Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024

Πως η Trump Media του Donald Trump διέλυσε σε μία ημέρα τον NASDAQ φτάνοντας σε αξία τα 8 δισ. δολάρια

  


Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης του πρώην προέδρου Donald J. Trump εκτινάχθηκε την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στον Nasdaq την Τρίτη, προσφέροντας της στην ίδια εκτιμώμενη χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, τη μεγαλύτερη από καθιερωμένες εταιρείες όπως η Mattel, η Alaska Airlines και η Western Union.

Ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από την κίνηση της αγοράς ήταν ο ίδιος ο Trump, ο οποίος κατέχει περίπου το 60% της Trump Media, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο μέτοχο. Το μερίδιό του στην εταιρεία -τη μητρική του Truth Social, της διαδικτυακής πλατφόρμας που είναι η κύρια πλατφόρμα επικοινωνίας του Trump για να προσεγγίζει υποστηρικτές και να επιτίθεται στους επικριτές του- αξίζει σήμερα περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια στα χαρτιά.

Για πολλούς παίκτες της αγοράς, η επένδυση είναι τόσο ένδειξη υποστήριξης προς τον Trump προσωπικά όσο και για τη σχετικά μικρή, ζημιογόνο εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως μια πλατφόρμα που αντιστέκεται στη λογοκρισία της Big Tech. Ήταν τέτοια η φρενίτιδα την Τρίτη που η διαπραγμάτευση των μετοχών της Trump Media σταμάτησε προσωρινά από το χρηματιστήριο λίγο μετά το άνοιγμά του λόγω της ακραίας αστάθειας. Μετά από άνοδο έως και 40%, η μετοχή υποχώρησε προς το κλείσιμο, κλείνοντας την ημέρα 16% υψηλότερα.

Η Trump Media ολοκλήρωσε τη συγχώνευσή της με την Digital World Acquisition Corporation, μια δημόσια εταιρεία κελύφους πλούσια σε μετρητά, τη Δευτέρα.


NEW YORK, NEW YORK – MARCH 26: News of Trump Media & Technology Group public trading is seen on television screens at the Nasdaq Marketplace on March 26, 2024 in New York City. Trump Media & Technology Group, the owner of struggling social media platform Truth Social owned by former President Donald Trump, began trading as a public company at Nasdaq’s opening bell under the ticker symbol “DJT.” The stock rose about 50% at the market open. (Photo by Michael M. Santiago/Getty Images)


«Εκτιμούμε τον Πρόεδρο Trump, αλλά έχει να κάνει περισσότερο με την ελευθερία του λόγου», είπε στους New York Times ο 63χρονος Mark Willis, ο οποίος ζει στο Indian Trial, N.C. και αγοράζει μετοχές της δημόσιας εταιρείας κελύφους που συγχωνεύθηκε με την Trump Media από τότε που προτάθηκε το σχέδιο συγχώνευσης τους το 2021. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση».

Ο Scott Lewczak, γραφίστας στο Nokesville, Va., και ένας άλλος μακροχρόνιος μέτοχος, είπε ότι πρόκειται να κερδίσει χρήματα από τη μεγάλη αύξηση της τιμής της Trump Media, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Είπε ότι η επένδυσή του έγινε προκειμένου να στηρίξει την Truth Social και τον Trump. «Ακόμα κι αν χάσω κάθε δεκάρα, θα παλέψω μέχρι το τέλος», είπε ο Lewczak στην εφημερίδα.

Οι επενδυτές που είχαν συνασπιστεί στην Digital World, και τώρα στην Trump Media, οι περισσότεροι είναι ιδιώτες και όχι επενδυτικές εταιρείες και αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου. Με βάση τα περισσότερα παραδοσιακά κριτήρια, η αποτίμηση της Trump Media είναι εξαιρετικά υψηλή. Η εταιρεία εισέπραξε μόλις 3,3 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, όλα από διαφημίσεις στην πλατφόρμα Truth Social, και κατέγραψε ζημιά 49 εκατομμυρίων δολαρίων.



Αυτό σημαίνει ότι η αγοραία αξία της Trump Media είναι σχεδόν 2.000 φορές τα εκτιμώμενα ετήσια έσοδα της. Οι επενδυτές κάποιες φορές κάνουν υψηλές αποτιμήσεις σε μικρές, ζημιογόνες εταιρείες εν αναμονή της ταχείας ανάπτυξης τους ή έχοντας την πεποίθηση ότι άλλοι επενδυτές θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις μετοχές μιας εταιρείας, για οποιονδήποτε λόγο, αλλά συνήθως όχι σε αυτήν την κλίμακα.

Άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαπραγματεύονται με πολύ μικρότερες αναλογίες τιμής προς πώληση από την Trump Media: Η Reddit είναι περίπου στο 10, η Meta στο 7 και το Snap είναι στο 6, σύμφωνα με το FactSet. Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας, όπως οι κατασκευαστές chip Nvidia και ARM διαπραγματεύονται με αναλογίες τιμής προς πώληση περίπου στο 25.

Σε έναν πίνακα μηνυμάτων του Truth Social, που δημιουργήθηκε από υποστηρικτές της συγχώνευσης, ορισμένοι από αυτούς τους επενδυτές επευφημούσαν για το ντεμπούτο της Trump Media στο χρηματιστήριο.

«Αν κάποιος αξίζει να γίνει τρισεκατομμυριούχος, αυτός είναι ο Donald J. Trump», ανέφερε ένα μήνυμα. «Μην στοιχηματίζετε ποτέ εναντίον ενός δισεκατομμυριούχου με πάνω από εκατό εκατομμύρια υποστηρικτές που είναι αποφασισμένοι να φτιάξουν την Αμερική και να διατηρήσουν την ελευθερία για όλους», ανέφερε ένα άλλο.

Ο 40χρονος Chad Nedohin, ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της συγχώνευσης στο Truth Social, ανέφερε σε δήλωση του ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αγοράζουν μετοχές της Trump Media δεν επικεντρώνονται στην αποτίμηση της εταιρείας, αλλά διασφαλίζουν ότι το Truth Social θα παραμείνει βιώσιμο.

«Κοιτάτε ανθρώπους που είναι επενδυτές και όχι έμποροι», είπε ο ίδιος, ο οποίος ζει στον Καναδά και εργάζεται ως μηχανικός. «Βλέπουμε μακροχρόνιους κατόχους που ανήκουν στο κίνημα MAGA και είναι η βάση του Trump».



Η Digital World ιδρύθηκε ως εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού. Ο μοναδικός σκοπός ενός SPAC είναι να συγκεντρώσει χρήματα από τους επενδυτές και στη συνέχεια να συγχωνευθεί με μια λειτουργική επιχείρηση, η οποία στη συνέχεια γίνεται η οντότητα που διαπραγματεύεται δημόσια.

Τυχόν μεγάλοι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της Digital World ή της Trump Media δεν θα υποχρεωθούν να αποκαλύψουν δημόσια τις συμμετοχές τους μέχρι τα μέσα Μαΐου. Ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές έχουν βραχυκυκλώσει ή ποντάρουν εναντίον των μετοχών της Trump Media, με την υπόθεση ότι η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει να διαπραγματεύεται σε τόσο μεθυστική τιμή.

Η συγχώνευση μεταξύ Trump Media και Digital World αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκε καθώς ο πρώην πρόεδρος ήταν αντιμέτωπος με μια προθεσμία προκειμένου να εξασφαλίσει ένα ομόλογο για την κάλυψη μιας μεγάλης ποινής που του επιβλήθηκε από δικαστή σε υπόθεση αστικής απάτης. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε το ποσό που θα χρειαζόταν, σε 175 εκατομμύρια δολάρια από 454 εκατομμύρια δολάρια, και του έδωσε περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσει τα χρήματα.

Η ενέργεια του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου φάνηκε να αμβλύνει την πίεση προς τον Trump προκειμένου να προσπαθήσει να αξιοποιήσει τον νεοανακαλυφθέντα πλούτο της Trump Media. Για να το κάνει, θα χρειαστεί το νέο επταμελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να άρει έναν περιορισμό που τον εμποδίζει να πουλήσει μετοχές ή να χρησιμοποιεί μετοχές ως εγγύηση για έξι μήνες.



Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να ψηφίσει για τη χαλάρωση αυτού του περιορισμού, εάν αυτό θέλει ο ίδιος. Κατέχει τεράστια κυριαρχία στην εταιρεία: Εκτός από το 60% περίπου των μετοχών της Trump Media, διαθέτει και μια ξεχωριστή κατηγορία μετοχών που του δίνει τουλάχιστον 55% στο δικαίωμα ψήφου για οποιοδήποτε μέτρο που παρουσιάζεται όσον αφορά τη μετοχική ψήφο. Και το επταμελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είναι γεμάτο με πιστούς, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου γιου του, Donald Trump Jr.

κουρδιστο πορτοκαλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου