Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024

Έρευνα: Η δημοτικότητα των ΗΠΑ ως υπερδύναμη πέφτει παγκοσμίως Ρωσία και Κίνα αντιμετωπίζονται πλέον τόσο θετικά όσο οι ΗΠΑ στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας



AP Photo

 
 


Συνεχή πτώση καταγράφουν οι ΗΠΑ ως παγκόσμια δύναμη, ιδιαίτερα στις χώρες με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης για τη Δημοκρατία για το 2024 που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη.

Μπορεί οι ΗΠΑ να «νίπτουν τα χέρια τους» για την κατάσταση στη Γάζα και να διαμηνύουν στον Μπένιαμιν Νετανιάχου πως δεν συμφωνούν με τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή, ωστόσο το κακό έχει γίνει.


Η διεθνής φήμη της Αμερικής έχει πληγεί από τις αρχές του 2023, ιδιαίτερα στις μουσουλμανικές χώρες όπου η ακλόνητη υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα έχει αποδειχθεί έντονα διχαστική.

Σύμφωνα με 63.000 ερωτηθέντες σε 53 χώρες, ο Δείκτης Αντίληψης για τη Δημοκρατία, συνοψίζει τη στάση των χωρών απέναντι στη δημοκρατία, τη γεωπολιτική και τους παγκόσμιους παράγοντες ισχύος. 




Σύμφωνα με την έρευνα, στις τάσεις πλέον εντάσσεται και η Ευρώπη. «Για πρώτη φορά από την έναρξη της διακυβέρνησης Μπάιντεν, πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης επέστρεψαν σε καθαρές αρνητικές αντιλήψεις για τις ΗΠΑ. Αυτή η άνοδος και η πτώση, από αρνητικές στάσεις σε θετικές [και] τούμπαλιν, είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία και την Αυστρία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και την Ελβετία», δήλωσε ο Frederick DeVeaux, ανώτερος ερευνητής για την εταιρεία ερευνών Latana που συνέταξε το ερωτηματολόγιο για τον Δείκτη.

Την ίδια στιγμή, η θετική στάση απέναντι σε Κίνα, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική συνεχίζουν να αυξάνεται, δημιουργώντας μια αντίληψη για το Πεκίνο καθαρά θετική, παρά τον συνεχιζόμενο ευρωπαϊκό σκεπτικισμό απέναντί του.


Η Ρωσία, που μάχεται με τις συντριπτικά αρνητικές αντιλήψεις σε όλο τον κόσμο στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, φαίνεται επίσης να βρίσκεται στο δρόμο για την αποκατάσταση της εικόνας στις περισσότερες περιοχές της έρευνας, με εξαίρεση την ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Η παραπαίουσα δημοτικότητα της Αμερικής, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη κατάταξη της Ρωσίας και της Κίνας, σημαίνει ότι οι τελευταίες αντιμετωπίζονται πλέον τόσο θετικά όσο οι ΗΠΑ στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας που συμμετείχαν στην έρευνα.

Εκτός όμως από έναν απλό διεθνή διαγωνισμό δημοτικότητας, οι τάσεις αντίληψης που παρουσιάζονται στον δείκτη, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα των κυβερνήσεων να αποτρέψουν ή να αντιδράσουν στην επιθετικότητα των παγκοσμίων δυνάμεων.


Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η εγχώρια δυσαρέσκεια που σχετίζεται με την αύξηση των τιμών της ενέργειας πυροδότησε διαμαρτυρίες και αντίθεση για τα ανώτατα όρια εξαγωγών στο ρωσικό πετρέλαιο μετά την επίθεση της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία.

Χάσμα επίσης προέκυψε μεταξύ του Βορρά και του Νότου, όταν ο κόσμος ρωτήθηκε αν η χώρα τους θα έπρεπε να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και αν θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο εάν η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν.

Οι συμπεριφορές φαίνεται να έχουν αμβλύνει, αν κρίνουμε από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων του 2022 και του 2024. Στην προηγούμενη έρευνα, περισσότεροι ερωτηθέντες υποστήριξαν τη διακοπή των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία παρά την 31 έναντι 23 που είναι στον τωρινό Δείκτη.

Επιπλέον, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η πλειοψηφία υπέρ της διακοπής των οικονομικών δεσμών έχει συρρικνωθεί στις περισσότερες χώρες.


Ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν σε γενικές γραμμές η κορυφαία δύναμη όσον αφορά το κοινό στην παγκόσμια σκηνή, οι ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται στους πληθυσμούς των άλλοτε σταθερών συμμάχων της Δυτικής Ευρώπης, ενώ η Ρωσία και η Κίνα κερδίζουν δημοτικότητα σε άλλες περιοχές, καταλήγει η έρευνα.

Σημείωση από το Politico: Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το κομμάτι προήλθαν από μια ετήσια διαδικτυακή έρευνα σε 53 χώρες που πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική εταιρεία Latana και τη μη κερδοσκοπική Συμμαχία των Δημοκρατιών. Το 2022 τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 30 Μαρτίου και 10 Μαΐου. το δείγμα ήταν 52.785, κατά μέσο όρο περίπου 1.000 σε κάθε χώρα. Το 2023 τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 7 Φεβρουαρίου και 27 Μαρτίου. το δείγμα ήταν 53.970, κατά μέσο όρο περίπου 1.000 ανά χώρα. Τα δεδομένα του 2024 συλλέχθηκαν μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 15 Απριλίου. το δείγμα ήταν 62.953 και ήταν κατά μέσο όρο 1.200 ερωτηθέντες ανά χώρα. Τα εθνικά αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα υπολογίστηκαν με βάση την επίσημη κατανομή ηλικίας, φύλου και εκπαίδευσης στον πληθυσμό κάθε χώρας, αλλά σε χώρες των οποίων οι πληθυσμοί είναι λιγότερο συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, το δείγμα ήταν πιο μορφωμένο και νεότερο από τον συνολικό μέσο όρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου