Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024

Τέμπη: Οι καμπάνες σε όλη τη χώρα θα χτυπήσουν πένθιμα 57 φορές στις 10:00 Ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Τα πρώτα σημάδια συγκάλυψης. Το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού.




ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

 

 


Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα Τετάρτη (28/2) από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Οι καμπάνες σε όλη τη χώρα θα χτυπήσουν πένθιμα 57 φορές για τις ψυχές που χάθηκαν στα συντρίμμια των τρένων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν νέα παιδιά.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, Μαρία Καρυστιανού με ανάρτησή της ενημέρωσε πως ο σύλλογος έκανε σχετικό αίτημα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών η οποία το έκανε αποδεκτό.


Ως εκ τούτου, η εγκύκλιος που έστειλε η Ιερά Σύνοδος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, προβλέπει ότι σήμερα στις 10 το πρωί οι καμπάνες θα χτυπήσουν 57 φορές, μια για κάθε ψυχή που χάθηκε.
Η εγκύκλιος


Τα πρώτα σημάδια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών

«Πήγα στον χώρο για να αφήσω κάποια λουλούδια, την πέμπτη ημέρα (σ.σ. μετά τη σύγκρουση των τρένων). Ήταν Κυριακή. Και είδα τον χώρο αλλοιωμένο - άρχιζα να φωνάζω. Άρχισα να καταλαβαίνω τι πάει να γίνει. Άρχισα να βλέπω ότι πάνε να συγκαλύψουν», περιγράφει η Μαρία Καρυστιανού στο iEidiseis (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

«Ούτως ή άλλως ήταν κάτι που φοβόμασταν και υποψιαζόμαστε να απ’ την αρχή γιατί έτσι έχουμε συνηθίσει να γίνεται: Ότι οι πολιτικοί έχουν και το ακαταδίωκτο και το ατιμώρητο μαζί. Ότι δεν πρόκειται κανένας να τους ζητήσει καν το λόγο», τονίζει με έντονη αγανάκτηση. Τι είχε συμβεί, λοιπόν, από την πέμπτη κιόλας ημέρα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη;


«Την πέμπτη ημέρα είδα έναν χώρο εντελώς αλλοιωμένο, χωρίς καν εμείς να έχουμε βάλει τους δικούς μας πραγματογνώμονες, χωρίς να γνωρίζουμε αν έχουν πάει οι πραγματογνώμονες, όλες οι ειδικότητες προκειμένου να γίνει η έρευνα όπως θα έπρεπε να γίνει», εξηγεί. Και τότε, μαζί με το πένθος «ξεκίνησε για μας μια απίστευτη αγωνία και μια αίσθηση ότι το θέμα θα κουκουλωθεί. Δυστυχώς δεν πέσαμε έξω - έτσι έγιναν τα πράγματα. Και οι μετέπειτα ενέργειες από την πλευρά του ανακριτή και των εισαγγελέων, και η στάση του Αρείου Πάγου, δείχνουν μόνο αυτό».

Η Σμαρώ Οικού μιλά για «ένα κυκεώνα εδώ και 12 μήνες για όλους τους συγγενείς. Εμείς δεν είχαμε ποτέ χρόνο για να πενθήσουμε. Παρά πρέπει να τρέχουμε συνεχώς στον Ανακριτή, να μαζεύουμε στοιχεία, να προσπαθούμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της συγκάλυψης που έχει τυλιχθεί γερά γύρω από την υπόθεσή μας».


«Η συγκάλυψη ξεκίνησε από την πρώτη μέρα», διαπιστώνει και ο Παύλος Ασλανίδης. «Για να μην μάθουμε ποτέ τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Με την έκρηξη δεν ασχολήθηκε κανένας. Τις πρώτες 15 μέρες δεν πήγαν οι εισαγγελείς στη Λάρισα για να ζητήσουν τις κασέτες (σ.σ. συνομιλίες) από τη Θεσσαλονίκη στην εμπορική αμαξοστοιχία, τι φορτώθηκε… Μετά το διαγράψανε... Εμείς κάναμε αίτημα για το αρχείο να βρεθεί… Πέρασαν 8 μήνες τώρα ακόμα δεν μας έχουν απαντήσει».

«Έχουμε μπροστά μας μία συγκάλυψη την οποία έχουμε αποφασίσει να την κυνηγήσουμε με κάθε μέσο και τρόπο. Θα μας βρουν μπροστά τους», δηλώνει και η Σμαρώ Οικού.
Το μπάζωμα από τον Περιφερειάρχη Αγοραστό

Η ελληνική πραγματικότητα θέλει το κράτος να κινείται γραφειοκρατικά και με αργούς ρυθμούς. Αλλά αμέσως μετά τη σύγκρουση των τρένων, ορισμένες διαδικασίες έτρεχαν γρήγορα. Ύποπτα γρήγορα, όπως διαπιστώνουν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Σαν να ήθελαν να καλύψουν ίχνη.

«Έγιναν εγκληματικά λάθη», υπογραμμίζει η Σμαρώ Οικού. «Μπάζωμα του χώρου τις πρώτες επτά μέρες: Μετατράπηκε ένας χώρος - αγρός σε γήπεδο. Δεν είχε κανένα λόγο να παρέμβει η περιφέρεια σε αυτό. Εξ ου και εμείς από την πρώτη στιγμή κατηγορήσαμε τον Περιφερειάρχη Αγοραστό. Δεν μπορέσαμε να πάρουμε ποτέ τα δείγματα που πρέπει. Αφαιρέθηκε ένα μέτρο χώμα. Και μετά επιχωμάτωση. ασφαλτόστρωση, και το εκκλησάκι από πάνω. Χωρίς να έχουν πάει οι πραγματογνώμονες και οι δικοί μας οι χημικοί, ο χώρος είχε μπαζωθεί και είχε αλλοιωθεί τελείως», τονίζει και προσθέτει:
«Γίνανε όλα πάρα πολύ γρήγορα. Ύποπτα γρήγορα».

«Πήγε ο Τριαντόπουλος με τον Αγοραστό και σε μία νύχτα έδωσαν 700 χιλιάρικα για να πάνε τα μηχανήματα και να σηκώσουν - υποτίθεται - μόνο τα βαγόνια. Και αυτοί δεν σήκωσαν τα βαγόνια για να κάνουν - υποτίθεται - έρευνα. Πήγαν και τα πετάξανε χωρίς εισαγγελική άδεια. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Κολομβία. Πήγανε και τα πετάξανε σε ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΟΣΕ έξω από τη Λάρισα, σε μία περιοχή που λέγεται Κουλούρι», επισημαίνει ο Παύλος Ασλανίδης.


Για να μάθουν τελικά ποιος έδωσε την εντολή να μπαζωθεί ο χώρος του εγκλήματος, οι συγγενείς χρειάστηκε να κάνουν τη δική τους έρευνα. Επέμειναν παρότι βρίσκονταν μπροστά σε κλειστές πόρτες.

«Εμείς βρήκαμε ότι ο κύριος Αγοραστός ήταν αυτός ο οποίος έκανε την αλλοίωση του χώρου», δηλώνει οργισμένη η Μαρία Καρυστιανού. «Όταν ζητούσαμε από τον Ανακριτή να μας πει ποιος το έκανε, δεν ήξερε και ούτε ήθελε να μπει στη διαδικασία να το ψάξει. Εμείς μόνοι μας βρήκαμε το όνομα του κυρίου Αγοραστού. Και στη συνέχεια, πηγαίναμε και ζητούσαμε από τον Ανακριτή να τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις.

Εμείς μόνοι μας βρήκαμε το χώρο στον οποίο μετέφεραν τα βαγόνια και τα χώματα με τα υπολείμματα των ανθρώπων μας. Δεν υπάρχει καν το χαρτί αυτό στη δικογραφία - εμείς το βρήκαμε. Εμείς, λοιπόν, κάναμε και τους ερευνητές. Και κάναμε μετά εξώδικα, μηνύσεις και αγωγές… Ο ανακριτής δεν ξέρω τι έκανε. Πώς να περιγράψω τη δική του την έρευνα; Νομίζω ότι έκανε το λιγότερο δυνατό που μπορούσε».
Το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού

Μερικές δεκάδες χιλιάδες υπογραφές απομένουν για να συμπληρωθεί 1.000.000 στο ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού, με το οποίο η μητέρα που έχασε το κοριτσάκι της στα Τέμπη ζητά την υποστήριξη των πολιτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Για να υπογράψετε το ψήφισμα το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το όνομα, το επώνυμο και το e-mail σας για την επιβεβαίωση και κανένα άλλο στοιχείο.


Όπως αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος, «κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο «Τέμπη 2023» αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας».



Αν θέλετε να συμμετάσχετε στο ψήφισμα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου