Κυριακή, Απριλίου 14, 2024

Ανακαινίζω – Νοικιάζω 2024: Ποιοι επιστρέφουν την επιδότηση – Ο όρος «Τρέχει» το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω 2024» αλλά χρειάζεται προσοχή για να μην επιστρέψετε τα χρήματα της επιδότησης.



Γράφει η Γεωργία Καλαντζή
 


Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω 2024», αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν περιπτώσεις οπού μπορεί να σας ζητηθεί να επιστρέψετε τα χρήματα της επιδότησης που πήρατε.

Συγκεκριμένα, αν δεν υποβληθεί η δήλωση και δεν εισαχθούν τα απαιτούμενα στοιχεία στην ειδική εφαρμογή εντός εννέα μηνών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα, η εν λόγω απόφαση ανακαλείται και το ποσό της προκαταβολής αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν.


Δεν προβλέπεται δυνατότητα παράτασης του εννεάμηνου χρονικού διαστήματος.

Αναλυτικότερα:


Α) Σχετικά με τη διάρκεια εκμίσθωσης του ακινήτου, η ΔΥΠΑ πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Β) Στην περίπτωση που δεν ενοικιάζετε καθόλου το ακίνητό σας, απαιτείται η επιστροφή της προκαταβολής της επιδότησης που έχετε λάβει και αποχωρείτε από το πρόγραμμα.


Γ) Εάν το συμβόλαιο μίσθωσης λήξει πρόωρα, σας δίνεται η επιλογή να ενοικιάσετε εκ νέου το ακίνητό σας για το υπόλοιπο της προβλεπόμενης διάρκειας, ώστε ο συνολικός χρόνος ενοικίασης να φτάσει τα τρία έτη. Η νέα εκμίσθωση και η ανακοίνωση των σχετικών πληροφοριών πρέπει να ολοκληρωθούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από τη λήξη της προηγούμενης εκμίσθωσης. Το δικαίωμα επαναενοικίασης του ανακαινισμένου ακινήτου παρέχεται έως δύο φορές.

Δ) Στην περίπτωση όπου, παρά τις προσπάθειές σας, δεν καταφέρετε να ενοικιάσετε το ακίνητό σας για συνολικά τρία έτη, τότε από τη συνολική επιδότηση αφαιρείται ποσό ίσο με το χρονικό διάστημα που απομένει έως την πλήρη τριετία. Το ποσό αυτό υπολογίζεται ως το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού των μηνών που απομένουν για την ολοκλήρωση της τριετίας εκμίσθωσης με τον μηνιαίο ρυθμό της συνολικής επιδότησης, ο οποίος προκύπτει από το πηλίκο του συνολικού ποσού της επιδότησης προς τη συνολική διάρκεια της ενοικίασης (36 μήνες).

Για παράδειγμα, έστω ότι η ενοικίαση διήρκησε τελικά συνολικά 2 έτη και 3 μήνες (27 μήνες) και είχατε λάβει έγκριση για συνολική επιδότηση 4.000 ευρώ. Το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψετε προκύπτει από τον τύπο: Συνολική επιδότηση (€ 4.000) Χ (36 – 27) = 999,99 ευρώ.


Το ακίνητο δεν επιτρέπεται να εκμισθωθεί σε νομικά πρόσωπα, ενώ η υπεκμίσθωση και η παραχώρηση χρήσης είναι απαγορευμένες.

Συγκεκριμένα, ο όρος απαγόρευσης υπεκμίσθωσης και παραχώρησης χρήσης πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ρητά στο μισθωτήριο συμφωνητικό και να δηλώνεται υποχρεωτικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας της ΑΑΔΕ, μέσω της επιλογής του σχετικού πεδίου.


Ανακαινίζω - Νοικιάζω 2024: Βήμα - βήμα η αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση στο gov.gr (ΕΔΩ).

Η συνολική δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος «Ανακαινίζω Νοικιάζω» δεν υπερβαίνει τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ και βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατανεμημένη στα οικονομικά έτη 2024 και 2025


Η επιδότηση αφορά ένα ακίνητο ανά ενδιαφερόμενο με χρήση κατοικίας, εφόσον:διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%),
το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.
Ανακαινίζω-Νοικιάζω 2024: Οι όροι της επιδότησης

2. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών, και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,
μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών.
Ανακαινίζω-Νοικιάζω 2024: Τι ισχύει με προκαταβολή

Μέρος της επιδότησης δύναται να προκαταβάλλεται. Η προκαταβολή αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνόλου της επιδότησης που χορηγείται σε κάθε δικαιούχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου