Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024

Απεργία σήμερα 28/2 - ΜΜΜ: Τι ισχύει για Μετρό, λεωφορεία, πλοία - Ανατροπή με τις πτήσεις Απεργία σήμερα στη χώρα. Χειρόφρενο στα ΜΜΜ. Πορείες και συγκεντρώσεις. Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη μεγάλη απεργία της 28ης Φλεβάρη.






 

 


Σε απεργιακό κλοιό σήμερα 28/2 η χώρα, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ένα χρόνο μετά την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη.

Το επιβατικό κοινό των ΜΜΜ θα μετακινηθεί σήμερα μετ' εμποδίων καθώς τα περισσότερα τραβούν «χειρόφρενο» για 24 ώρες, με εξαίρεση τα λεωφορεία, ενώ προβλήματα θαα υπάρξουν και με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Ανατροπή υπήρξε πάντως χθες με τις πτήσεις, οι οποίες σήμερα θα γίνουν κανονικά.
Απεργία στα ΜΜΜ: Πώς κινούνται Μετρό, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ, λεωφορεία, τρόλεϊ, Προαστιακός, τρένα, ταξί

Το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το Τραμ ακινητοποιούνται για 24 ώρες, έτσι σήμερα 28/2δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια.


Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα κινηθούν από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 21:00, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και του ΗΛΠΑΠ. (Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ.)

Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης και στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων των εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).


Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Οι ιδιοκτήτες ταξί με απόφαση του ΣΑΤΑ συνεχίζουν και σήμερα για δεύτερη ημέρα την απεργία τους (λήγει στις 6:00 το πρωί της Πέμπτης).



Χθες, αργά το βράδυ υπήρξε ανατροπή και οι πτήσεις από τα αεροδρόμια όλης της χώρας θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Το βράδυ της Τρίτης κηρύχθηκε παράνομη η απεργία που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Τι ώρα οι συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ

Στις 11 στην Κλαυθμώνος η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, στα Προπύλαια στις 10.30 η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ., με κύριες διεκδικήσεις τις εξής:

«- Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.


- Επαναφορά των Δώρων.

- Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.

- Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.

- Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.


- Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

- Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

- Στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών».



Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη. Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει θέσει στο επίκεντρο της δράσης και των διεκδικήσεών του για το επόμενο διάστημα τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Επίσης, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024.
Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στην απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι, καθηγητές αλλά και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Σήμερα αναμένεται να μην πραγματοποιηθούν πολλές διδακτικές ώρες, ωστόσο θα ενημερωθείτε από τη διοίκηση του σχολείου.

Στην κινητοποίηση λαμβάνουν μέρος και οι δημοσιογράφοι , με στάση εργασίας 12.00-16.00 ενώ συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν ανακοινώσει γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου