Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024

Πρόταση μομφής: Το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και η διαδικασία Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας ή μομφής εναντίον της κυβέρνησης είναι μία Συνταγματική διαδικασία που περιγράφεται στον καταστατικό χάρτη της χώρας στο άρθρο 84 και αφορά την εμπιστοσύνη της Βουλής, την αρχή της δεδηλωμένης.





ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

 
 


Στο άρθρο 84 του Συντάγματος αναφέρεται πως η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται μόνο εάν έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές του 1 / 6 του όλου αριθμού των βουλευτών (50 υπογραφές).

Παράλληλα, περιγράφει με σαφήνεια τα θέματα για τα οποία οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί της άρσης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.





Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Εάν η πρόταση υπογράφεται, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός εάν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.


Η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Η πρόταση μομφής ξεκινά με την ομιλία τουλάχιστον δύο βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν ενώ συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.



Ο Κανονισμός προβλέπει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης.

Ο μόνος τρόπος να κατατεθεί εκ νέου πρόταση μομφής εντός του εξαμήνου είναι να υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή εάν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου