Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2024

Ποια ελαστικά είναι καλύτερα και έχουν πιο μεγάλη διάρκεια ζωής Οι νικητές του συγκριτικού τεστ ελαστικών της γερμανικής λέσχης ADAC κρατούν διπλάσια χιλιόμετρα από μερικούς ανταγωνιστές τους.






 

Εντυπωσιακά αποτελέσματα έφερε στο φως η πρόσφατη δοκιμή ελαστικών, που πραγματοποίησε η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC. Η σύγκριση αφορούσε 16 ελαστικά διαστάσεων 215/55 R 17, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε SUV και συμβατικά οχήματα μικρομεσαίων κατηγοριών. Οι ειδικοί δοκίμαζαν επί εβδομάδες τα ελαστικά, για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, ενώ εξέτασαν μεταξύ άλλων και πόσα χιλιόμετρα αντέχουν, μέχρι να φθαρούν και να χρειαστεί να αντικατασταθούν.
Οι τρεις νικητές

Ο ιδανικός συνδυασμός είναι λοιπόν να προσφέρει ένα ελαστικό υψηλά στάνταρ ασφαλείας, δηλαδή να κρατά και να φρενάρει καλά σε βρεγμένη και στεγνή άσφαλτο και ταυτόχρονα να μη φθείρεται γρήγορα και να διατίθεται σε ανταγωνιστικές τιμές. Τα τρία ελαστικά, που συγκέντρωσαν με τον καλύτερο τρόπο όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και νίκησαν στο τεστ ήταν το Continental Premium Contact 7, το Michelin Primacy 4+ και το Kumho East HS52.




Δώδεκα μάρκες ελαστικών πήγαν επίσης καλά και ικανοποίησαν τους κριτές. Ήταν κατά σειρά τα ελαστικά Debica Presto UHP 2, Dunlop Sport Maxx RT2, Bridgestone Turanza 6, Fulda SportControl 2, Hankook Ventus Prime4, Goodyear EfficientGrip Performance 2, Falken Ziel ZE 310 EcoRun, Nexen N’Fera Primus, Goodride Solmax 1, Sailun Atrezzo ZSR2, Semperit Speed-Life 3l και Linglong Sport Master.
Φθείρεται γρήγορα το Vredestein

Το μοναδικό ελαστικό, που δεν κατάφερε να περάσει τη βάση ήταν το Vredestein Ultrac και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι φθείρεται πολύ γρήγορα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Vredestein Ultrac κρατάει 27.200 χιλιόμετρα, ενώ τα τέσσερα ανθεκτικότερα ελαστικά της Kumho, της Goodyear, της Continental και της Michelin αντέχουν χωρίς πρόβλημα για περισσότερα από 60.000 χιλιόμετρα, δηλαδή εμφανίζουν υπερδιπλάσια διάρκεια ζωής!

Οι τρεις νικητές εμφανίζουν πολύ ισορροπημένα χαρακτηριστικά και συνιστούνται ανεπιφύλακτα, αν και το κάθε ελαστικό έχει και τις ιδιαιτερότητες του. Το Contintental Premium Contact7 κατέκτησε τη νίκη στο κεφάλαιο της συμπεριφοράς σε βρεγμένο και σε στεγνό οδόστρωμα, ενώ το Michelin Primacy 4+ νίκησε στην περιβαλλοντική αξιολόγηση, καθώς συμβάλλει στην οικονομικότερη κατανάλωση καυσίμου. Το κορεατικό Kumho Ecsta HS52 έκανε την έκπληξη και πέτυχε παρόμοια αποτελέσματα με το Michelin στην αξιολόγηση των δυναμικών χαρακτηριστικών του, ενώ το οικολογικό του προφίλ είναι ανάλογο του ελαστικού της Continental. Τόσο το Kumho, όσο και το Continental είναι αρκετά βαριά ελαστικά, γι’ αυτό και δεν συμβάλλουν τόσο πολύ στην εξοικονόμηση καυσίμου, όσο το Michelin.


Δείτε στον σχετικό πίνακα τη διάρκεια ζωής των 16 ελαστικών σε χιλιόμετρα:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου