Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024

Φεύγουν 20.000 «ραβασάκια» από την Εφορία με φόρους κατ' εκτίμηση «Ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα στην εφορία και ξεκίνησε τα... ραβασάκια η ΑΑΔΕ.




EUROKINISSI

 


Γράφει η Γεωργία Καλαντζή
 


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποστέλλει περισσότερα από 20.000 ειδοποιητήρια σε φορολογούμενους που φαίνεται να έχουν παραλείψει να δηλώσουν εισοδήματα ή ακόμη και να υποβάλουν δηλώσεις για το παρελθόν στην εφορία.

Συγκεκριμένα, ο φόρος θα υπολογιστεί εκτιμητικά, βασιζόμενος σε πληροφορίες και στοιχεία που διαθέτει η φορολογική αρχή.


Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει έναν εκτενή κατάλογο φορολογούμενων, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων και συνταξιούχων με μη δηλωμένες αποδοχές, ιδιοκτητών ακινήτων με μη αναφερθέντα εισοδήματα από εκμίσθωση, καθώς και ατόμων που λαμβάνουν εισοδήματα από το εξωτερικό και τα έχουν παραλείψει να δηλώσουν.

Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εστιάσει τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις σε διάφορους τομείς:Τα ηλεκτρονικά αρχεία των εκκαθαριστικών πινάκων για αποδοχές, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα και άλλα εισοδήματα όπως μερίσματα, τόκοι και δικαιώματα.
Πληροφορίες σχετικά με άλλα εισοδήματα και δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση.
Ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διαθέτει η ΑΑΔΕ, καλύπτοντας επαγγελματικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και πληροφορίες από διεθνείς πηγές στο πλαίσιο της διεθνούς φορολογικής συνεργασίας.
Οποιαδήποτε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ.

Η φορολογική αρχή θα εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν τη φορολογική δήλωσή τους, εφόσον από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει φορολογήσιμο εισόδημα άνω των 30 ευρώ.


Στην πράξη προσδιορισμού φόρου αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους προέκυψε ο εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου λόγω μη υποβολής της φορολογικής δήλωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης.

Επιπλέον, στην πράξη αναφέρονται τα στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη για τον εκτιμώμενο προσδιορισμό του φόρου μέχρι την εν λόγω ημερομηνία.


Τα παραπάνω στοιχεία ενδέχεται να παρουσιάζονται σε ξεχωριστό έγγραφο, το οποίο συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.

Στη συνέχεια, το αναλυτικό εκκαθαριστικό με τους υπολογισμούς των φόρων και των προστίμων θα αποστέλλεται στον φορολογούμενο, ο οποίος θα λαμβάνει ειδοποίηση για την πληρωμή του φόρου μέσω της προσωπικής του ψηφιακής θυρίδας στην πλατφόρμα myAADE.

Αφού εκδοθεί η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην αρμόδια εφορία, συνυποβάλλοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.


Σύμφωνα με την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή εντός προθεσμίας 30 ημερών από την ειδοποίηση της πράξης.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η φορολογική αρχή έχει λάβει στοιχεία από διάφορες πλατφόρμες (όπως Airbnb, Booking κ.λπ.) προκειμένου να ελέγξει την ακρίβεια των δηλώσεων τους στη φορολογική τους δήλωση.

Σε περίπτωση διαφορών, θα γίνει επανυπολογισμός του φόρου και θα επιβληθούν τυχόν πρόστιμα ανάλογα με τη φύση της παράβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου