Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024

Πώς η αντιτρομοκρατική έφτασε από τον «ληστή με τα τατουάζ» στον πυρήνα των βομβιστών Το «φάντασμα» της τρομοκρατίας ξύπνησε. Το τρομοδέμα στη δικαστικό, οι στρατιωτικοί προμηθευτές εκρηκτικών και οι φόβοι για μεγάλο χτύπημα






 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Μία αλληλουχία γεγονότων με «πρωταγωνιστή» 36χρονο αναρχικό-ληστή, έγκλειστο σε φυλακή της επαρχίας, οδήγησε την Αντιτρομοκρατική στα ίχνη της τρομοκρατικής οργάνωσης που αυτοσυστηνόταν ως «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Πριν από περίπου ένα μήνα, στις 25 Ιανουαρίου 2024, εξερράγη βόμβα έξω από τράπεζα στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής θυμόντουσαν ότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα ήταν το πρώτο το οποίο είχε «χτυπήσει» ο 36χρονος που στη συνέχεια έγινε γνωστός από τα αστυνομικά ρεπορτάζ ως «ο ληστής με το τατουάζ» (λόγω του τατουάζ που φέρει στο αριστερό χέρι, με το οποίο συνήθιζε να κρατάει τα όπλα).


Μόλις δύο ημέρες μετά, στις 27 Ιανουαρίου 2024, η «Σύμπραξη Εκδίκησης» ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη, αναφέροντας στην προκήρυξή της ότι «ο κομβικός λόγος που επιλέξαμε να επιτεθούμε στη συγκεκριμένη τράπεζα στην οδό Τριών Ιεραρχών 115 στα Πετράλωνα, είναι το Εφετείο στις 2 Φεβρουαρίου 2024 του συντρόφου-αναρχικού… (σ.σ. αναφέρει το όνομά του), στα πλαίσια της έμπρακτης αλληλεγγύης». Στην τελευταία παράγραφο της προκήρυξης υπήρχαν απειλές σε βάρος δικαστών, Εισαγγελέων και αστυνομικών.

Η Αντιτρομοκρατική από εκείνη τη στιγμή άρχισε να ερευνά εάν άτομα που συνδέονται με τον 36χρονο θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από τη βομβιστική επίθεση. Το διάστημα που ακολούθησε σημειώθηκαν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις με τη βεντάλια των ερευνών και των προσώπων να ανοίγει. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου 2024, εστάλη παγιδευμένο δέμα στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης. Βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών και «ενδείξεων», οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν ποιοι μπορεί να έχουν στοχοποιήσει τη δικαστικό λόγω των αποφάσεών της, ενώ ξεκίνησε η «χαρτογράφηση» έγκλειστων που θα μπορούσαν να έχουν δώσει μία τέτοια εντολή για επίθεση (χωρίς να προκύψουν απτά στοιχεία). Παράλληλα, ξεκίνησε έρευνα για το ποιοι θα μπορούσαν να έχουν οργανώσει και να έχουν σχεδιάσει μία τρομοκρατική ενέργεια (εντός και εκτός φυλακών). Που μπορεί να βρέθηκαν τα εκρηκτικά υλικά και ποιοι θα μπορούσαν να έχουν παρέχει τεχνογνωσία.


Η ΕΛ.ΑΣ. έβαλε στο μικροσκόπιο τέσσερις έγκλειστους, δύο αναρχικούς και δύο ποινικούς για τους οποίους υπήρχαν εκτιμήσεις για «ώσμωσή» τους λόγω «συγκατοίκησης» στις φυλακές, όπως και έξι άτομα εκτός φυλακής.

Στο μεγεθυντικό φακό μπήκε και ο 36χρονος, ο οποίος με τη δράση του κατά το παρελθόν είχε δείξει ότι μπορεί να πραγματοποιεί εντυπωσιακές επιθέσεις που προκαλούν συναγερμό στις Αρχές και συγκεντρώνουν όλα τα «βλέμματα» πάνω του (όπως η ληστεία σε τράπεζα στην οδό Μητροπόλεως), χωρίς όμως παράλληλα να λαμβάνει αυστηρά μέτρα για να μην προδοθεί η δράση του.


Η τελευταία φορά που είχε συλληφθεί ήταν το Σεπτέμβριο του 2021, όταν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής του είχαν περάσει χειροπέδες στη λεωφόρο Κατεχάκη την ώρα που έβγαινε από ένα ταξί. Στο σάκο που είχε μαζί του βρέθηκε βαρύς οπλισμός. Τρεις εβδομάδες αργότερα καταφερόταν μέσα από τη φυλακή εναντίον των δημοσιογράφων, των Ανακριτών και των Εισαγγελέων: «Σας λέω, λοιπόν, σκουπίδια της κοινωνίας (δημοσιογράφοι-ανακριτές-εισαγγελείς) ότι δεν θα συνθηκολογήσω, απεναντίας να είστε σίγουροι ότι όσο ζω δεν θα σταματήσω να προσπαθώ. Ελπίζω και εύχομαι κάποια μέρα να με βρείτε μπροστά σας, πιο έτοιμο αυτή τη φορά».

Στο κείμενό του που αναρτήθηκε τότε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αρνείτο τη συμμετοχή του σε υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως αρνείτο και τα σενάρια που τον ήθελαν να κάνει ληστείες για την ενίσχυση του επαναστατικού ταμείου. Έκανε λόγο «για γελοία σενάρια επιστημονικής φαντασίας περί ‘τρομοκρατίας’, επαναστατικών ταμείων…», ενώ σημείωνε ότι αν τα κατάφερνε «πολλοί θα έχαναν τον ύπνο τους, ανάμεσά τους και οι ρουφ… δημοσιογράφοι και ίσως να ήταν πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά που θα στήνονταν μπροστά σε μία κάμερα ή θα έγραφαν κάποιο άρθρο που θα αφορούσε τις ζωές ανθρώπων που δεν σκύβουν το κεφάλι στην εκμεταλλευτική κοινωνία που υπηρετούν».

Οι δέκα συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα Τετάρτη στον Εισαγγελέα, ωστόσο η έρευνα για την ΕΛ.ΑΣ. δεν κλείνει εδώ. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εξηγούν ότι αναζητούνται τυχόν συνεργοί τους, όπως και στοιχεία για τυχόν εμπλοκή κάποιων εκ των κατηγορουμένων και σε άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν στο ieidiseis ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονος φόβος στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. ότι μπορεί να λάμβανε χώρα νέα -ενδεχομένως πιο αναβαθμισμένη- τρομοκρατική επίθεση. Μεταξύ άλλων, είχαν δοθεί εντολές στους αστυνομικούς για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας.
Συλλήψεις στρατιωτικών

Δύο στρατιωτικοί περιλαμβάνονται μεταξύ των δέκα συλληφθέντων που κατηγορούνται για εμπλοκή σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι στρατιωτικοί φέρονται να σχετίζονται με την προμήθεια εκρηκτικών υλών. Είναι η πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά της χώρας μας που στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατηγορούνται για τρομοκρατία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρώτος στρατιωτικός είναι πυροβολητής του Στρατού ξηράς, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του, και ο δεύτερος οπλουργός της Πολεμικής Αεροπορίας που βρισκόταν σε μακρά αναρρωτική άδεια.

«Κλειδί» για την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής αποτέλεσε το γεγονός ότι ο φάκελος-βόμβα που εστάλη στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης δεν εξερράγη, διότι ο σύζυγος του στόχου -απόστρατος αξιωματικός του Στρατού- αντιλήφθηκε ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Το αποτέλεσμα ήταν το παγιδευμένο δέμα να μεταφερθεί αυτούσιο στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που ανίχνευσε δακτυλικό αποτύπωμα που ταυτοποιήθηκε με έναν από τους συλληφθέντες.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στο γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση που εξαρθρώθηκε με τις συλλήψεις είχε αναλάβει την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις με την επωνυμία «Σύμπραξη Εκδίκησης», εντούτοις, για το παγιδευμένο δέμα στην πρόεδρο Εφετών στη Θεσσαλονίκη ανέλαβαν την ευθύνη με διαφορετική επωνυμία. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι σε πολλές επιθέσεις του αντάρτικου πόλης υπάρχει κοινό «διευθυντήριο» παρότι εμφανίζονται διαφορετικές τρομοκρατικές επωνυμίες στις προκηρύξεις.

Το πιο ανησυχητικό στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η «ώσμωση» ποινικών και τρομοκρατών, όπως και η εμπλοκή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συνδετικός κρίκος φέρεται να ήταν ο 36χρονος αναρχικός», αναφέρει αστυνομική πηγή. Σημειώνεται πάντως ότι μεταξύ των επιθέσεων που εξιχνιάστηκαν δεν περιλαμβάνεται η πρόσφατη ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι είτε υπάρχει και άλλη ενεργή τρομοκρατική οργάνωση είτε ότι ακόμα δεν έχουν βρεθεί επαρκή στοιχεία.


Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,



3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου