Κυριακή, Μαΐου 05, 2024

Φιάσκο η επιστολική ψήφος για τους ομογενείς - Μόλις 50.000 θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές Από τις 200.000 εγγεγραμμένους, το 75% πρόκειται για κατοίκους εσωτερικού που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.


Eurokinissi | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού | Δημήτρης Παπαμήτσος

 


 


Μόνο ως φιάσκο, παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες, μπορεί να χαρακτηριστεί η νομοθέτηση της επιστολικής ψήφου. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τα νούμερα των εγγεγραμμένων χρηστών που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών.

Κι αυτό γιατί αντί να γίνει μια οργανωμένη καμπάνια στο εξωτερικό, ικανή να πείσει τους αποδήμους να εγγραφούν στην πλατφόρμα (epistoliki.ypes.gov.gr), η κυβέρνηση έριξε το βάρος στην επικοινωνία εντός συνόρων και στην αποστολή στελεχών στα καθημερινά πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών, που διάβαζαν το non paper που είχαν λάβει στα email τους.






Μπορεί ο αριθμητικός στόχος να στέφθηκε με επιτυχία, όμως η «εμβληματική», όπως η Νίκη Κεραμέως λέει και ξαναλέει, μεταρρύθμιση δεν έπεισε κι αυτό γιατί μόνο το 25% των εγγεγραμμένων στην πλατφόρμα είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ, οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα που έκαναν αίτηση για να ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι Ελλάδας και μόλις 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν εκτός συνόρων.


Οι σχεδόν 50.000 εγγεγραμμένοι απόδημοι είναι μόνο οι… διπλάσιοι (οι εγγεγραμμένοι τότε ήταν 22.855 και είχαν ψηφίσει 18.203) από τους συμπατριώτες μας που ενεγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές του 2023.

Τα νούμερα γίνονται ακόμα πιο απογοητευτικά αν κοιτάξουμε τα επί μέρους στοιχεία. Η χώρα που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών είναι η Γερμανία, όπου η ελληνική κοινότητα είναι μεγάλη και οργανωμένη. Μόνο που τελικά μόλις 9.578 Έλληνες γράφθηκαν στην πλατφόρμα. Τα ίδια λίγο πολύ ισχύουν και τις χώρες που συμπληρώνουν την κορυφαία πεντάδα. Άλλοι 9.090 από τη Βρετανία, ενώ μόλις 3.857 συμπατριώτες μας από τις ΗΠΑ έσπευσαν να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο. Επίσης, από το Βέλγιο εγγράφηκαν 3.491 κι άλλοι 3.119 από την Ολλανδία.



Μισέλ-Gate

Το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, με πρωταγωνίστρια την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, έπαιξε κι αυτό το ρόλο του στην επιστολική ψήφο κι αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εσωτερικών. Άσχετα αν το παραδέχονται μόνο στα εσωκομματικά «πηγαδάκια».

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οπωσδήποτε δεν πρόκειται να θαφτεί, όπως συνήθως συμβαίνει, διότι έχουν κατατεθεί σχεδόν 230 αγωγές και το ποσό που διεκδικούν αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου