Τρίτη, Απριλίου 23, 2024

Εκλογές ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Τραμπ από τον Μπάιντεν σε θέματα οικονομίας Ωστόσο η ψαλίδα ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν μειώνεται





 

 

Τον Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως εμπιστεύονται περισσότερο οι Αμερικανοί ψηφοφόροι για την αντιμέτωπιση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής, που αποτελούν τις κύριες ανησυχίες τους για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του NBC News.

Η δημοσκόπηση με 1.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε εθνικό επίπεδο διαπίστωσε ότι το 52% των ερωτηθέντων είπε ότι ο Τραμπ θα χειριζόταν καλύτερα τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής, έναντι 30% τον Τζο Μπάιντεν.


Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 12 έως τις 16 Απριλίου, αρκετές ημέρες μετά τη δημοσίευση της νέας έκθεσης για τον πληθωρισμό, που καταγράφηκε υψηλότερα από τον αναμενόμενο και έδειχνε παράλληλα ότι οι τιμές καταναλωτή σταδιακά ανεβαίνουν ξανά. Ο Τραμπ επιτέθηκε στις οικονομικές πολιτικές του Μπάιντεν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται ξανά, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έκανε σχόλια για τον πληθωρισμό το ίδιο αλλά έστρεψε περισσότερο την προσοχή της σε άλλες πτυχές της οικονομίας: θέσεις εργασίας, δασμούς και φόρους.


Κατά τη διάρκεια ομιλίας της Τετάρτης στο Πίτσμπουργκ, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τον τριπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου, κλιμακώνοντας την αυξανόμενη οικονομική επιθετικότητα του προς την Κίνα.

Μια μέρα πριν, στο Σκράντον της Πενσυλβάνια, ο Μπάιντεν εστίασε στον φορολογικό κώδικα και τις θέσεις εργασίας: «Υπάρχουν μόνο δύο πρόεδροι που έχουν καταγραφεί σε όλη την αμερικανική ιστορία που έφυγαν από το αξίωμα με λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους: ο Χέρμπερτ Χούβερ και, ναι, ο Ντόναλντ, ο «Χέρμπερτ Χούβερ» Τραμπ», είπε εμφατικά.


Αυτές οι ομιλίες έρχονται μετά από μήνες που ο Μπάιντεν έμενε το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις ευθύνονται για τις επίμονες υψηλές τιμές και τον σταθερά υψηλό πληθωρισμό, κατηγορώντας τις εταιρείες για αύξηση των τιμών μαζί με το shrinkflation.

Ωστόσο, καθώς οι τιμές καταναλωτή ταλαντεύονται, οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Μπάιντεν δείχνουν μια προσπάθεια να φέρει άλλα οικονομικά ζητήματα και δεδομένα στο προσκήνιο για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

Για παράδειγμα, ενώ ο Τραμπ επικρίνει την οικονομία του Μπάιντεν, ο πρόεδρος έχει διπλασιάσει τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ «έχουν την καλύτερη οικονομία στον κόσμο». Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ οδηγούν την κούρσα των αναπτυγμένων οικονομιών σε βασικές μετρήσεις όπως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και η ανεργία.


Οι ψηφοφόροι ωστόσο δεν φαίνεται να ενστερνίζονται τις ειδήσεις αυτές βλέποντας τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής.

Μόνο το 11% των ερωτηθέντων ανέφερε τις «θέσεις εργασίας και την οικονομία» ως τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ, το 23% των ερωτηθέντων, το μεγαλύτερο μερίδιο, είπε ότι ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής ήταν τα νούμερο ένα ζητήματά τους – και τα δύο από τα οποία η πλειοψηφία είπε ότι ο Τραμπ θα τα διαχειριστεί καλύτερα.

Συνολικά, η δημοσκόπηση του NBC διαπίστωσε ότι ο Μπάιντεν φαίνεται να κλείνει την ψαλίδα με τον Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ένα παρόμοιο αποτέλεσμα από δημοσκόπηση των New York Times/Siena College νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η έρευνα του NBC διαπίστωσε ότι ο Τραμπ προηγήθηκε του Μπάιντεν με δύο ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που ήταν χαμηλότερο από το προβάδισμά του με πέντε μονάδες τον Ιανουάριο. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο λάθους +/- 3,10%.

Παρά τις προσπάθειες του Μπάιντεν να εστιάσει εκ νέου τη συζήτηση σε άλλα οικονομικά ζητήματα, ο πληθωρισμός φαίνεται να παραμένει αναπόφευκτο εμπόδιο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, καταλήγει το CNBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου