Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024

Με καθυστέρηση ωρών απάντησε το ΥΠΕΞ στη μετατροπή της Μονής Χώρας σε τζαμί





Η κυβέρνηση «παίζει» το παιχνίδι Ερντογάν, που δήλωσε για την επίσκεψη Μητσοτάκη πως θέλει να... αυξήσει τους φίλους της η Τουρκία!

Προκλητική η καθυστέρηση αντίδρασης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει και τη βυζαντινή Μονή της Χώρας σε τζαμί.

Πιθανόν ο Γιώργος Γεραπετρίτης να παράφαγε αρνί ή να τον συνεπήραν οι ευχές για την ονομαστική του εορτή και σε αυτό να οφείλεται η πολύωρη αφωνία σε ένα τέτοιου μεγέθους αίσχος από την πλευρά της Τουρκίας.

Μόλις πριν λίγη ώρα το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας τα εξής χλιαρά και γλυκανάλατα:

«H απόφαση των Τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα.

Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη».

Και ας είχε προηγηθεί ολόκληρη εκδήλωση εγκαινίων μετατροπής της Μονής Χώρας σε τζαμί, με τον ίδιο μάλιστα τον Ερντογάν να «παρίσταται» διαδικτυακά και πανηγυρικά.

Και σα να μην έφτασε αυτό ο σουλτάνος μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην ‘Άγκυρα αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του σεΐχη του Κουβέιτ, δηλώνοντας πως «η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει του φίλους της και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει με τις χώρες της περιοχής».

Για να καταλήξει ότι «σαν τον δικέφαλο αετό των Σετλτζούκων θα αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με την Ανατολή και με τη Δύση»!

Αναλυτικά ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε:

«Εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις. Αρκεί να υπάρξει προσέγγιση με καλή πρόθεση και να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία. Η συνέχεια σίγουρα θα έρθει με λίγη προσπάθεια και λίγη θυσία. Αύριο θα φιλοξενήσουμε στη χώρα μας τον αδελφό μου εμίρη του Κουβέιτ σεΐχη Σαμπάχ. Την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κύριος Μητσοτάκης θα έρθει στην ‘Αγκυρα στο πλαίσιο επίσημη επίσκεψης. Σαν τον δικέφαλο αετό των Σελτζούκων θα αναζητήσουμε τον τρόπο να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με την Ανατολή και με τη Δύση στη βάση των κοινών συμφερόντων μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου