Πέμπτη, Απριλίου 18, 2024

ΕΕ: Νέα μέτρα κατά του Ιράν για τα drones - Τι είπε ο Μισέλ για την «απάντηση» του Ισραήλ Καταδικάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, δεν γνωρίζουν κάτι για την απάντηση του Τελ αβίβ. Τα μέτρα που θα λάβουν,


AP

 
 


«Οι κυρώσεις κατά του Ιράν είναι σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε», είπε, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σημείωσε ότι σκοπός είναι η προστασία των αμάχων, με τους 27 να ζητούν απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς.

Ταυτόχρονα, ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της «άμεσης κατάπαυσης του πυρός» και της διανομής περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους στη Γάζα.


Στα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή που υιοθέτησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες χθες Τετάρτη αργά το βράδυ επισημαίνονται τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά και κατηγορηματικά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ κι επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην περιφερειακή σταθερότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή».


Οι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε βάρος του Ιράν, ιδίως σε σχέση με τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους. Τονίζουν, ακόμη, ότι «η ΕΕ παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στη συμβολή στην αποκλιμάκωση και στην ασφάλεια στην περιοχή».

Συγχρόνως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με συμμάχους και εταίρους του για να τερματιστεί χωρίς καθυστέρηση η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και ζητεί την εφαρμογή της απόφασης 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπει «άμεση κατάπαυση του πυρός και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς και την παροχή πλήρους, ταχείας, ασφαλούς και ανεμπόδιστης πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια» για τους Παλαιστίνιους που την έχουν ανάγκη. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη «διαρκή βιώσιμη ειρήνη βασισμένη στη λύση των δύο κρατών».


Σε ό,τι αφορά την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν ο Μισέλ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της G7 και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που παροτρύνουν όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Αυτό είναι το σαφές μήνυμα. Αυτή είναι πραγματικά η κοινή μας θέση», επέμεινε.

Για την Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι η ΕΕ θέλει να αναπτύξει σταθερή σχέση και να εργαστεί με βάση σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση. Θύμισε το ζήτημα της Κύπρου, που παραμένει πάντα εξαιρετικά σημαντικό, όπως είπε.


Επιπλέον, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και τα κράτη μέλη, ιδίως όσα έχουν περισσότερες δυνατότητες, αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η χορήγηση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου