Κυριακή, Απριλίου 07, 2024

Οι ισχυροί άνεμοι αναστατώνουν το ανέτοιμο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης...



την Ιεράπετρα της Κρήτης ξέσπασε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της φετινής χρονιάς, προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες αρχές. Η εικόνα του μετώπου πλέον είναι σαφώς βελτιωμένη, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που θα επικρατήσουν μέχρι την Τρίτη στη χώρα, οδήγησε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον  υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια... 


Σημειώνεται ότι το Υπουργείο μοιάζει ανέτοιμο να αντιμετωπίσει ένα ταυτόχρονο ξέσπασμα πολλών πύρινων μετώπων, καθώς η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» στην Πυροσβεστική: συγκεκριμένα, τα οργανικά κενά προσεγγίζουν τα 3.500, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του ανθρώπινου δυναμικού φτάνει τα 49 έτη και μεγάλες «σειρές» που εισήχθησαν τη δεκαετία του ’90 βαίνουν προς συνταξιοδότηση.

«Κανένας δεν περισσεύει στη μάχη σύμφωνα με την Κυβέρνηση. Συμφωνούμε, κανένας δεν περισσεύει. Γιατί έχετε 2.500 Εποχικούς Πυροσβέστες στην ανεργία;», τονίζουν χαρακτηριστικά, σε σχετική τους ανάρτηση στο Facebook οι εποχικοί πυροσβέστες, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.



Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν ακόμα να δανειστούν αεροσκάφη από τις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, ενώ είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση περιορίστηκε κυρίως σε ρόλο θεατή, κατηγορώντας τα... ακραία καιρικά φαινόμενα και τους μετανάστες. 


Η σύσκεψη και η επιφυλακή

Στο πλαίσιο αυτό, σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποίησε το Σάββατο ο κ. Κικίλιας. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι ισχυροί άνεμοι, εντάσεως 7 με 8 Μποφόρ, που –σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων– θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών. 

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και περιφερειάρχες/ εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. 

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να είναι ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ. Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στις περιοχές Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ανατολικής Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και Κρήτης, τίθενται σε μερική επιφυλακή από το πρωί της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου