Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024

Μαύρη προπαγάνδα από την κυβέρνηση για το Μάτι




Προσπαθώντας να αποσείσει την κριτική για την προκλητική δικαστική απόφαση αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι έξι χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, η κυβερνητική πλειοψηφία επικαλέστηκε για ακόμη μια φορά την αναθεώρηση των κωδίκων του 2019, θέλοντας να φορτώσει τις πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με επιχειρηματολογία «δικολάβου», οι Παύλος Μαρινάκης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Φλωρίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης παρέβλεψαν σκοπίμως ότι οι ποινές-χάδι του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών εδράζονται σε πρόβλεψη του ΠΚ η οποία έχει αφετηρία από τα μέσα του 20ού αιώνα, κάτι που επισήμανε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.

Την αρχή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με ανάρτησή του στα social media το βράδυ της Δευτέρας. «Στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία. Γιατί; Γιατί υποχρεωτικά, κάθε κατηγορούμενος δικάζεται με βάση την επιεικέστερη νομοθεσία που έχει ισχύσει –έστω και για μία ημέρα– από τον χρόνο τέλεσης της πράξης του μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της απόφασης. Συνεπώς, οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στον Ποινικό Κώδικα –τις οποίες δεν ψήφισε η αντιπολίτευση– τόσο κατά την πρώτη τετραετία, όσο και κατά τη δεύτερη, πριν από λίγους μήνες, ήταν εκ του νόμου αδύνατον να εφαρμοστούν στην εν λόγω υπόθεση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλ. Μαρινάκης, προσπερνώντας ακόμη και το γεγονός ότι η τελευταία τροποποίηση του ΠΚ από τον Γ. Φλωρίδη είναι σε ισχύ από την 1η Μαΐου.




Τη σκυτάλη πήρε την Τρίτη ο Μ. Βορίδης, ο οποίος αφού διευκρίνισε βολικά πως «εμείς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε δικαστικές αποφάσεις», πρόσθεσε πως μετά το Μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε μια «προσέγγιση ενός επιεικέστερου Ποινικού Κώδικα». Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέχισε το γαϊτανάκι της διαστρέβλωσης στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νέου δικαστικού χάρτη ρωτώντας τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κώδικας που ψηφίσατε το 2019 –ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι, γιατί άραγε;– την ανώτερη ποινή των δέκα ετών φυλάκισης την πήγε στα οχτώ, έτσι ώστε όταν η ποινή βάσης είναι χαμηλή να μπορεί να ανασταλεί ολόκληρη; Τι καημό είχατε γι’ αυτήν τη διάταξη;».
Οργιο παραπληροφόρησης

Η επίταση της προσπάθειας παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης συντελέστηκε από τον πρωθυπουργό. «Τα αδικήματα της συγκεκριμένης υπόθεσης κρίθηκαν με βάση ένα ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρινόντουσαν με το πλαίσιο που ψηφίσαμε εμείς, οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες» είπε από το βήμα του κοινοβουλίου, παραδεχόμενος ότι «πρά(γ)ματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία».

Μάλιστα, έδωσε εμμέσως κατευθύνσεις στους λειτουργούς της τρίτης εξουσίας ενόψει εφετείου. «Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές ούτε τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον η ίδια Δικαιοσύνη το κρίνει –επαναλαμβάνω ότι είναι η μόνη αρμόδια να το πράξει–, να επανεξεταστούν με τρόπο νόμιμο. Θα πρέπει συνεπώς να περιμένουμε, με τη σκέψη βέβαια και την παρότρυνση οι εθνικές τραγωδίες να μην μπορούν να γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά» ισχυρίστηκε ο άνθρωπος που εκτός του ότι συνέκρινε στρέμματα με φέρετρα, είχε αναβαθμίσει έναν εκ των έξι καταδικασμένων για το Μάτι.
«Διαψεύδω τον Μητσοτάκη»

Στον αντίποδα, ο Σωκράτης Φάμελλος διέψευσε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού. «Διαψεύδω κατηγορηματικά τον κ. Μητσοτάκη σε αυτό που είπε προηγουμένως, ότι η ετυμηγορία της δίκης για το Μάτι συνδέεται με τον Ποινικό Κώδικα του 2019. Είναι πολύ μεγάλο και επικίνδυνο ψέμα» αντέτεινε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εξήγησε πως «δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στην αλλαγή των κωδίκων του 2019 που να συνδέεται με την απόφαση για το Μάτι. Το μόνο που συνδέεται είναι ότι στους κώδικες του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε καταργώντας την εξαγορά, άρα νομοθετώντας υπέρ της έκτισης ποινής, γιατί λέγαμε ότι πρέπει να εκτίεται η ποινή, ενώ στη συνέχεια οι κώδικες Φλωρίδη, οι οποίοι πράγματι είναι πρόσφατοι, έχουν ξαναφέρει την εξαγορά. Το αναφέρω ως ένδειξη της πολιτικής ηθικής, όχι συνδέοντάς το με την έκτιση της ποινής».
«Κατ’ επάγγελμα ψέμα»

Τη Μεγάλη Πέμπτη ήταν η σειρά του Στέφανου Κασσελάκη να αποδομήσει τα ψεύδη του Κυρ. Μητσοτάκη. Με ανάρτησή του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέρριψε «το κατ’ επάγγελμα ψέμα του κ. Μητσοτάκη» παραθέτοντας δηλώσεις του έγκριτου νομικού Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος παρέθεσε πώς «τα κακουργήματα βαφτίστηκαν πλημμελήματα για να φτάσουμε σε αυτές τις ποινές», όπως επίσης απόσπασμα από ανάρτηση του δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Βασίλη Σωτηρόπουλου αλλά και τοποθέτηση του προέδρου του ΔΣΑ Δ. Βερβεσού για το «πώς η ΝΔ άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα ώστε οι ένοχοι να πληρώνουν και να φεύγουν». «Αυτή η Δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει. Και σας υπόσχομαι ότι θ’ αλλάξει» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου