Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2023

Mάλλον θα ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες στον Προϋπολογισμό ο ΣΥΡΙΖΑ - Περιοδείες Κασσελάκη Στόχος του είναι να «κερδίσει» τους απόδημους, να ενεργοποιήσει ακόμα παραπάνω την Ομογένεια και να φέρει όσους περισσότερους μπορεί στην «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ.





 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Να γυρίσει τον κόσμο, σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού φορτίου, ετοιμάζεται ο Στέφανος Κασσελάκης, ξεδιπλώνοντας ένα από τα, κομβικά, κομμάτια της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ του επόμενου διαστήματος με ορίζοντα την κάλπη των ευρωεκλογών. Έλληνας του εξωτερικού και ο ίδιος, διεκδίκησε και επικράτησε στην κούρσα της διαδοχής. Πλέον, ο στόχος του είναι να «κερδίσει» τους απόδημους, να ενεργοποιήσει ακόμα παραπάνω την Ομογένεια και να φέρει όσους περισσότερους μπορεί στην «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επόμενο διάστημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να βρεθεί όπου «χτυπά» η καρδιά του Ελληνισμού και της Ομογένειας. Στις ΗΠΑ, στην Νέα Υόρκη, στην Βοστόνη, στο Σικάγο αλλά και στην Καλιφόρνια, ενδεχομένως στον Καναδά, στην Νότια Αφρική, στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο Κέιπ Τάουν καθώς επίσης και στην Αυστραλία, να ενεργοποιήσει, ως μέλος της διασποράς και ο ίδιος, το ελληνικό στοιχείο, να τονώσει το ενδιαφέρον του και να το «προσθέσει» στο προφίλ του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» είχε σκιαγραφήσει την σύνδεση Ελλάδας και Ομογένειας λέγοντας πως «πρέπει να μειώσει δραστικά τη γραφειοκρατία, από Κτηματολόγια, μέχρι επενδύσεις και φιλανθρωπικές δωρεές. Πρέπει να μπορεί να συνεισφέρει στον τόπο με τις ιδέες της. Στο θέμα του Πολιτισμού. Να δημιουργήσει Έδρες και Περιφέρειες στη Βουλή για να υπάρχει δικαίωμα του  








Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση στη Βουλή για το θέμα της επιστολικής ψήφου με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Σημειώνεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δείξει «ανοιχτός» στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ωστόσο, έχει τονίσει πως η κυβερνητική πρωτοβουλία «δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης» και πως απαιτούνται «διασφαλίσεις για συνταγματικά κωλύματα» αλλά και «ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας».
Μπαράζ συσκέψεων

Η εβδομάδα που αρχίζει να «τρέχει» από σήμερα, πάντως, είναι η εβδομάδα του προϋπολογισμού στη Βουλή, διαδικασία που θα κορυφωθεί την προσεχή Κυριακή με την ψήφιση του. Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι η στάση που θα κρατήσει εντέλει η αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα της ψήφισης ή όχι των αμυντικών δαπανών.


Ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς πως για τον Στέφανο Κασσελάκη τα εθνικά ζητήματα αποτελούν ένα από τα αδιαπραγμάτευτα πεδία στην πολιτική του «ατζέντα», ενώ ο ίδιος τονίζει τον χαρακτήρα της «πατριωτικής Αριστεράς» ως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το «στρατόπεδο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνεται πως δεν στέκεται αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του αλλά θα πρέπει να σταθμιστούν όλα τα δεδομένα πριν την απόφαση στην ψηφοφορία στη Βουλή. «Πρέπει να δούμε το περιεχόμενο της σχετικής διάταξης, το οποίο θα μελετηθεί στην κάθε του λεπτομέρεια, πριν αποφασιστεί η τελική στάση του κόμματος» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως την σχετική πρόταση, την «έβαλε στο τραπέζι» ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες προκειμένου «να αφαιρέσουμε έτσι, ένα όπλο-σύμβολο από τη φαρέτρα της ΝΔ εναντίον μας. Διατηρώντας βεβαίως στο ακέραιο την κριτική μας για τις αποφάσεις αμυντικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης», όπως επεσήμανε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου