Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024

Ο Ερντογάν, το εμπάργκο και η ανοιχτή σύγκρουση με το Ισραήλ – Ανάλυση BBC Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της Τουρκίας να διακόψει πλήρως τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ.



X, Republic of Turkey Director of Communications

 

 


Η Τουρκία ανέστειλε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ λόγω της επίθεσης στη Γάζα, επικαλούμενη την «επιδεινούμενη ανθρωπιστική τραγωδία» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Λάβαμε κάποια μέτρα για να αναγκάσουμε το Ισραήλ να δεχθεί μια εκεχειρία και να αυξήσει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Μεγάλη Παρασκευή ενώπιον επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη.


«Θα παρακολουθούμε τις συνέπειες του μέτρου που λάβαμε σε συνεργασία με τους κύκλους των επιχειρηματιών μας», τόνισε ο ίδιος

«Έχουμε αναστείλει τις εξαγωγικές - εισαγωγικές συναλλαγές με το Ισραήλ για όλα τα είδη προϊόντων. Θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες, το αποφασίσαμε σε συντονισμό και διαβούλευση με τον επιχειρηματικό μας κόσμο. Δεν επιδιώκουμε εχθρότητα ή αγώνα με καμία χώρα στην περιοχή μας«, ανέφερε ο Ερντογάν μιλώντας στην Ένωση Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας και πρόσθεσε:


«Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς η Δύση θα μας επιτεθεί σε σχέση με αυτή την απόφαση. Η Άγκυρα θα σταθεί όρθια και θα γνωρίζει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός είναι ο δρόμος της υποστήριξης των καταπιεσμένων».

«Αν δεν στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους σήμερα, ποιος θα μας στηρίξει αύριο, όταν το ίδιο πράγμα θα συμβεί και σε εμάς... Η δράση της Τουρκίας θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες που δεν τους αρέσει η σημερινή κατάσταση», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στα 7 δισ. δολάρια το εμπόριο Ισραήλ - Τουρκίας

Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν έως ότου το Ισραήλ επιτρέψει μια «αδιάκοπη και επαρκή ροή» βοήθειας στη Γάζα. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε πέρυσι σε σχεδόν 7 δισ. δολάρια.


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ενεργεί σαν «δικτάτορας».

Ο Ισραέλ Κατζ δήλωσε στον Χ ότι ο κ. Ερντογάν «αγνοεί τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοεί τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες».

Όπως αναφέρει το BBC, πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να βρει εναλλακτικές λύσεις για το εμπόριο με την Τουρκία, με έμφαση στην τοπική παραγωγή και στις εισαγωγές από άλλες χώρες.


Σε ανακοίνωσή της, η Τουρκία ανέφερε ότι η αναστολή του εμπορίου καλύπτει «όλα τα προϊόντα».

«Η Τουρκία θα εφαρμόσει αυστηρά και αποφασιστικά αυτά τα νέα μέτρα μέχρις ότου η ισραηλινή κυβέρνηση επιτρέψει την απρόσκοπτη και επαρκή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα».
Οι «σχέσεις» Τουρκίας - Ισραήλ

Το 1949, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία που αναγνώρισε το Ισραήλ. Όμως οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Το 2010, η Τουρκία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ μετά τον θάνατο 10 φιλοπαλαιστινιακών Τούρκων ακτιβιστών σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς κομάντος που επιβιβάστηκαν σε τουρκικό πλοίο που προσπαθούσε να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016, αλλά οι δύο χώρες απέλασαν ο ένας τους κορυφαίους διπλωμάτες του άλλου δύο χρόνια αργότερα, σε μια διαμάχη για τις δολοφονίες Παλαιστινίων από το Ισραήλ εν μέσω διαδηλώσεων στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ.


Ο Ερντογάν ασκεί όλο και πιο έντονη κριτική στο Ισραήλ μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Τον Ιανουάριο, δήλωσε ότι η στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε ως απάντηση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν είναι μικρότερη από αυτό που έκανε ο Χίτλερ».

Ο Νετανιάχου απάντησε: «Ο Ερντογάν, ο οποίος διαπράττει γενοκτονία κατά των Κούρδων, ο οποίος κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ φυλάκισης δημοσιογράφων που αντιτίθενται στην εξουσία του, είναι το τελευταίο πρόσωπο που μπορεί να μας κηρύξει ηθική».



Το Ισραήλ δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις για τις συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας. Μια αξιολόγηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπιζαν καταστροφική πείνα και ότι ο λιμός ήταν επικείμενος στη βόρεια Γάζα μέχρι τον Μάιο.

Την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι μια προβλήτα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό για να διευκολύνει τη ροή βοήθειας στην περιοχή θα ανοίξει εντός ημερών.

Οι ΗΠΑ δημοσίευσαν φωτογραφίες που δείχνουν σκάφη εφοδιασμού και προσωπικό να συναρμολογούν την πλωτή προβλήτα από χαλύβδινα τμήματα, δίπλα σε πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.





Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι ένας θαλάσσιος διάδρομος δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει την παράδοση μέσω ξηράς και ότι οι χερσαίες διαδρομές είναι ο μόνος τρόπος για να μεταφερθεί ο κύριος όγκος των προμηθειών που απαιτούνται.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ άνοιξε εκ νέου το πέρασμα Erez στη βόρεια λωρίδα της Γάζας για τις αυτοκινητοπομπές βοήθειας, υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων του και μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις διεθνών οργανώσεων βοήθειας.

Ωστόσο, η Ιορδανία δήλωσε ότι ορισμένα από τα φορτηγά της βοήθειας δέχθηκαν επίθεση από ισραηλινούς εποίκους πριν φθάσουν στο πέρασμα.

Μια πρόσφατη έκθεση που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη προσέφερε αδιάσειστα στατιστικά στοιχεία ότι η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα μετατρέπεται σε ανθρωπογενή λιμό.

Ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε στο BBC ότι υπάρχει μια «εύλογη» υπόθεση ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου στη Γάζα.

Το Ισραήλ αρνείται ότι περιορίζει τις παραδόσεις βοήθειας και έχει κατηγορήσει τον ΟΗΕ ότι δεν την διανέμει σε όσους την έχουν ανάγκη μέσα στη Γάζα.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα για να καταστρέψει τη Χαμάς ως απάντηση στην επίθεση της οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και άλλοι 253 πιάστηκαν όμηροι.

Περισσότεροι από 34.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.
Η πρόταση για «συμφωνία»

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο Ισραήλ και τη Χαμάς ότι «ήρθε η ώρα» για μια συμφωνία που θα επιφέρει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και θα απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους που κρατούνται εκεί. Είπε ότι μια συμφωνία είναι στο τραπέζι και η Χαμάς θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτήν.



Οι διαμεσολαβητές αναμένουν απάντηση από τη Χαμάς στην τελευταία πρόταση.

Φέρεται να περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός για 40 ημέρες και απελευθέρωση περισσότερων από 30 Ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα για πολλούς ακόμη Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου