Τετάρτη, Απριλίου 17, 2024

Eurovision 2024: Ποια μεγάλη αλλαγή ανακοινώθηκε λίγο πριν από τον τελικό Η επιλογή που προσθέτουν οι διοργανωτές της Eurovision 2024 και φέρνει νέα δεδομένα για τον τελικό.




EBU | Eurovision Song Contest

 


Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
 


Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2024, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη (16/04), εισάγει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται η σειρά εμφάνισης του μεγάλου τελικού. Οι καλλιτέχνες μπορεί να κληρωθούν είτε στο πρώτο μισό είτε στο δεύτερο μισό, αλλά πλέον έχουν και μια ολοκαίνουργια τρίτη επιλογή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Eurovision, τον Μάρτιο αποκαλύφθηκε ότι στο Μάλμε, όπου θα πραγματοποιηθεί ο φετινός διαγωνισμός μεταξύ 7 και 11 Μαΐου, θα γίνουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές για να γίνει ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2024 ακόμη πιο συναρπαστικός.



Τι αλλάζει στον τελικό της Eurovision 2024

Έτσι, μετά την ανακοίνωση ότι οι «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία) θα παρουσιάσουν τα τραγούδια τους στους ημιτελικούς και ότι οι τηλεθεατές θα μπορούν να ψηφίσουν μόλις ο πρώτος καλλιτέχνης ανέβει στη σκηνή του τελικού, αποκαλύφθηκε άλλη μια μεγάλη αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες που προκρίνονται από τους ημιτελικούς και οι «Big 5» επέλεγαν τυχαία σε ποιο μισό του τελικού θα ερμήνευαν τις συμμετοχές τους. Οι παραγωγοί του σόου αποφάσιζαν, στη συνέχεια, πού στο πρώτο μισό (θέσεις από 1 έως 13) ή στο δεύτερο μισό (θέσεις από 14 έως 26) του τελικού θα εμφανίζονταν οι εν λόγω καλλιτέχνες.

Φέτος, λοιπόν, εισαγέται μια νέα δυνατότητας που λέγεται «επιλογή των παραγωγών». Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT), που διοργανώνει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024, αποκάλυψε ότι 25 από τους 26 καλλιτέχνες του τελικού εφόσον η Σουηδία έχει ήδη κληρωθεί στη θέση εμφάνισης #1, θα μπορούν να επιλέξουν το πρωτό μισό, το δεύτερο μισό ή την επιλογή των παραγωγών μέσω κλήρωσης.


Αυτό σημαίνει ότι αν ένας καλλιτέχνης τραβήξει την «επιλογή των παραγωγών» στην κλήρωση, τότε οι παραγωγοί της Eurovision 2024 θα μπορούν να τοποθετήσουν το τραγούδι αυτό οπουδήποτε – είτε στο πρώτο μισό είτε στο δευτερό μισό – της σειράς εμφάνισης. Ως εκ τούτου, θα υπάρχουν πλέον έξι θέσεις για επιλογή στο πρώτο μισό της σειράς εμφάνισης, έξι θέσεις για το δεύτερο μισό και δεκατρείς θέσεις για τη νέα δυνατότητα, δηλαδή την «επιλογή των παραγωγών».

Οι «Big Five» θα επιλέξουν είτε το πρώτο μισό είτε το δεύτερο μισό είτε την «επιλογή των παραγωγών» μετά τη δεύτερη τεχνική πρόβα τους, δηλαδή το Σάββατο 4 Μαΐου, live κατά τη διάρκεια ενός Reddit AMA. Στη συνέχεια, κάθε ένας από τους δέκα προκριθέντες από τον πρώτο ημιτελικό, δηλαδή την Τρίτη 7 Μαΐου, θα κληρωθεί σε μία από αυτές τις τρεις επιλογές αμέσως μετά τη διαγωνιστική βραδιά και η διαδικασία θα μεταδοθεί live στο επίσημο κανάλι του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στο TikTok. Οι δέκα καλλιτέχνες που θα προκριθούν από τον δεύτερο ημιτελικό θα κληρωθούν από τις εναπομείνασες επιλογές, μετά το τέλος της προκριματικής βραδιάς που θα γίνει την Πέμπτη 9 Μαΐου, και η διαδικασία θα μεταδοθεί live – επίσης – στο επίσημο κανάλι του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στο TikTok.


Εν συνεχεία, όταν και οι 25 χώρες του τελικού γνωρίζουν την επιλογή τους για τη βραδιά, εφόσον η διοργανώτρια Σουηδία έχει ήδη κληρωθεί στη θέση εμφάνισης #1, τότε οι παραγωγοί θα καταρτίσουν την ακριβή σειρά εμφάνισης στον τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024 και η οποία αναμένεται να αποκαλυφθεί κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 10 Μαΐου.
Γιατί γίνεται αυτή η αλλαγή στη Eurovision 2024

Ο λόγος για την αλλαγή αυτή είναι να δοθεί στους παραγωγούς του σόου ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία ώστε να μπορέσουν να ξεχωρίσουν όλα τα τραγούδια του τελικού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου και να δημιουργηθεί η πιο συναρπαστική δυνατή σειρά εμφάνισης.

Από την πλευρά του, ο Christer Björkman, παραγωγός του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, εξήγησε τους λόγους για την αλλαγή αυτή, δηλώνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα του θεσμού: «Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη δυνατή τηλεοπτική εκπομπή και να δώσουμε σε όλους τους καλλιτέχνες την ευκαιρία να λάμψουν. Τα προηγούμενα χρόνια, με κλήρωση μόνο του πρώτου και του δεύτερου μισού, μπορεί πολλές μπαλάντες να κατέληγαν στο ίδιο μέρος του τελικού ή πολλά αγαπημένα τραγούδια να κληρώνονταν για να εμφανιστούν στο ίδιο μισό. Η προσθήκη της ευελιξίας της "επιλογής των παραγωγών" μού δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσω μια ακόμη καλύτερη ροή διαφορετικών ρυθμών και έναν ακόμη πιο συναρπαστικό τελικό».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου