Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024

Δύο ευρωβουλευτές και ένας υπάλληλος του ΕΚ θύματα παράνομου λογισμικού...

 




Τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτές, μέλη της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωκοινοβουλίου και ένας υπάλληλός της είναι τα πρόσωπα που έγιναν στόχος παράνομου λογισμικού, σύμφωνα με το Politico. Η αποκάλυψη έρχεται μία μέρα αφότου το Politico ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την Τετάρτη από τα μέλη της συγκεκριμένη υποεπιτροπής να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους, καθώς είχε εντοπίσει ίχνη πειρατείας σε δύο συσκευές...


Η αποκάλυψη αποδεικνύει ότι υπάρχει διευρυνόμενη παραβίαση ασφαλείας στο Ευρωκοινοβούλιο μέσω spyware, και συγκεκριμένα μέσω Pegasus.

Θύματα, μέχρι στιγμής του παρανόμου λογισμικού, είναι η Γαλλίδα φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Ναταλί Λουαζό, που προεδρεύει της υποεπιτροπής Άμυνας, η Βουλγάρα σοσιαλδημοκράτης Έλενα Γιόνσεβα, μέλος της υποεπιτροπής, και ένας αξιωματούχος μέλος του προσωπικού της επιτροπής. 


«Τα ίχνη που βρέθηκαν σε δύο συσκευές» ώθησαν το ίδρυμα να συμβουλεύσει τα μέλη να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντελφίν Κογιάρ. Αυτός ο αριθμός έχει πλέον ανέβει σε τρεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε κατάσταση συναγερμού για κυβερνοεπιθέσεις και ξένες παρεμβάσεις εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η παγίδευση μελών του Ευρωκοινοβουλίου ή άλλων αξιωματούχων της Ε.Ε. εγείρει ανησυχίες για ορισμένες από τις εργασίες της Ένωσης σε εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα. Η Υποεπιτροπή Άμυνας είναι μία από αυτές, καθώς έχει συμβουλευτικό και εποπτικό ρόλο για την ασφάλεια και την άμυνα. Μπορεί αυτές οι πολιτικέ να παραμένουν πρωταρχική ευθύνη των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε., ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει την παραγωγή δικών της πυρομαχικών και σχεδιάζει τη στρατηγική για τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης της Ουκρανίας.

Τι έδειξε η έρευνα

Η Έλενα Γιόνσεβα πραγματοποίησε έλεγχο ρουτίνας στο iPhone της την περασμένη Τρίτη στις υπηρεσίες πληροφορικής του Κοινοβουλίου. Οι τεχνικοί την ενημέρωσαν ότι υπήρξε «βαριά επίθεση» στις 30 Οκτωβρίου ή γύρω στις 30 Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής, δεν έχει λάβει ακόμη την ανάλυση εάν η επίθεση ήταν επιτυχής και ποιο κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε.

Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείει να υπάρχουν κι άλλοι ευρωβουλευτές θύματα επίθεσης με παράνομο λογισμικό. Ακόμη πέντε μέλη της Υποεπιτροπής Άμυνας με τα οποία επικοινώνησε το POLITICO είπαν ότι είτε περιμένουν ραντεβού για να ελεγχθούν τα τηλέφωνά τους είτε σχεδιάζουν να το κάνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου