Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024

Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Κίνα «εάν δεν σταματήσει τη βοήθεια στη Ρωσία» Ο Υπ. Εξ. των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα μιλώνατας στο BBC. «Ευθύνη του ΝΑΤΟ ο πόλεμος στην Ουκρανία», απαντάει το Πεκίνο.




 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, με συνέντευξή του στο BBC, επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο τα όσα επιρρίπτει η Ουάσιγκτον το τελευταίο διάστημα στο Πεκίνο και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα απειλώντας με κυρώσεις. «Εάν η Κίνα δεν σταματήσει να προμηθεύει τη Ρωσία με εξαρτήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν», τόνισε.

Όπως επισήμανε ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, κατέστησε σαφές στους ανώτατους κινέζους αξιωματούχους, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει πως η Κίνα τροφοδοτεί με την υποστήριξή της αυτό που αποκάλεσε ως τη «μεγαλύτερη απειλή» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να διευκρινίσει ποια μέτρα θα ήταν διατεθειμένες να λάβουν οι ΗΠΑ έναντι της Κίνας.


Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Κίνα ήταν η δεύτερη μέσα σε 10 μήνες και αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας μεταξύ των δύο πλευρών να ενισχύσουν τους διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας, ύστερα από μια περίοδο μεγάλης έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές, με αφορμή την Ταϊβάν και τις αξιώσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και ενώ ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, παραμένει στο «κόκκινο».

Για μια ολοένα αυξανόμενη μερίδα πολιτικών στις ΗΠΑ, η Κίνα αποτελεί το νούμερο ένα κίνδυνο για τα αμερικανικά συμφέροντα. Ενδεικτικός του κλίματος είναι και ο νέος νόμος που ψήφισε το Κογκρέσο των ΗΠΑ για απαγόρευση του TikTok, κινεζικής ιδιοκτησίας, με τον ισχυρισμό πως αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.
 










Το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατηγορούν ανοιχτά την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, παρότι επίσημα το Πεκίνο δηλώνει την ουδετερότητά του. Η αναγνώριση της εμπλοκή της θα σήμαινε αυτομάτως μια σύγκρουση με τη Δύση και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας, η οποία σε κάθε περίπτωση έχει επισημάνει τη στενή συνεργασίας της «χωρίς όρια» με τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας τους επίσημους πλέον ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον, το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών έκανε λόγο για «αδικαιολόγητες κατηγορίες» και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΝΑΤΟ φέρει «αναμφισβήτητη ευθύνη» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.


«Προτρέψαμε την αμερικανική πλευρά να μην προσπαθήσει να μεταθέσει την ευθύνη στην Κίνα. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως η ευθύνη είναι του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου θα πρέπει «να αναλογιστούν τον ρόλο τους».
Η σκυτάλη στον Στόλτενμπεργκ

Τη σκυτάλη των κατηγοριών για υποστήριξη του Πεκίνο στη Ρωσία για τον πόλεμο με την Ουκρανία πήρε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Πέρυσι, η Ρωσία εισήγαγε το 90% των μικροηλεκτρικών της εξαρτημάτων από την Κίνα. Πρόκειται για εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σύγχρονων πυραύλων, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών. Η Κίνα παρέχει επίσης στη Ρωσία βελτιωμένες δορυφορικές δυνατότητες», δήλωσε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε:

«Η Κίνα λέει ότι θέλει καλές σχέσεις με τη Δύση. Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο συνεχίζει να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν μπορούν να τα έχουν και τα δύο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου