Τετάρτη, Μαΐου 22, 2024

Ανέκρουσε πρύμναν το Ισραήλ μετά τον σάλο για τη φίμωση του Associated Press στη Γάζα Το Ισραήλ πήρε πίσω την απόφαση για κλείσιμο του AP στη Γάζα.





AP Photo/Leo Correa

 


Σάλος μετά την ανακοίνωση ότι το Ισραήλ διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press για τη Γάζα. Οι αντιδράσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση του Ισραήλ, όπως μετέδωσε το AP, να ανακαλέσει την απόφασή της.

Η Ισραηλινοί αφαίρεσαν τον εξοπλισμό του τηλεοπτικού συνεργείου του Associated Press ισχυριζόμενοι ότι παραβίασαν τον νόμο της χώρας για τα ξένα ΜΜΕ. Έντονα αντέδρασε ο Λευκός Οίκος, δηλώνοντας ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται απευθείας με το Ισραήλ ώστε να ανακληθεί η κατάσχεση του εξοπλισμού.





Έτσι, στη συνέχεια, ο υπουργός Επικοινωνίας του Ισραήλ προχώρησε στην ανάκληση της απόφασης και οι Ισραηλινοί επέστρεψαν τον εξοπλισμό στους ανταποκριτές του Μέσου, όπως αναφέρει το AP.

Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ ανακαλεί την απόφασή του να αναστείλει τη ζωντανή μετάδοση από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press εικόνων από τη Γάζα.


«Δεδομένου ότι το υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να εξετάσει το θέμα των μεταδόσεων από την πόλη Σντερότ, πολύ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και του κινδύνου για τις δυνάμεις μας, έδωσα εντολή να ακυρωθεί η επιχείρηση και να επιστραφεί ο εξοπλισμός στο πρακτορείο AP, μέχρι το υπουργείο Άμυνας να αποφασίσει», επισημαίνει ο Σλόμο Κάρχι σύμφωνα με ανακοίνωση.
Οι αντιδράσεις στη φίμωση του AP

Νωρίτερα, η αντιπρόεδρος του AP, Lauren Easton, δήλωσε ότι «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης». Από την πλευρά του, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, το Υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ υποστήριξε ότι ο εξοπλισμός κατασχέθηκε επειδή παραβίαζε έναν νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, παρέχοντας εικόνες για εκπομπές στο δίκτυο Al Jazeera με έδρα το Κατάρ. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Υπουργείο έκλεισε τις δραστηριότητες του Al Jazeera στο Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι είναι «φερέφωνο της Χαμάς» και βλάπτει την εθνική ασφάλεια.

Βέβαια, το Al Jazeera απέρριψε τον ισραηλινό ισχυρισμό και κατήγγειλε την απαγόρευση ως «εγκληματική πράξη» που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καταδικάστηκε, επίσης, από δημοσιογραφικές οργανώσεις ως πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου. Το Al Jazeera συνέχισε τις δραστηριότητές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου απαγορεύεται η είσοδος σε ξένους δημοσιογράφους από την έναρξη του πολέμου, δηλαδή από τον Οκτώβριο, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.


ADVERTISING


Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι «παρέδωσαν στο AP ένα κομμάτι χαρτί, υπογεγραμμένο από τον υπουργό Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, ισχυριζόμενοι ότι παραβιάζει τον νόμο της χώρας για τους ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς», όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα του AP, προσθέτοντας ότι το πρακτορείο είχε απορρίψει προφορική εντολή, την Πέμπτη (16/05), να σταματήσει τη ζωντανή μετάδοση.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο τόνισε ότι συμμορφώθηκε με τους κανόνες στρατιωτικής λογοκρισίας του Ισραήλ, οι οποίοι απαγορεύουν τη μετάδοση λεπτομερειών, όπως οι κινήσεις των στρατευμάτων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στρατιώτες. Ωστόσο, το Υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ κατηγόρησε το AP ότι μετέδωσε πλάνα από τη Γάζα από το μπαλκόνι ενός σπιτιού, στην πόλη Σντερότ, που περιλάμβαναν «τη δραστηριότητα των μαχητικών στρατιωτών των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και τη θέση τους».




«Παρ' όλο που οι επιθεωρητές του Υπουργείου Επικοινωνιών τούς προειδοποίησαν ότι παραβιάζουν τον νόμο και ότι θα έπρεπε να αφαιρέσουν το Al Jazeera ως παραλήπτη του περιεχομένου τους και να μην μεταφέρουν την εκπομπή τους στο Al Jazeera, συνέχισαν να το κάνουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση των ισραηλινών Αρχών και τονίζεται: «Ο νόμος και οι οδηγίες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ του ίδιου του Al Jazeera και των προμηθευτών που μεταφέρουν υλικό στο [πρακτορείο ειδήσεων] από το Ισραήλ».

Από την πλευρά του, το δημοσίευμα του AP ανέφερε ότι η Lauren Easton δήλωσε ότι «το κλείσιμο δεν βασίστηκε στο περιεχόμενο της ροής, αλλά μάλλον σε μια καταχρηστική χρήση από την ισραηλινή κυβέρνηση του νέου νόμου της χώρας για τους ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς». Επίσης, η ίδια πρόσθεσε: «Καλούμε τις ισραηλινές Αρχές να επιστρέψουν τον εξοπλισμό μας και να μας επιτρέψουν να επαναφέρουμε αμέσως τη ζωντανή μας μετάδοση, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτού του είδους της δημοσιογραφία σε χιλιάδες μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο».
H αντίδραση του Λευκού Οίκου

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, χαρακτήρισε το εν λόγω δημοσίευμα του AP ως «ανησυχητικό» και δήλωσε ότι πιστεύει πως οι δημοσιογράφοι έχουν την ικανότητα και το δικαίωμα να κάνουν τη δουλειά τους. Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, είπε ότι η κατάσχεση του εξοπλισμού ενός μεγάλου αμερικανικού μέσου ενημέρωσης ήταν «μια πράξη τρέλας».

Επισημαίνεται ότι, στις 9 Μαΐου, επιθεωρητές του Υπουργείου Επικοινωνίας πραγματοποίησαν έφοδο σε στούντιο που χρησιμοποιούσε το Al Jazeera στην πόλη Ναζαρέτ του βόρειου Ισραήλ και κατέσχεσαν μια κάμερα και άλλο εξοπλισμό. Αυτό έγινε τέσσερις ημέρες αφότου το εν λόγω Τπουργείο έκλεισε τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, σταμάτησε τις εκπομπές του δικτύου στις ισραηλινές καλωδιακές και δορυφορικές εταιρείες και μπλόκαρε την πρόσβαση στις ιστοσελίδες του στο Ισραήλ.

Μάλιστα, τον Απρίλιο, το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης που επιτρέπει στα ξένα δίκτυα, τα οποία θεωρούνται ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, να απαγορεύονται «προσωρινά» για περίοδο 45 ημερών κάθε φορά, η οποία μπορεί να ανανεώνεται.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου