Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024

«Χέρι - χέρι» με τον Ιερώνυμο για τις ψήφους της Δεξιάς του Κυρίου H κοινή παρουσία του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και οι παρασκηνιακές επαφές που προηγήθηκαν.




Dimitris Kapantais / SOOC

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Κλείνει το μέτωπο με την Εκκλησία – τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής – και ταυτόχρονα χαμηλώνει τον πήχη για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος ότι οι πιέσεις στα δεξιά της ΝΔ παραμένουν ισχυρές, στέλνει αλλεπάλληλα μηνύματα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους που εμφανίζονται απογοητευμένοι από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Η σημερινή, κοινή παρουσία του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας σε δομές που στηρίζει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στο Δήλεσι είναι το επιστέγασμα επίπονων και επίμονων παρασκηνιακών προσπαθειών εκπροσώπων των δύο πλευρών, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.


Προσπάθειες που το τελευταίο διάστημα έγιναν ακόμα πιο εντατικές από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου, που σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να φτάσει στην Ευρωκάλπη με την ηγεσία της Εκκλησίας απέναντι στην κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο μετά τα τελευταία περιστατικά βίας και αποδοκιμασίας υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, που βρέθηκαν σε ιερούς ναούς αλλά και την παρότρυνση του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου να αποφύγουν, όσοι ψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο, τον Εκκλησιασμό εν όψει του Πάσχα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανέμεναν την παρέμβαση του κ. Ιερώνυμου, ο οποίος έσπευσε να καταδικάσει τα παραπάνω φαινόμενα, λέγοντας ότι η Εκκλησία δεν εκδικείται. Επέλεξαν, δε, να ακολουθήσουν και αυτοί τον δρόμο της αποκλιμάκωσης της ένταξης, μιλώντας για μεμονωμένα περιστατικά που αδικούν την προσφορά της Εκκλησίας στη χώρα και την κοινωνία.


Προκειμένου, μάλιστα, το μήνυμα της «ανακωχής» να είναι πιο εμφατικό, επιλέχθηκε η παρουσία του πρωθυπουργού, από κοινού με τον αρχιεπίσκοπο, να γίνει σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (παιδικούς σταθμούς και ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων) που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, αποτελούν έργο ζωής για τον προκαθήμενο της Εκκλησίας.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ιερώνυμος αναμένεται να προβούν σε κοινές δηλώσεις με τις οποίες θα σηματοδοτήσουν τη λήξη της περιόδου έντασης στις σχέσεις πολιτείας – Εκκλησίας.


Το ερώτημα, βεβαίως, είναι η επαναφορά της ηρεμίας σε επίπεδο κορυφής θα φτάσει και... στη βάση εκκλησίας και κοινωνίας, ένα κομμάτι των οποίων φαίνεται να τελούν υπό την επιρροή των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, κυρίως της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου, που προ διημέρου, παρότρυνε τους «γαλάζιους» βουλευτές, που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, να αποφύγουν να παρευρεθούν στην εκκλησία το Πάσχα.

Η κινητικότητα στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης αλλά και η επαναλαμβανόμενη αποτύπωση της δυσφορίας των πολιτών για την ακρίβεια, την ασφάλεια, την υγεία κα σε όλες τις δημοσκοπήσεις οδήγησαν χθες τον πρωθυπουργό να χαμηλώσει τον πήχη των Ευρωεκλογών, στα επίπεδα του 33% των προηγούμενων Ευρωεκλογών του 2019, παραδεχόμενος εμμέσως, ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο, η κυβέρνηση είναι πιθανό να έχει απολέσει ένα σημαντικό μέρος των δυνάμεών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου