Πέμπτη, Μαΐου 02, 2024

Θρίλερ με τις 12 έδρες των Σπαρτιατών - Τα σενάρια και οι διχογνωμίες στο Εκλογοδικείο Στο εσωτερικό του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, σοβεί νομική διαμάχη για τον τρόπο που θα καλυφθούν οι έδρες των «Σπαρτιατών».




ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

 


Γράφει η Μαίρη Μπενέα
 


Κενό γράμμα παραμένει ακόμη η απόφαση του Εκλογοδικείου, που αναμένεται από μέρα σε μέρα, καθώς θα κρίνει εάν θα εκπέσουν ή όχι από τις έδρες τους οι 12 βουλευτές των «Σπαρτιατών», εναντίον των οποίων εκκρεμούν προσφυγές, που τους προσάπτουν υποκρυπτόμενη ηγεσία υπό τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, σοβεί νομική διαμάχη, για τον τρόπο, που θα καλυφθούν οι έδρες των «Σπαρτιατών», οι οποίες θα μείνουν «ορφανές», εφόσον το Εκλογοδικείο αποφασίσει την έκπτωση τους από το Κοινοβούλιο.


Η προοπτική της κάλπης σε 12 εκλογικές περιφέρειες, που μέχρι τώρα θεωρείται η προσφορότερη λύση, για την πλειοψηφία των 11 ανώτατων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι συγκροτούν τη σύνθεση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, ενώ ακόμη δυσκολότερο φαίνεται να συμφωνήσουν τα μέλη του Εκλογοδικείου στην λύση της αναδιανομής των εδρών των «Σπαρτιατών», στα υπόλοιπα κόμμα, καθώς αυτή η εκδοχή δεν έχει νομοθετική και συνταγματική κάλυψη, αφού δεν υπάρχει σχετικός νόμος να το προβλέπει, ενώ θα αποτελούσε ευθεία κατάλυση του Συντάγματος και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης!

Η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των 11 βουλευτών, από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με κατηγορίες, για εξαπάτηση ψηφοφόρων, σε συνδυασμό με την απόφαση του Αρείου Πάγου, μέσω της οποίας αποκλείστηκαν από τις Ευρωεκλογές, καθώς θεωρήθηκαν «μανδύας» του Ηλία Κασιδιάρη, δεν έχουν «ξεκλειδώσει» ακόμη την κρίση των δικαστών του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου), οι οποίοι θα πρέπει ταυτόχρονα να αποφασίσουν και για τον τρόπο, που θα καλυφθούν οι κενές έδρες.


Το να μην εκπέσουν τελικά από τις έδρες τους οι «Σπαρτιάτες», είναι ένα νέο ενδεχόμενο, που κατά πληροφορίες, έχει αρχίσει και συζητείται στις διασκέψεις των ανώτατων δικαστών, ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για την έκπτωση δύο μόνον βουλευτών, καθώς το κενό που δημιουργείται στο Κοινοβούλιο είναι συνταγματικά ανεκτό, χωρίς την χρεία αναπληρωματικών εκλογών. Επιπλέον, ακόμη και εάν διεξαχθούν αναπληρωματικές εκλογές, είναι διαφορετικό να στηθούν κάλπες σε δύο μόνον εκλογικές περιφέρειες, από το να γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε 12 εκλογικές περιφέρειες.

Τις τελευταίες ημέρες ένα νέο ενδεχόμενο - κατά πληροφορίες - έχει πέσει στο τραπέζι των διασκέψεων του Εκλογοδικείου και φέρεται να οδηγεί, είτε στο ενδεχόμενο, να μην εκπέσουν τελικά από τις έδρες τους οι «Σπαρτιάτες», ή ακόμη και στην εκδοχή το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να αποφασίσει ότι, δεν έχει δικαιοδοσία, να κρίνει την υπόθεση της έκπτωσης των 12 βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου