Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024

Προκλήσεις και προβακάτσιες από τον Ράμα στην Αθήνα φοβάται η κυβέρνηση Υπήρξε διπλωματικό παρασκήνιο, που απέτυχε, για να επισκεφθεί την Αθήνα μετά τις Ευρωεκλογές ο Αλβανός πρωθυπουργός.



Ludovic Marin, Pool via AP

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Αμηχανία και νευρικότητα προκαλεί στην κυβέρνηση η επικείμενη έλευση, την Κυριακή στην Αθήνα, του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο οποίος, στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Φρεντι Μπελέρη αποφάσισε να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία ( για τις εκλογές της άνοιξης του 2025) από τη χώρα μας!

Η κυβέρνηση, για ευνόητους λόγους, ήθελε η επίσκεψή του στην Ελλάδα να γίνει μετά τις ευρωεκλογές και να μην συνδεθεί με κανέναν τρόπο με τη συμπερίληψη του Φρέντι Μπελέρη στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Να μη θεωρηθεί, δηλαδή, ως ενός είδους απάντηση των Τιράνων στην πρωτοβουλία της Αθήνας, την οποία το καθεστώς Ράμα θεωρεί ως εμπλοκή στα εσωτερικά της χώρας του. Μάλιστα, ένας από τους λόγους που προέβαλε κυρίως το ΥΠΕΞ αλλά όχι μόνο εναντίον της υποψηφιότητας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμμάρας στις Ευρωεκλογές, ήταν ότι θα καλλιεργήσει το υπέδαφος της έντασης και θα οδηγήσει στην περαιτέρω επιδείνωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.


Η εκ δεξιών πίεση στη ΝΔ, ωστόσο και η ανάγκη συσπείρωσης του συντηρητικού ακροατηρίου της κυβερνητικής παράταξης έπεισαν τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να άρει τις επιφυλάξεις του και να δώσει το πράσινο φως για την υποψηφιότητά του.

Στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο λέγεται ότι υπήρξε και άτυπη επικοινωνία με τις Βρυξέλλες προκειμένου να διερευνηθούν τα περιθώρια να σταλεί μήνυμα στον Αλβανό πρωθυπουργό να αναβάλει γι αργότερα την επίσκεψή του, με το επιχείρημα ότι η ομιλία του στους χιλιάδες ομογενείς του που ζουν και ψηφίζουν στην Ελλάδα, θα μπορούσε να εκληφθεί και ως έμμεση παρέμβαση λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.


Εκ του αποτελέσματος, η πρωτοβουλία δεν απέδωσε καρπούς.

«Καταρχάς δεν έρχεται ως προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι μία επίσκεψη, θα έλεγα, με διμερή χαρακτηριστικά. Έρχεται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, για να μιλήσει σε ομοεθνείς του. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι και αυτή είναι μια επιλογή που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται… Ήταν μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις…


Η υπόθεση αυτή (σ.σ. η σύλληψη και η φυλάκιση Μπελέρη) έχει δημιουργήσει μία μεγάλη ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Το ζήτημα δεν είναι διμερές, είναι ευρωπαϊκό, σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά μόνο την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Αφορά το κράτος δικαίου και τον τρόπο με τον οποίο η Αλβανία αντιμετωπίζει τις μειονότητες, αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αλβανική Δικαιοσύνη. Η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να θέτει τα ζητήματα αυτά», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ούτε θα το απαγορεύσουμε ούτε θα το διευκολύνουμε», είπε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του (ΠρώτοΘέμα).

Ο Έντι Ράμα, έναν χρόνο ακριβώς μετά τη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, η οποία οδήγησε τις σχέσεις της Αθήνας με τα Τίρανα σε… ιστορικό ναδίρ, προσκαλεί τους συμπατριώτες του να δώσουν το «παρών» στην ομιλία που όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιήσει στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου. Την προανήγγειλε, μάλιστα, με ένα βίντεο στο οποίο προβάλλεται ο αετός ( το σύμβολο της Αλβανίας ) να πετάει επάνω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ενώ περιέχει στιγμιότυπα με παλαιότερες συναντήσεις του Έντι Ράμα τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Χθες, σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο Αλβανός πρωθυπουργός προχώρησε, μέσω ανάρτησής του, σε… επίθεση φιλίας προς την ελληνική κυβέρνηση. «Είναι πολύ περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την οπτική του Έλληνα πρωθυπουργού. Η έντονη αντίθεση στην οπτική για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό. Ωστόσο, όπως σωστά τόνισε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα, την οποία ηγέτες άλλων δημοκρατικών χωρών μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα που κατοικούν, αλλά και στην πατρίδα τους.


Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή, 12 Μαΐου, δε σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιαδήποτε αφηγήματα μπορεί να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών, αλλά δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα της Αλβανίας. Αυτή η επίσκεψη είναι μέρος μιας από καιρό προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου ζει μια μεγάλη κοινότητα Αλβανών, για να έρθω σε επαφή με τους συμπολίτες μου στο εξωτερικό», έγραψε ο Έντι Ράμα, σε ανάρτησή του.

Η παρέμβασή του αυτή, ωστόσο, θεωρήθηκε και ορθώς, ως εμπλοκή στα εσωτερικά της χώρας μας, γεγονός που καυτηρίασε σε υψηλούς τόνους η αντιπολίτευση.

Τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο όσο και στην ΕΛΑΣ επικρατεί αυξημένη εγρήγορση για την επικείμενη έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων αρχών, στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου αναμένεται να προσέλθουν περισσότεροι από 5000 Αλβανοί που ζουν στη χώρα μας. Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι το περιεχόμενο της ομιλίας που θα επιλέξει να εκφωνήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου