Παρασκευή, Μαΐου 24, 2024

«Στήνεται» νέα Ουκρανία στη Γεωργία: Κυρώσεις από ΗΠΑ και απειλές από ΕΕ στη «φιλορωσική» κυβέρνηση Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Κομπαχίτζε κατήγγειλε πως ευρωπαίος Επίτροπος τον προειδοποίησε ότι «θα έχει τη μοίρα του Φίτσο».






 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Ένα νέο θερμό μέτωπο με διεθνείς παρεμβάσεις στήνεται στη Γεωργία, θυμίζοντας όλο και περισσότερο τα γεγονότα του 2014 στην Ουκρανία, που κατέληξαν στην αιματηρή εμφύλια σύγκρουση μεταξύ φιλοδυτικών και φιλορώσων και διαμόρφωσαν το σκηνικό για τα σημερινά δεινά της χώρας.
Ο επίμαχος νόμος για τους «ξένους πράκτορες»

Στη Γεωργία έχει ξεσπάσει ένα αντικυβερνητικό κίνημα με αφορμή τον αμφιλεγόμενο νόμο της φιλορωσικής - όπως χαρακτηρίζεται - κυβέρνησης, βάσει του οποίου, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, δύναται να στοχοποιηθούν ως «ξένοι πράκτορες» ΜΚΟ, οργανισμοί και μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται – σε ποσοστό πάνω από 20% - από τη Δύση.

Το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζει από την πλευρά του πως ο νόμος είναι απαραίτητος για την προστασία από την ξένη επιρροή και κατηγορεί υποστηριζόμενες από τη Δύση ΜΚΟ αλλά και άλλους φιλοδυτικούς οργανισμούς, ότι επιδιώκουν ένα πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης.


Το εν λόγω νομοσχέδιο, η τελική έγκριση του οποίου αναμένεται την Τετάρτη από το κοινοβούλιο της χώρας, αποτελεί την αφορμή της σύγκρουσης. Στο βάθος ο διχασμός μεταξύ φιλορωσικών και φιλοδυτικών πολιτικών δυνάμεων αφορά την εν γένει πορεία της χώρας. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις αποτελούν εδώ και καιρό μέρος της ταραχώδους καθημερινότητας στη Γεωργία και πλέον στην αντιπαράθεση φαίνεται πως παρεμβαίνουν και οι ξένες δυνάμεις.
Προειδοποιητικές βολές από την ΕΕ

Η ηγεσία της ΕΕ τάχθηκε ανοιχτά κατά της γεωργιανής κυβέρνησης κατηγορώντας την για καταστολή των διαδηλώσεων στην Τυφλίδα για τον «ρωσικό νόμο», όπως αποκαλείται. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Χ καταδίκασε τη βία από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας.

«Ο λαός της Γεωργίας επιθυμεί ένα ευρωπαϊκό μέλλον για την πατρίδα του. Η Γεωργία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Θα πρέπει αυτή η πορεία να παραμείνει στο δρόμο προς την Ευρώπη», έγραψε, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης στους φιλοδυτικούς της χώρας αλλά και στην Γεωργιανή κυβέρνηση, η οποία αν και δηλώνει πως παραμένει σε «ευρωπαϊκό μονοπάτι», κατηγορείται πως προσεγγίζει όλο και περισσότερο τη Μόσχα.


 




Το ανώτατο νομικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποίησε ότι τα μέτρα της γεωργιανής κυβέρνησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάχρηση εξουσίας και απηχούν παρόμοιους νόμους που, όπως υποστήριξε, χρησιμοποιούνται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον έλεγχο της κοινωνίας των πολιτών.
«Μας οδηγούν προς τη Ρωσία»

Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση είναι ξεκάθαρη: Ο επίμαχος νόμος είναι αντιδημοκρατικός και βλάπτει την ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας. «Ουσιαστικά, η βασική ιδέα της γεωργιανής κυβέρνησης, η οποία μπορεί να λέγεται ανοικτά πλέον και ρωσική κυβέρνηση, ήταν να αλλάξει την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής προς την Ρωσία. Αντέγραψαν τους ίδιους νόμους του Πούτιν» δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Γεωργίας, Γκιόργκι Κατακίτζε.
Κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην πολιτική ηγεσία της Γεωργίας

Κι αν η παρέμβαση της ΕΕ μπορεί να θεωρείται σε κάποιο βαθμό αναμενόμενη, καθώς μόλις πριν από έξι μήνες χορηγήθηκε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αίσθηση αλλά και ερωτήματα για τα «μελλούμενα», προκαλεί το γεγονός πως για το θέμα παρενέβησαν με «ζέση» και οι ΗΠΑ.

Αρχικά εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις. «Αν ο νόμος δεν συμμορφώνεται με το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν υπάρχει υποβάθμιση της δημοκρατίας και χρησιμοποιείται βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, τότε θα υπάρξουν περιορισμοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Τζέιμς Ο Μπράιν αναπληρωτής γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.


Τελικά η Ουάσιγκτον έκανε πράξη την απειλή της. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή (24/5) πως οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι στη Γεωργία που είναι υπεύθυνοι για την προώθηση του επίμαχου νόμου θα υπόκεινται στο εξής σε κυρώσεις και συγκεκριμένα σε απαγόρευση βίζας στις ΗΠΑ.

Επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε, εν είδει απειλής, πως θα επανεξετάσει συνολικά τη διμερή συνεργασία με τη Γεωργία, όσον αφορά στην στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη που λαμβάνει. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, η νομοθεσία που προωθείται από το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», «θα καταπνίξει την άσκηση των ελευθεριών του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, θα στιγματίσει οργανώσεις που εξυπηρετούν τους πολίτες της Γεωργίας και θα εμποδίσει τους ανεξάρτητους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης».

Ως αποτέλεσμα, ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον θα επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όσους «συνεργάζονται στην υπονόμευση της δημοκρατίας στη Γεωργία», καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους και σε άλλους «υπεύθυνους για την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και της ελευθερίας του ειρηνικού συνέρχεσθαι στη Γεωργία μέσω εκστρατείας βίας ή εκφοβισμού».


Στέλνοντας σαφές μήνυμα, ο Μπλίνκεν επισήμανε πως οι ΗΠΑ «ελπίζουν» πως «οι ηγέτες της Γεωργίας θα επανεξετάσουν το σχέδιο νόμου και θα λάβουν μέτρα για να προχωρήσουν με τις δημοκρατικές και ευρωατλαντικές φιλοδοξίες του έθνους τους». Επισήμανε δε ότι οι μελλοντικές ενέργειες θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Ουάσιγκτον.
«Με εκβιάζουν και μου είπαν πως θα έχω τη μοίρα του Φίτσο»

Αντιδρώντας στις ενέργειες και τις δηλώσεις από το εξωτερικό, το κυβερνών κόμμα της Γεωργιάς κατήγγειλε πως αυτές ισοδυναμούν με «εκβιασμό» και προέτρεψε την ΕΕ να μην «παγώσει» τις ενταξιακές συνομιλίες, αλλά να τις συνεχίσει όπως με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Ο δε πρωθυπουργός της Γεωργιάς Ιρακλί Κομπαχίτζε, σε μια τελευταία κίνηση, την Πέμπτη, κατηγόρησε την ΕΕ ότι με τις απειλές της ενισχύει τον κίνδυνο να δεχτεί μια δολοφονική επίθεση, όπως συνέβη με τον Ρόμπερτ Φίτσο. Είπε μάλιστα πως ο Επίτροπος της ΕΕ τον προειδοποίησε πως θα πρέπει να προσέχει για να μην έχει την ίδια μοίρα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό.

«Κατά τη συζήτηση μας, ο Επίτροπος της ΕΕ απαρίθμησε μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να λάβουν οι δυτικοί πολιτικοί μετά την υπέρβαση του βέτο στο νόμο περί διαφάνειας [για την ξένη επιρροή], και ενώ απαριθμούσε αυτά τα μέτρα, ανέφερε: “Είδατε τι συνέβη στον Φίτσο, και θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί”», ανέφερε ο Ιρακλί Κομπαχίτζε, καταγγέλλοντας επίσης πως έχει γίνει στόχος συνωμοσίας από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

«Η κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τον νόμο περί διαφάνειας και βλέπει ότι αρκετοί υψηλόβαθμοι ξένοι πολιτικοί δεν διστάζουν να εκβιάζουν ανοιχτά τον γεωργιανό λαό και την εκλεγμένη κυβέρνησή του. Έχουμε συνηθίσει εδώ και καιρό σε τέτοιους προσβλητικούς εκβιασμούς οι οποίοι ουσιαστικά έχουν χάσει τη σημασία τους τόσο για την κοινωνία όσο και για τις αρχές», τόνισε ο Κομπαχίτζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου