Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024

Ο πληθωρισμός σαν… success story και η κρυφή φορολογία της κυβέρνησης Ο πόνος του νοικοκυριού και τα αποτελέσματα της ακραίας ακρίβειας εμφανίζονται σαν οικονομική επιτυχία της κυβέρνησης…




ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Η κυβέρνηση… σεμνύνεται για τα οικονομικά αποτελέσματα και την «σταθερότατα» που έφερε στη χώρα. Επιδαψιλεύοντας (για τον εαυτό της) δάφνες για τις «επιτυχίες», ενώ σπεύδει να χρεώσει στο εξωτερικό και τους αλλοδαπούς προάγοντες την ακρίβεια, την κρίση στέγης κ.α.

Όμως, οι «επιτυχίες» στα μακροοικονομικά (χρέος, έλλειμμα κ.λπ.) αποτελούν success story ή πρόκειται για την πιο σκληρή ταξική πολιτική; Η οποία, μέσω της ακρίβειας, μεταφέρει πλούτο στους άπληστους μεσάζοντες του ελληνικού ολιγοπωλίου και, λόγω του πληθωρισμού, αυξάνεται το ονομαστικό ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα τα λαϊκή στρώματα φτωχοποιούνται πληρώνοντας περισσότερους φόρους υπέρ της τεχνητής σταθεροποίησης…


Ο πόνος του νοικοκυριού και τα αποτελέσματα της ακραίας ακρίβειας εμφανίζονται σαν οικονομική επιτυχία της κυβέρνησης…

1.Το χρέος μειώθηκε εντυπωσιακά στο 162% επί του ΑΕΠ, αλλά αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η οποία στηρίζεται στην ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ λόγω πληθωρισμού (+20% την τελευταία διετία, από την οποία η πραγματική μεγέθυνση μόλις στο 4,5%).


Το χρέος παραμένει άνω των 360 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το πρόσθετο χρέος 20 δισ. από τις εγγυήσεις προς τα fund για την αγορά των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η δυναμική των 18 δισ. των δανεικών (από τα 36 συνολικά) του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο υψηλός ελληνικός πληθωρισμός βοήθησε να μειωθεί το κλάσμα του χρέους γιατί αυξήθηκε (ονομαστικά) ο παρονομαστής (το εθνικό προϊόν).


2.Η χώρα έχει πετύχει πλεόνασμα 1,9% επί του ΑΕΠ το 2023 και πάει για πάνω από 2,1% φέτος χάριν της πρόσθετης φορολογίας λόγω… ακρίβειας.

Μπορεί να ισχυρίζεται ο κ.Μητσοτάκης ότι μείωσε τους φόρους, αλλά αυτό αφορά τους μερισματούχους που «επιβαρύνονται» με 5%, από 15% πριν δέκα χρόνια (σ.σ. από 5% έκοψαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) και όσους κληροδοτούν μεγάλες (κινητές και ακίνητες) περιουσίες. Με όριο 800.000 ανά γονέα (και παππού-γιαγιά) περνούν στα τέκνα, αφορολόγητα, περιουσίες 4,2 εκ. ευρώ ανά παιδί!

Αντιθέτως, φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 710 ευρώ το μήνα (830 μεικτά). Και αυτό γιατί δεν έχει τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα και παραμένει ίδιο το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων στα 8.636 ευρώ εδώ και 15 χρόνια!


Αποτέλεσμα, κάθε αύξηση στους μισθούς να βελτιώνει τα έσοδα του ΕΦΚΑ (λογικό, αφού πρέπει να αυξηθούν και οι συντάξεις), αλλά αυξάνονται παράλληλα οι φόροι και τα ευρύτερα έσοδα του δημοσίου, όπως ο

Λογαριασμός ΑΚΑΓΕ από την Εισφορά «Αλληλεγγύης» των συνταξιούχων. Τα δε κεφάλαια (έσοδα) του ΑΚΑΓΕ είναι τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και «μετράνε» στο πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης…
Κρυφή φορολογία

3.Με την εκτίναξη των ειδών πρώτης ανάγκης κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια αυξήθηκαν υπέρμετρα και τα φορολογικά έσοδα από τον έμμεση φορολογία. Ειδικά στα τρόφιμα και λοιπά αγαθά του λαϊκού νοικοκυριού, όπου οι ανατιμήσεις προσεγγίζουν το 50% (λάδι, κρέας, γαλακτοκομικά κ.α.), αυξάνοντας ανάλογα και τα έσοδα από το ΦΠΑ.

4. Η δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος (από τη φορολογία και τις κατώτερες του πληθωρισμού αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων) συμβάλλει στην συγκράτηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών. Το (μέσο) ελληνικό νοικοκυριό καταναλώνει λιγότερο…

Τα παραπάνω ούτε οικονομική επιτυχία συνιστούν, ούτε εισαγόμενα (φαινόμενα) είναι. Αποτελούν στοχευμένη-επιλεγμένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης προκειμένου να βελτιώσει τους δείκτες (χρέος, έλλειμμα, ισοζύγιο κ.α.) από την (κρυφή) φορολογία.


Έστω και εάν:Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του (εισοδηματικά) ανώτερου 10% του πληθυσμού, έναντι του 60% των πιο αδύναμων στρωμάτων.-Έχουν εγκαταλειφθεί τα έργα υποδομής (μη λειτουργία του τρένου, μη σύνδεση των Λιμανιών με το δίκτυο του ΟΣΕ).
Έχουν καταρρεύσει οι δομές Υγείας (ΕΣΥ) και πάσχει το σύστημα Παιδείας.
Οι χαμηλοί μισθοί προκαλούν φαινόμενα παραίτησης. Υπάρχει ένα μάλλον υψηλό ποσοστό ανέργων, που προσεγγίζει το διψήφιο, που δεν έχει, πλέον, τα προσόντα και τις δεξιότητες να εργαστεί. Ή δεν το συμφέρει να μετακινηθεί σε άλλο γεωγραφικό σημείο προς αναζήτηση εργασίας λόγω της κρίσης στέγης. Ή δείχνει απροθυμία ανάληψης εργασίας λόγω χαμηλών αμοιβών.
Έτσι επιτείνεται το Δημογραφικό. Με την κυβέρνηση να έχει εναποθέσει τη λύση του πρώτου εθνικού προβλήματος, σχεδόν αποκλειστικά στα παιδιά που θα ερχόταν από το εξωτερικό, παρά στα παιδιά που θα γεννιόντουσαν εδώ…

Πλην όμως, μετά τους Αλβανούς και τους λοιπούς μετανάστες που μετοίκησαν εν μέσω οικονομικής κρίσης (2010-16) προς τη Μ.Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τώρα ακόμη και οι Πακιστανοί ή οι Μπαγκλαντεσιανοί φεύγουν (παράνομα) για Ιταλία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου