Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024

«Καταπέλτης» ο καθηγητής Μάζης για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία παρά την πρόκληση της βεβήλωσης της Μονής της Χώρας ΒΙΝΤΕΟ



Ο ομότιμος καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας Ιωάννης Μάζης σχολίασε στο κυπριακό Sigma τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Ο  κ.Μάζης κάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να εκφραστεί και να παρέμβει, υπερασπίζοντας «τα όσια και τα ιερά της ορθοδοξίας, της οποίας είναι και παγκόσμιος ηγέτης».

Το ότι δεν πήρε σαφή για την τουρκική πρόκληση με την Αγια-Σοφιά «ίσως να τον δίδαξε», σχολίασε ακόμα ο καθηγητής Μάζης, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι «διατρέχει κινδύνους» το Φανάρι και ο Πατριάρχης, αν αυτός μιλήσει για τα αυτονόητα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ατζέντα του Ταγίπ Ερντογάν και τις αιτίες των προκλήσεων αυτών:

«Ο Ερντογάν για να δείξει τη μεγάλη του ισχύ στον ισλαμικό κόσμο και στα τρομοκρατικά παρακλάδια του, όπως Χαμάς, Χεζμπολάχ, Ισλαμικό Τζιχάντ, ISIS, Αδελφοί Μουσουλμάνοι –δεν το κρύβει ο άνθρωπος, φαίνεται ότι είναι διοικητικός αρχηγός των Αδελφών Μουσουλμάνων-  δίνει τροφή σε αυτού του είδους την εμπάθεια, του μίσους, του αλλόθρησκου και βγάζει το πραγματικό Ισλάμ στην επιφάνεια. Μας βοηθά να καταλάβουμε και τη συνέχεια του τι περιμένει την υπόλοιπη Δύση με την πολιτική της των ανοχών και των συγκαλύψεων των ισλαμιστικών εγκλημάτων σε όλον τον κόσμο».



Όσο για την επερχόμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία υπό τη σκιά της νέας αυτής πρόκλησης με τη Μονή της Χώρας, ο Ιωάννης Μάζης σημείωσε:

«… εδώ τι κάνει ο κ.Ερντογάν; Δείχνει το χαλιφατικό του πρόσωπο, είναι ο μέγας χαλίφης στον οποίο έρχονται οι εκπρόσωποι των διαφόρων σαντζακίων της αυτοκρατορίας του για να του υποβάλλουν τα σέβη τους και δεν μπορούν να διανοηθούν καν ότι μπορούν να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις του μεγάλου πατισάχ. Με αυτόν τον τρόπο κι επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη, θα στείλει ένα μεγάλο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, ότι ‘κοιτάξτε, εκείνος ο οποίος επιβάλει τους όρους του παιχνιδιού, ακόμα και στα πιο ιερά ζητήματα των Χριστιανών’, των γκιαούρηδων θα έλεγα εγώ, ‘είμαι εγώ και όχι αυτοί. Αυτοί υποτάσσονται, υποκλίνονται και έρχονται να μου υποβάλλουν τα σέβη τους’».

Φορτισμένος ο κύριος Μάζης και με αφορμή τη βεβήλωση της Μονής της Χώρας, έθεσε ένα ακόμη θέμα, το οποίο σηκώνει μεγάλη συζήτηση, αλλά δυστυχώς, η ελληνική Κυβέρνηση… δεν σαλεύει:

«Αυτό δεν είναι ένα εξαιρετικό θέμα για να τεθεί ενώπιον της διεθνούς κοινότητας; Ότι αντιβαίνει ρητά τη Διακήρυξη των Αθηνών; Είναι ή δεν είναι; Γιατί δεν το κάνουμε; Δεν μπορεί …  δεν τα καταφέρνει τι να κάνουμε (η ελληνική κυβέρνηση)».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου