Τετάρτη, Απριλίου 17, 2024

O Κασσελάκης θα διασχίσει όλο το Αιγαίο - Προεκλογική περιοδεία 10 ημερών από τη Λέσβο έως το Καστελόριζο Δεκαήμερη περιπολία Κασσελάκη στο Αιγαίο με πλοηγό τον ναύαρχο Αποστολάκη σε νησιά στρατηγικής σημασίας και με ισχυρούς συμβολισμούς για την Αριστερά.



ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

 


Πλους 13.000 μιλίων στο Αιγαίο με στρατηγικό βάθος, στάσεις με ισχυρούς συμβολισμούς για την Αριστερά και επισκέψεις σε στρατιωτικά φυλάκια πρώτης γραμμής, περιλαμβάνει ο δεκαήμερος προεκλογικός περίπλους του Στέφανου Κασσελάκη με σκάφος «μάχης» και κυβερνήτη τον ναύαρχο Αποστολάκη.

Ο «ξιφίας» ξεκινάει από το Λαύριο, όπως και στο πρώτη αποστολή Κασσελάκη - Αποστολάκη στη Μακρόνησο! Μετά από τρίωρη πλεύση πρώτη στάση η Σκύρος. Το νησί «αστακός». Την προμετωπίδα της ελληνικής αεράμυνας…


Και από τη Σκύρο γραμμή για τον Αη Στράτη με τον ιδιαίτερο συμβολισμό για την Αριστερά. Το γράμμα του Γιάννη Ρίτσου στον Ζολιό Κιουρί τον Νόεμβριο του 1950 παραμένει φάρος στο διάβα της ιστορίας :

«Αγαπημένε μου Ζολιό,


σου γράφω από τον Αη – Στράτη.

Βρισκόμαστε δω πέρα, κάπου τρεις χιλιάδες


άνθρωποι απλοί, δουλευτάδες, γραμματιζούμενοι

με μια τρύπια κουβέρτα στον ώμο μας

μ’ ένα κρεμμύδι, πέντε ελιές κ’ ένα ξεροκόμματο φως στο ταγάρι μας


άνθρωποι απλοί σαν τα δέντρα μπροστά στον ήλιο

άνθρωποι που δεν έχουμε άλλο κρίμα στο λαιμό μας

εξόν μονάχα που αγαπάμε όπως και συ

τη λευτεριά και την ειρήνη…»


Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά ο Αη Στράτης παραμένει αποκομμένος από την υπόλοιπη Ελλάδα και στα ποδάρια του στέκει το μνημείο του υποσμηναγού Νίκου Σιαλμά, του πρώτου Έλληνα αεροπόρου που χάθηκε κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικό μαχητικό στις 18 Ιουνίου του 1992!

Το ταχύπλοο του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει γραμμή για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου Λήμνος -Λέσβος - Χίος - Σάμος - Ικαρία με στάσεις στα μικρονήσια που έχει εγκλωβίσει η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία με προκλητικές υπερπτήσεις (πχ σύμπλεγμα νησιών Φούρνων). Η επαφή με τους ακρίτες και η επίσκεψη στα στρατιωτικά φυλάκια η βασική προτεραιότητα της αποστολής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο και στα Δωδεκάνησα. Από την Πάτμο της θρησκευτικής κατάνυξης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Λακί της Λέρου. Από την τουριστική Κω και την κοσμοπολίτικη Ρόδο, στη σκληροτράχηλη Κάλυμνο και τα μικρά διαμάντια, τη Νίσυρο και την Ψέριμο.



Το νότιο άκρο του περίπλου θα είναι το Καστελοριζο , η Μεγίστη με το στρατιωτικό φυλάκιο και το μνήμα της Κυράς της Ρω, η Κάρπαθος και ο υγρός τάφος του υποσμηναγού Ηλιάκη , η Κάσσος...

Κατά την επιστροφή το σκάφος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιδιαβεί τις μικρές Κυκλάδες με ειδική στάση την Κίναρο για «καφέ» στην Κυρα Ρηνιώ, τη μοναδική γυναίκα που ζει πάνω στο νησάκι, ανάμεσα στην Αμοργό και τη Νάξο και αποτελεί σημείο έλξης για τα τουρκικά ιπτάμενα μέσα κατά τη διάρκεια ασκήσεων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου