Παρασκευή, Απριλίου 19, 2024

Το σχέδιο «ΑΛΦΑ», ο Μπελέρης και το εθνικό συμφέρον



 
Κώστας Βαξεβάνης
 


Ο πατριωτισμός εκτός από καταφύγιο των απατεώνων όπως έλεγε ο Σάμιουελ Τζόνσον, είναι και ένα εξαιρετικό εργαλείο για τις μυστικές υπηρεσίες και τους μαύρους σχεδιασμούς. Οι κάτοικοι της Βαλκανικής χερσονήσου, έχουν την ατυχία να έχουν εμπεδώσει το πώς οι εθνοτικές διαφορές χρησιμοποιούνται ή κατασκευάζονται ακόμη ακόμη, για να αποτελέσουν ένα μελλοντικό κουμπί γεωπολιτικών εξελίξεων. Η πρώην Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε αφού κάποιοι επιμελήθηκαν τη δημιουργία αντιπαραθέσεων σε εθνική και θρησκευτική βάση και την κατάλληλη στιγμή θέρισαν το μίσος που είχε επικρατήσει. Η Κύπρος διχοτομήθηκε αφού τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή πλευρά, οικοδομήθηκε κλίμα αντιπαράθεσης και ανωμαλίας στις δύο κοινότητες. Σήμερα έχει στοιχειοθετηθεί ότι διάφορα «εθνικά σχέδια» στις δύο πλευρές, ήταν το πρόσχημα για αυτό που θα ακολουθούσε. Βόμβες που έμπαιναν σε τζαμιά και εκκλησίες στη Μεγαλόνησο, δεν αποσκοπούσαν στην εθνική επικράτηση, αλλά ήταν επιχειρήσεις μυστικού πολέμου με σκοπό να ετοιμάσουν το έδαφος της μη συμβίωσης και της διχοτόμησης (όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει τα τεύχη 58 και 59 του HOT DOC για την «Κόκκινη Προβιά» στην Ελλάδα).

Δεν είναι τυχαίο που οι εθνικές διαφορές δεν οδηγούν σε πόλεμο παντού. Κανένας δεν τολμά να σκεφτεί διαμελισμό της Ελβετίας ή του Βελγίου γιατί απλώς ένας εθνικός διαχωρισμός σε τέτοιες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει καμία χρησιμότητα. Τα σύνορά τους αν και αδιόρατα και χωρίς  
by Taboola

Ο μυστικός πόλεμος στην Αλβανία

Η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, υπήρξε κουμπί πολιτικών και γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων. Χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο ενός άγνωστου μυστικού πολέμου που εξελίχθηκε με πρόφαση τον ύψιστο εθνικό σκοπό. Η Ελληνική μειονότητα ανήκοντας σε ένα κράτος που αποτελούσε έστω και ιδιόμορφα τμήμα του Ανατολικού μπλοκ, υπέφερε και από το καθεστώς του Χότζα αλλά και από την εκμετάλλευσή της ως εργαλείου των Συμμαχικών μεθοδεύσεων.

Αμέσως μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η Βρετανία η οποία κυριαρχούσε για λίγο ακόμη ως παγκόμια δύναμη πριν παραδώσει τα σκήπτρα στις ΗΠΑ, είχε επεξεργαστεί σχέδια για την ανατροπή του Ενβέρ Χότζα. Τρεις επιχειρήσεις ανατροπής του Χότζα με δυνάμεις που αποβιβάστηκαν στην Αλβανία, έληξαν ανεπιτυχώς. Σε μία από αυτές, τους αλεξιπτωτιστές που έπεσαν στο Δυράχιο για να οργανώσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις ανατροπής, τους περίμενε ο Αλβανικός Στρατός και τους εξουδετέρωσε. Στο βιβλίο του “Ο Αγγλοαμερικανικός κίνδυνος για την Αλβανία”, ο Χότζα περιγράφει την αντιμετώπιση αυτών των επιχειρήσεων, ως ικανότητα του “άγρυπνου αλβανικού λαού”. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές ενδείξεις, ότι οι τρεις επιχειρήσεις των Βρετανών για την ανατροπή του Χότζα, προδόθηκαν από τον πράκτορα του αντισοβιετικού Τομέα της ΜΙ6, Κιμ Φήλμπι, ο οποίος ήταν διπλός πράκτορας της KGB.

Τα σχέδια των Βρετανών, προέβλεπαν χρήση αντιφρονούντων Αλβανών στις επιχειρήσεις και Ελλήνων μειονοτικών. Το ξεκίνημα αυτών των μυστικών επιχειρήσεων, οργανώθηκε στην Μονή Βελλά στα Ιωάννινα, υπό τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, ο οποίος υπήρξε από τα στελέχη του μυστικού Στρατού των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Ελλάδα, που έδρασαν στα πλαίσια της επιχείρησης Μυστικού Πολέμου «Stay Behind». Στη Μονή Βελλά υπήρχε κρύπτη με όπλα με τα οποία θα εξοπλίζονταν οι Έλληνες μειονοτικοί για να απελευθερώσουν την Βόρεια Ήπειρο.

Φυσικά ήταν ενταγμένοι σε ένα σχέδιο του Ψυχρού Πολέμου, δηλαδή της επικράτησης των Βρετανών, το οποίο αγνοούσαν ίσως θεωρώντας ότι υπηρετούν τον εθνικό σκοπό. Οι Σύμμαχοι οι οποίοι όταν κατέρρεε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρέδωσαν την Βόρεια Ήπειρο στην Αλβανία και επέβαλαν να αποχωρήσει ο Ελληνικός Στρατός, χρησιμοποιούσαν την ταλαιπωρημένη Ελληνική μειονότητα σαν πιόνι την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Το σχέδιο «ΑΛΦΑ»

Τον Ιούλιο του 2014, στο περιοδικό HOT DOC παρουσίασα τμήμα μιας έρευνας χρόνων που αφορούσε τη δράση του Μυστικού Στρατού της CIA στην Ελλάδα, ο οποίος έγινε γνωστός το 1989 από δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Τζούλιο Αντρεότι, ως Κόκκινη Προβιά (η ονομασία χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά αφού η επιχείρηση δεν είχε αυτή την κωδική ονομασία αλλά καθιερώθηκε έτσι).

Ένα από τα σχέδια δράσης αυτού του μηχανισμού που συνδεόταν με δυνάμεις των ΛΟΚ αλλά και ένα ευρύ δίκτυο πρακτόρων-πολιτών με καλυμμένη δράση, ήταν το σχέδιο «ΑΛΦΑ». Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού, ο Ελληνικός Στρατός, υιοθέτησε «εθνικό σχέδιο διαμελισμού της Αλβανίας», το οποίο είχαν επεξεργαστεί οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Στόχος ήταν να υπάρξει προετοιμασία διαμόρφωσης χαοτικής κατάστασης στην Αλβανία, την οποία στη συνέχεια θα εκμεταλλευόταν η Ελλάδα για εισβολή και διαμελισμό. Το σχέδιο ΑΛΦΑ όπως αποκαλύπτεται από το «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ-ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ» έγγραφο που δημοσιεύουμε, είχε εκπονηθεί στις 31 Δεκεμβρίου 1961 και προέβλεπε « συγκρότησιν ειδικού τμήματος εξ 80 εθελοντών Βορειοηπειρωτών (Β.Η) με αποστολή ευθύς ως δημιουργηθεί ΧΑΩΔΗΣ κατάστασις εν Αλβανία, να διεισδύση εν Β.Η και να δημιουργήση ευνοϊκές συνθήκες δια τον περαιτέρω χειρισμόν του Β.Η ζητήματος υπό της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Το σχέδιο εμπλουτίζεται τον Μάιο του 1966 και την ευθύνη του αναλαμβάνει η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΛΟΚ , η οποία αποτελεί την κάλυψη και την ηγεσία της Κόκκινης Προβιάς. Προβλέπει το αναμορφωμένο σχέδιο:

«1. Οργάνωσις από τούδε Δικτύων Μυστικής Δράσεως και διεξαγωγής επιχειρήσεων Μυστικού πολέμου προς συγκέντρωσιν Πληροφοριών,της εξύψωσιν του φρονήματος των υποδούλων Β.Η (Βορειοηπειρωτών) και τη δημιουργία ευνοικών συνθηκών εξεγέρσεως.


2. Διείσδυσις εν Β.Η,άμα τη δημιουργία ΧΑΩΔΟΥΣ καταστάσεως,κατά τρόπον αφανή και συγκεκελυμένος του Ειδικού τμήματος Β.Η εθελοντών προς άμεσον υποβοήθησιν ή υποκίμησιν και εξέηερσιν των υποδούλων ΒΗ

3. Ενίσχυσις του άνω Τμήματος,εφ όσον παραστή ανάγκη,δια τμημάτων Καταδρομών πλαισιωμένων και από ΒΗ εθελοντές.

4. Επέμβασις προς δημιουργία τετελεσμένης καταστάσεως ως προβλέπετε υπό του Σχεδίου ΟΔΥΣΣΕΥΣ»

Το σχέδιο ουσιαστικά προβλέπει δηλαδή δημιουργία προβοκάτσιας για να εξασφαλιστούν συνθήκες εισβολής στο όνομα προστασίας της μειονότητας. Η ίδια τακτική υπήρξε και στην Κύπρο, όπου διάφορες προβοκάτσιες, όπως δολοφονίες και ανατινάξεις τζαμιών, δημιούργησαν την “χαώδη κατάσταση” για να χωριστούν αρχικώς νοητά και στη συνέχεια με ματωμένα σύνορα , Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
Ο Σεβαστιανός και μια περίεργη τρομοκρατική Οργάνωση

Την δεκαετία του 1980, πριν καταρρεύσει το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, ο Μητροπολίτης Κόνιτσας Σεβαστιανός, ηγείται ψυχροπολεμικής εκστρατείας για “τα αδέλφια μας στη Βόρεια Ήπειρο”. Εμφανίζονται πολυδάπανες καμπάνιες σε σχολεία και Πανεπιστήμια καθώς και διάφορες οργανώσεις ”Βορειοηπειρωτικού Αγώνα” που μιλούν γι αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Το 1983 υπήρξε μια άγνωστη πτυχή του “Βορειοηπειρωτικού”. Μια βόμβα ανατινάζει το αυτοκίνητο του Αλβανού Πρέσβη στην Αθήνα. Πρέσβης είναι ο Ξενοφών Νούτση, ένας Χιμαριώτης στην καταγωγή, που είχε υπηρετήσει στην επίλεκτη ασφάλεια του Χότζα και είχε παντρευτεί την ανιψιά του. Ο Νούτση φαίνεται ότι ήλεγχε ένα εκτεταμένο δίκτυο πρακτόρων στην Ελλάδα. Την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αναλαμβάνει η οργάνωση Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου (ΜΑΒΗ). Η οργάνωση έχει το ίδιο όνομα με την αντιστασιακή οργάνωση που εμφανίστηκε το 1943 στην Αλβανία αλλά προφανώς δεν είναι η ίδια. Παρότι την εποχή εκείνη η Ελλάδα ζει σε κλίμα εκτεταμένης δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων, η έρευνα στην Αθήνα για την συγκεκριμένη Οργάνωση κρατιέται μυστική. Η Αστυνομία κάνει όμως εκτεταμένες εφόδους σε σπίτια στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής Βορειοηπειρωτικού Αγώνα χωρίς να ανακοινωθεί κανένα αποτέλεσμα.

Στις 10 Απριλίου του 1994, μια ομάδα ένοπλων με κουκούλες, εισβάλει στο Αλβανικό στρατόπεδο της Επισκοπής στα ελληνοαλβανικά σύνορα, σκοτώνει έναν αξιωματικό και έναν στρατιώτη, παίρνει όμηρο έναν ακόμη αξιωματικό και φεύγει με τον εξοπλισμό του στρατοπέδου, 15 αυτόματα καλάσνικοφ και πιστόλια Τουκάρεφ.

Την ευθύνη για την αιματηρή επιχείρηση έχει αναλάβει η οργάνωση ΜΑΒΗ με προκήρυξη που στέλνει στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Η προκήρυξη δεν δημοσιεύεται, ούτε ενημερώνεται το κοινό για λόγους που είναι άγνωστοι ως σήμερα. Ίσως ο φόβος ότι αν ανακοινωνόταν ποιοι είναι οι δράστες, θα μπορούσε αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις. Τον Οκτώβριο, η ΜΑΒΗ στέλνει τετρασέλιδη προκήρυξη και πάλι στην Ελευθεροτυπία και δημοσιεύεται τμήμα της. Στην προκήρυξη αυτή ( την έχουμε όλη στη διάθεσή μας), η ΜΑΒΗ εμφανίζεται ως αυτονομιστικός στρατός της Βορείου Ηπείρου συγκρίνοντας μάλιστα τον εαυτό της με τους μαχητές στη Βόρεια Ιρλανδία και την Παλαιστίνη.

Τον Μάρτιο του 1995, σε ένα τυχαίο μπλόκο στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, εντοπίζονται δυο αυτοκίνητα με καλάσνικοφ, ασυρμάτους και κουκούλες. Επτά άτομα συλλαμβάνονται και εξαιτίας των όπλων που κατάσχονται, γίνεται αμέσως συσχετισμός με την δολοφονική επιχείρηση στο Αλβανικό στρατόπεδο. Το επόμενο 24ωρο η αστυνομία διαρρέει ότι έπιασε τους «δράστες της Επισκοπής» οι οποίοι μάλιστα ετοιμάζονταν για νέα επιχείρηση σε άλλο στρατόπεδο της αλβανικής μεθορίου.

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι οι επτά συλληφθέντες, Έλληνες και ελληνικής καταγωγής Βορειοηπειρώτες, αποτελούν την οργάνωση ΜΑΒΗ. Σε έρευνα στην Αθήνα βρίσκονται και άλλα καλάσνικοφ, τα οποία πέραν πάσης αμφιβολίας είναι αυτά που είχαν παρθεί ως λάφυρα από το Αλβανικό στρατόπεδο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση τότε, πρόκειται για παρακρατική οργάνωση, που έχει διασυνδέσεις με τμήμα της ΕΥΠ και δρα με στόχο την ομαλότητα των Ελληνοαλβανικών σχέσεις. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Φρέντη Μπελέρη, ένας από τους επτά συλληφθέντες με τα καλάσνικοφ.

Λίγο αργότερα τα πράγματα αλλάζουν. Οι προβοκάτορες, τρομοκράτες και ύποπτοι για σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες ενδεχομένως και της Αλβανίας, μετατρέπονται σε αφελείς πιτσιρικάδες που αγόρασαν καλάσνικοφ χωρίς να ξέρουν ότι ήταν αυτά της ΜΑΒΗ. Έτσι τους περιγράφει ο εισαγγελέας Ελευθέριος Πατσής και προτείνει να διωχθούν μόνο για οπλοκατοχή και λαθρεμπορία όπλων. Στο Εφετείο δικάζονται σε μόλις 12-18 μήνες φυλάκιση. Ούτε το δικαστήριο, ούτε φυσικά ο εισαγγελέας δίνουν λογικές απαντήσεις στα ερωτήματα που γεννιούνται. Είναι δυνατόν μια τρομοκρατική οργάνωση που αυτοπαρουσιάζεται ως αυτονομιστικός στρατός, να κάνει ολόκληρη επιχείρηση για να πάρει όπλα και να τα πουλήσει; Καμία ιδεολογία ή ιερός σκοπός σαν αυτόν που περιγράφει στην προκήρυξή της;
Ο εντιμότατος κύριος Μπελέρης

Ο Φρέντη Μπελέρης, ακολούθησε πολιτική καριέρα ως παραπλανημένος στο παρελθόν. Στο απόγειο της καριέρας του, ο Σαλί Μπερίσα, ο άλλωτε διώκτης του για την υπόθεση της ΜΑΒΗ, τον στήριξε για να γίνει δήμαρχος Χιμάρας. Ο Μπελέρης έχει καταδικαστεί στα Αλβανικά δικαστήρια (αναμφίβολα υπάρχουν πολλά ερωτήματα γι αυτή την καταδίκη) , εμφανιζόμενος να εξαγοράζει ψηφοφόρους προεκλογικά. Η Ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, αντί να υπερασπιστεί την μειονότητα και να καταγγείλει όσα γίνονται εναντίον της από τις «νομικές ρυθμίσεις» του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, προτίμησε να προσωποποιήσει το πρόβλημα στο πρόσωπο του Μπελέρη, τον οποίο τελικώς κατεβάζει υποψήφιο για να εισπράξει όπως υπολογίζει ακροδεξιοπατριωτικές ψήφους.

Ο Φρέντη Μπελέρης, έχει μία ακόμη καταδίκη τριών χρόνων από τα Αλβανικά δικαστήρια. Η καταδίκη του αφορά δίωξη για προσβολή εθνικών συμβόλων και διατάραξη εκλογών. Σύμφωνα με την απόφαση, πρόσωπα υποκινούμενα από τον Μπελέρη, κατά τη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων, κουνώντας ελληνικές σημαίες φώναζαν φώναζαν «Κάτω η Αλβανία», «Αλβανία Ακ Κάιντα» και προσέβαλαν παριστάμενους πολίτες. Μπορεί ίσως να πει κάποιος ότι πρόκειται για μια σκευωρία των Αλβανικών Αρχών. Το θέμα είναι ότι ο Μπελέρης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο στο Στρασβούργο και τελικώς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο επικύρωσε την δικαστική απόφαση καταδίκης του.

Όμως σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν είναι νομικό. Ο Μπελέρης ο οποίος έχει εμφανιστεί στο πλευρό του Καρατζαφέρη και του Μιχαλολιάκου, «πουλάει» τον ίδιο πατριωτισμό με αυτούς. Υποστήριξη των εθνικών θεμάτων για τον Μπελέρη, είναι η δημιουργία ανώμαλων καταστάσεων και η ρητορική μίσους. Τι θα γινόταν αλήθεια στην Ελλάδα, αν μουσουλμάνοι ή Αλβανοί μειονοτικοί εισέβαλαν σε εκλογικά κέντρα με τουρκικές ή αλβανικές σημαίες και έβριζαν την Ελλάδα;

Η στήριξη των συμφερόντων της Ελλάδα και του Ελληνισμού , δεν περνά μέσα από τραμπουκισμούς που συγχέονται επί τούτου με τον πατριωτισμό. Αντιθέτως θυμίζουν αυτά που περιγράφει το σχέδιο ΑΛΦΑ περί «αναγκαίας χαώδους κατάστασης» που δημιουργείται για να επωφεληθούν κάποιοι. Όχι πάντως η Ελλάδα και η Ελληνική μειονότητα. Φαντάζομαι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή το απαραίτητο είναι οι ψήφοι, από αυτή την χαώδη κατάσταση που επιχειρεί καιροσκοπικά να εξαργυρώσει εργαλειοποιώντας για μια ακόμη φορά ένα εθνικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου