Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2024

Πώς καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου μας Τα τελειωμένα αμορτισέρ επηρεάζουν αρνητικά την πρόσφυση του αυτοκινήτου στον δρόμο και κάνουν την οδήγηση δυσκολότερη και πιο κουραστική.











Τα αμορτισέρ αποτελούν, μαζί με τα ελαστικά και τα φρένα τους, τρεις σημαντικότερους πυλώνες ασφαλούς οδήγησης, γι’ αυτό και πρέπει να λειτουργούν άψογα. Ωστόσο φθείρονται με την πάροδο του χρόνου, ενώ ταλαιπωρούνται σε κακοφτιαγμένους δρόμους με λακκούβες, έντονες ανωμαλίες, σαμαράκια, κλπ.

Η μείωση της απόδοσης των αμορτισέρ πραγματοποιείται αργά και σταδιακά, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αντιληπτή από τον οδηγό. Εξάλλου είναι πολύ δύσκολο να καθορίσουμε με ακρίβεια, πότε χρειάζεται ένα αυτοκίνητο καινούρια αμορτισέρ, αφού εξαρτάται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, οπότε κάποιες φορές πρέπει να αντικατασταθούν μετά από μόλις 50.000 χιλιόμετρα, ορισμένες φορές όμως μπορεί να κρατήσουν ακόμη και 200.000 χιλιόμετρα.


Ο οδηγός πρέπει να αρχίσει να υποψιάζεται, ότι κάτι δεν πάει καλά, με τις εξής ενδείξεις:Αν νιώθει το αυτοκίνητο του να πλέει στις στροφές και δεν είναι ακριβές το τιμόνι.
Αν έχουν μειωθεί τα επίπεδα πρόσφυσης του οχήματος με τον δρόμο σε απότομους ελιγμούς, π.χ. για την αποφυγή ενός εμποδίου και είναι δύσκολος ο έλεγχος του αυτοκινήτου.
Αν θαμπώνουμε τους απέναντι οδηγούς με τα φώτα του οχήματος μας.
Αν κάνει το αυτοκίνητο έντονες ταλαντώσεις σε ανώμαλα οδοστρώματα.
Αν δεν πιάνουν καλά τα φρένα και απαιτούνται περισσότερα μέτρα για την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου.

Αν φθείρονται τα ελαστικά του αυτοκινήτου γρήγορα και ανομοιόμορφα.
Αν ακούγονται θόρυβοι σαν χτυπήματα, όταν κινούμαστε σε κακοφτιαγμένους δρόμους με χαμηλές ταχύτητες της τάξης των 30 χλμ./ώρα.
Αν επηρεάζεται πολύ το αυτοκίνητο μας από τους πλευρικούς ανέμους.

Όλα αυτά τα «συμπτώματα» δυσκολεύουν την οδήγηση ενός οχήματος με ελαττωματικά αμορτισέρ, κουράζουν αυτόν που κάθεται στο τιμόνι και αυξάνουν -σύμφωνα με βελγική έρευνα- κατά 26% τον χρόνο αντίδρασής του σε κρίσιμες περιστάσεις.

Μια εμπειρική δοκιμή, για να διαπιστώσουμε την κατάσταση των αμορτισέρ του αυτοκινήτου μας, είναι να πιέσουμε το όχημα προς τα κάτω, οπότε δεν πρέπει να ταλαντευτεί περισσότερο από μια φορά. Επίσης χρήσιμος για συμπεράσματα είναι και ο οπτικός έλεγχος των αμορτισέρ για ενδεχόμενες ρωγμές, στραβώματα και παραμορφώσεις του κυρίως σώματος, όπως επίσης για διαρροή λαδιού.


Ωστόσο, μόνο ένας εξειδικευμένος μηχανικός με την κατάλληλη συσκευή είναι σε θέση να τσεκάρει την κατάσταση των αμορτισέρ και να μας πει με βεβαιότητα, αν και πότε πρέπει να αντικατασταθούν με καινούρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου