Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία - Politico: Ελλάδα, Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους και η Γερμανία δεν καταλαβαίνει το γιατί

 


Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα - «Ερωτηθήκαμε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Βερολίνο δεν καταλαβαίνει γιατί η Αθήνα δεν θα ενισχύσει το Κίεβο με πυραύλους, όπως αναφέρει το Politico.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους δήλωσε πρόσφατα ότι «αναμένει» από τις χώρες που διαθέτουν αποθέματα πυραυλικών συστημάτων να βοηθήσουν την Ουκρανία που δέχεται με αμείωτη ένταση ρωσικά πυρά από τον Φεβρουάριο του 2022. Κατονόμασε δε δύο χώρες, την Ελλάδα και την Ισπανία, για την άρνησή τους να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα.

«Ερωτηθήκαμε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι τα συστήματα είναι «κρίσιμα για την αποτρεπτική μας ικανότητα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot. Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε. Να το εξηγήσω και λίγο πιο αναλυτικά: η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα. Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία».


Όπως σχολιάζει το Politico, η Αθήνα αρνείται να δεσμευτεί στον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την παράδοση πυραύλων για λόγους ασφαλείας καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί για τος προθέσεις της Τουρκίας. Σύμφωνα πάντως με το σχετικό δημοσίευμα, Ελλάδα και Ισπανία δεν πρόκειται να παραδώσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία προκαλώντας απογοήτευση στον πρωθυπουργό της εμπόλεμης χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σήμερα, περίπου 50 ηγέτες θα έχουν συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με τον συντονισμό της περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι η Ισπανία θα στείλει έναν μικρό αριθμό πυραύλων Patriot στην Ουκρανία. Αν και η ιβηρική χώρα έχει αποκλείσει να στείλει στο Κίεβο συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, θα προσφέρει τελικά πυραύλους, σύμφωνα πάντα με την ισπανική εφημερίδα. Μέχρι τώρα, ο υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες της El Pais.


Η Ισπανία διαθέτει τρεις συστοιχίες Patriot, τις οποίες αγόρασε μεταχειρισμένες από τη Γερμανία το 2004 και το 2014, υπογραμμίζει το ισπανικό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου