Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024

Τα ντοκουμέντα της μονταζιέρας στα Τέμπη




Τα έντεκα λεπτά των εξαφανισμένων συνομιλιών  που «συγχρονίζονται» με την περίεργη στάση  του επιβατικού τρένου στη μέση του πουθενά,  την οποία πιστοποιούν επιβάτες σε μηνύσεις και καταθέσεις...

Νέα δεδομένα στην υπόθεση των Τεμπών δημιουργεί η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας Γιώργου Κουτσούμπα μέσω του συνηγόρου της Βασίλη Ζησιμάτου. 

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται και για τα οποία προσκομίζονται αποδεικτικά στοιχεία, το κρίσιμο εντεκάλεπτο που έχει «εξαφανιστεί» από τις καταγραμμένες συνομιλίες του ΟΣΕ το βράδυ της τραγωδίας ταυτίζεται χρονικά με στάση που πραγματοποίησε η επιβατική αμαξοστοιχία λίγα λεπτά μετά την αναχώρησή της από τον σταθμό της Λάρισας.

Η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού ισχυρίζεται πως ο έμπειρος Γ. Κουτσούμπας αντιλήφθηκε ότι ο σταθμάρχης της Λάρισας τον είχε οδηγήσει σε λάθος σιδηροδρομική γραμμή και για τον λόγο αυτό σταμάτησε την αμαξοστοιχία, όπως όφειλε, προκειμένου να λάβει εντολές. Είναι λίγα λεπτά πριν από τη σφοδρή σύγκρουση με την εμπορική αμαξοστοιχία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν δύο εκ των τριών μηνυτών, αμέσως μετά την αναχώρηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας από τη Λάρισα, δηλαδή γύρω στις 23:05, ο συρμός σταμάτησε εντελώς ξαφνικά για περίπου 10 με 15 λεπτά «στη μέση του πουθενά».

Τα έντεκα λεπτά των εξαφανισμένων συνομιλιών

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στη μηνυτήρια αναφορά, η στάση της επιβατικής αμαξοστοιχίας δεν ήταν τυχαία. Κανείς άλλωστε δεν σταματά ξαφνικά στη μέση του πουθενά λίγα λεπτά αφότου έχει αναχωρήσει από τον προηγούμενο σταθμό παρά μόνο εάν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος (βλάβη, πτώση ανθρώπου στις ράγες κ.λπ.)

Το Documento παραθέτει αναλυτικά τα ντοκουμέντα με τις επίμαχες καταγραφές. Να σημειωθεί ότι οι καταγραφές έχουν χρονική απόκλιση από την πραγματική ώρα, καθώς είναι έντεκα λεπτά πίσω από την πραγματική ώρα.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

Αντρας: Βασίλη ακούς;

Σαμαράς Βασίλειος: Ελα, λέγε.

Αντρας: Ξέχασα τον φάκελο, δώσ’ τον το πρωί, γράψε μηχανοδηγοί Βόλου και δώσ’ τον το πρωί να ’ρθει.

Σαμαράς Βασίλειος: Καλώς καλώς.

Η αμέσως επόμενη συνομιλία που καταγράφεται είναι 11 λεπτά μετά. Η ώρα είναι 23:19 (ώρα καταγραφής 23:07:24). Ο σταθμάρχης Λάρισας συνομιλεί με δύο άντρες. Είναι το αρχείο CH1 000003e7_443 διάρκειας 16 δευτερολέπτων. Λιγότερο από ένα λεπτό πριν τα δύο τρένα συγκρούονται μετωπικά.

Αντρας 1: Λάρισα, δεν έχουμε ρεύμα.

Αντρας 2: Σταθμός ακούει.

Σαμαράς Βασίλειος: Πού δεν έχεις ρεύμα.

Οπως καταγγέλλεται στη μηνυτήρια αναφορά, όλες οι συνομιλίες που περιέχονται στην απομαγνητοφώνηση «λαμβάνουν χώρα ανά μερικά δευτερόλεπτα». Μοναδική εξαίρεση «το επίμαχο χρονικό διάστημα της 11λεπτης σιωπής των ηχητικών, που λαμβάνει χώρα ακριβώς το χρονικό σημείο στο οποίο αναχωρεί η αμαξοστοιχία από τη Λάρισα, σταματάει στη “μέση του πουθενά” και εν συνεχεία ξεκινά πάλι για τον θάνατο» όπως επισημαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου