Πέμπτη, Μαΐου 09, 2024

Αγοράζουν εξοχικά οι Έλληνες - Οι 6 περιζήτητες περιοχές που γίνονται sold out Επιστρέφουν στην αγορά εξοχικών ακινήτων οι Έλληνες. Ποιες περιοχές επιλέγουν.





EUROKINISSI



Γράφει η Γεωργία Καλαντζή


Τα πιο πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν μια σταδιακή μεταβολή στην αγορά των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία ξένοι και ομογενείς κυριαρχούσαν στην αγορά. Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η εταιρεία Elxis-At Home In Greece, οι Έλληνες αγοραστές επικεντρώνονται στην απόκτηση ακινήτου κυρίως για επενδυτικούς λόγους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αγοράς, οι Έλληνες αναζητούν κυρίως σπίτια υψηλής αισθητικής, τα οποία πωλούνται από σχέδια, σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 250.000 και 350.000 ευρώ. Επιπλέον, προτιμούν περιοχές που είναι ανερχόμενες και δεν έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως περιοχές στην Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα, την Κεντρική και Δυτική Ρόδο, τη Χίο, τη Σάμο, και την Ικαρία.


Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Elxis, Γιώργο Γαβριηλίδη που μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα σε περιοχές που δεν έχουν υποστεί έντονη τουριστική ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, στην Κρήτη, η ζήτηση επικεντρώνεται σε περιοχές των Νομών Ρεθύμνου και Χανίων, χαρακτηριζόμενες από την έλλειψη μαζικού τουριστικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, υπάρχει ανάπτυξη στη ζήτηση για κατοικίες κατά μήκος ολόκληρης της ακτογραμμής από την Ηγουμενίτσα έως την Πρέβεζα και την Πάλαιρο.
 


Επίσης, στη Ρόδο, οι ενδιαφερόμενοι επικεντρώνονται στην κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, η οποία δεν έχει υποστεί έντονη τουριστική ανάπτυξη. Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική κινητικότητα αγοραστών από την Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Ποιοι αγοράζουν εξοχικά και τι σπίτια προτιμούν



Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι Έλληνες αγοραστές κυρίως ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-60 ετών και είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί και δικηγόροι. Πολλοί εξ αυτών επιλέγουν να επενδύσουν σε εξοχικές κατοικίες με κριτήριο το επενδυτικό προσανατολισμό, πέραν της δικής τους χρήσης για λίγες ημέρες τον χρόνο.


Συγκεκριμένα, προτιμούν νεόδμητες μονοκατοικίες μικρής επιφάνειας, οι οποίες προσφέρουν καλές προοπτικές για εισοδήματα μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Μια άλλη σημαντική πτυχή, σύμφωνα με την ανάλυση της Elxis, είναι ότι οι αγοραστές δεν χρησιμοποιούν τραπεζικά δάνεια για την αγορά εξοχικών κατοικιών. Αντ' αυτού, χρηματοδοτούν τις αγορές τους αποκλειστικά από τις αποταμιεύσεις. Αυτή η πρακτική συμβάλλει στην αύξηση των συναλλαγών, καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων που συνδέονται με τα δάνεια.
Αύξηση στις πωλήσεις για το 2023

Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις τιμές πώλησης ακινήτων, κατά περίπου 12% μέση αύξηση, ανεξαρτήτως έτους κατασκευής, σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση, την βελτίωση της αγοραστικής δύναμης μετά την ολοκλήρωση των Μνημονίων και την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, καθώς και στην ανάγκη για υψηλότερης ποιότητας κατοικίες. Επιπλέον, οι Έλληνες εξακολουθούν να εμπιστεύονται το ακίνητο ως μια ασφαλή επένδυση.

Τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του 2024 υποδεικνύουν ότι η τάση αύξησης συνεχίζεται, με αύξηση στις τιμές σε 57 περιοχές, μείωση σε τέσσερις και αμετάβλητες τιμές σε μία περιοχή σε σύγκριση με το 2023. Επιπλέον, η αύξηση στις τιμές αγοραπωλησιών για νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών είναι 11%, ενώ για ακίνητα άνω των 5 ετών ανέρχεται στο 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Ειδικά για τις περιοχές που αποτελούν ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών κατοικιών, στην Αττική παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των αγοραπωλησιών, ειδικά στις περιοχές της Βάρης, της Βούλας και του Ελληνικού. Τα νεόδμητα ακίνητα καταγράφουν αύξηση κατά 15,8%, ενώ στα μεταχειρισμένα η αύξηση κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 17,2%.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές, η Μύκονος ξεχωρίζει ως το πιο ακριβό νησί, με τιμές κατοικιών που φτάνουν τα 6.746 ευρώ/τ.μ. Επίσης, σημαντικά υψηλές τιμές παρατηρούνται στην Πάρο λόγω της έντονης αύξησης στα κόστη των τελευταίων χρόνων, με τη μέση τιμή για ακίνητα αγοράς να φτάνει τα 4.528 ευρώ/τ.μ.

Ωστόσο, υπάρχουν και πιο προσιτοί προορισμοί που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων αγοραστών. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, υπάρχει δυναμική επιστροφή τους στην αγορά κατοικίας.

Ένα παράδειγμα που αναδεικνύει αυτή την τάση είναι η περίπτωση της Κρήτης, όπου οι εξοχικές κατοικίες στο Νομό Ρεθύμνου είναι πολύ επιθυμητές και η μέση τιμή τους κυμαίνεται στα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.


Επίσης, στη Ρόδο, η ζήτηση επικεντρώνεται πλέον στην κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, η οποία δεν έχει υποστεί την ίδια ανάπτυξη και δεν περιλαμβάνει μεγάλα τουριστικά έργα. Έτσι, η μέση τιμή ενός ακινήτου για αγορά σε αυτές τις περιοχές της Δωδεκανήσου φτάνει τα 1.833 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου