Τετάρτη, Απριλίου 17, 2024

Ενας, δύο, τρεις µαύροι κύκνοι...




Ο Κανένας κάνει αντιπολίτευση (35%) σε πρόσφατη δηµοσκόπηση (Public Issue). Ούτε το σταµπαρισµένο ως κόµµα διαµαρτυρίας ΚΚΕ (8%) δεν κερδίζει στο προνοµιακό του πεδίο... 

Η δε αξιωµατική και η ελάσσων αντιπολίτευση, που έχουν στόχο να κυβερνήσουν, κοµπορρηµονούν για αύξηση ποσοστών χωρίς οδικό χάρτη για ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε περιβάλλον γενικευµένης αγανάκτησης µόλις δύο απώλειες µετρά το επιτελείο του Μαξίµου, κι αυτές λόγω ενός επιχειρηµατία. 

Οι άµεσα ενδιαφερόµενοι παίρνουν την αντιπολίτευση στα χέρια τους. Μόνοι τους οι συγγενείς των θυµάτων των Τεµπών προκάλεσαν τεράστιο πλήγµα στην εικόνα της άριστης κυβέρνησης. Το έγκληµα τη στιγµατίζει σε δηµοσκοπικό εύρος 70-90%. Μάταια η «γαλάζια» επικοινωνιακή καταιγίδα προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να χαϊδέψει ακροδεξιά ακροατήρια. 

Ολα εκλαµβάνονται ως ψέµα. ∆εν πείθουν τα επιχειρήµατα µε τα οποία αποκρούει τις ευθύνες στη γιγαντιαία επιχείρηση συγκάλυψης όταν η Ελλάδα όλη θρηνούσε 57 ψυχές. Αγαρµπα ή εκλεπτυσµένα, οι φτηνές δικαιολογίες δεν πείθουν όταν ούτε οι τιµές στο ράφι δεν συνάδουν µε την ειδυλλιακή εικόνα που προβάλλει το Μαξίµου. 

Η ίδια η κυβερνητική πρακτική γεννά τα προβλήµατα που την πονούν. Πέντε χρόνια διακυβέρνησης µετά δεν είναι πια µόνο ένας αλλά δύο και τρεις οι µαύροι κύκνοι που αλλάζουν το momentum στο πολιτικό σκηνικό. Η έκρηξη Μαντούβαλου και η ρήση Χρυσοχοΐδη για «ατυχές περιστατικό» στη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα συνάδουν µε το «γαλάζιο» άγχος για το «κωλοτρένο» που θα τους στοιχίσει τις εκλογές. 

Η κυβέρνηση δεν πείθει και εξοργίζει. Η αντιπολίτευση «σέρνεται». Οταν ηλικιωµένες συµφωνούν χαµηλόφωνα ότι φταίει η Κυριακή που δεν έπρεπε να µιλά στο κινητό αλλά να µπει στο τµήµα και παράλληλα οργισµένες νεαρές επιλέγουν παραλία αντί κάλπης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβιώνει σαν αναγκαστική επιλογή. Η απουσία εναλλακτικής µεταµορφώνει τους µαύρους κύκνους σε τέρατα.

Θανάσης Καραμπάτσος
DOCUMENTO 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου