Πέμπτη, Μαΐου 02, 2024

Μπόνους στο Δημόσιο με «αόρατα» κριτήρια - Ο ρόλος των προϊσταμένων Το μπόνους στο Δημόσιο δεν απευθύνεται σε όλους τους υπαλλήλους.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Η κυβέρνηση ανακοινώνει μπόνους στο Δημόσιο. Και δίνει βραβεία στον… ΕΦΚΑ των καθυστερήσεων. Πάλι καλά που δρών θα λάβουν μπόνους και οι δικαστές των πολύχρονων καθυστερήσεων…

Του μπόνους είχε προηγηθεί η βράβευση του ΕΦΚΑ των ατελείωτων αναμένων για την έκδοση των συντάξεων, τα λάθη στα εκκαθαριστικά και τα αναπάντητα αιτήματα των ασφαλισμένων για ενημέρωση, διόρθωση αποφάσεων και εξυπηρέτηση.


Ο ΕΦΚΑ έλαβε πέρυσι το βραβείο ψηφιακής πολιτικής! Ε, θα πείτε, η ίδια η κυβέρνηση το έδωσε. Ναι, αλλά δεν συνυπολογίστηκε το… θράσος ως προς την επιλογή του οργανισμού που έχει ταλαιπωρήσει διαχρονικά περισσότερο τους πολίτες.

Φέτος όμως έλαβε βραβείο και από τον αντίστοιχη Ομοσπονδία που μετέχουν οι Οργανισμοί των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης.
ADVERTISEMENT








Δεν έχει σημασία με ποιες διαδικασίες… Το εντυπωσιακό είναι ότι η Διοίκηση του ΕΦΚΑ το κοινοποίησε με αυταρέσκεια. Είναι ικανοποιημένη από το έργο που επιτελεί…

Σε αυτό το περιβάλλον και με αυτή τη Δημόσια Διοίκηση, όπου έχουν να γίνουν κρίσεις προϊσταμένων και Διευθυντών εδώ και 13 χρόνια, από το μακρινό 2011, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μπόνους 40 εκ. ευρώ. Τα οποία όμως θα μοιράζουν οι διορισμένοι από τους υπουργούς Προϊσταμένοι…


Ποσό το οποίο, όπως το αναλύει η ΑΔΕΔΥ, αντιστοιχεί σε 66 ευρώ το χρόνο σε κάθε υπάλληλο (περίπου 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι).
Οι ημέτεροι των υπουργών

Βεβαίως, το μπόνους δεν απευθύνεται σε όλους τους υπαλλήλους. Θα τεθούν ορισμένοι στόχοι και κάποια κριτήρια. Τα οποία, εάν τα πιάσει η υπηρεσιακή μονάδα, θα δοθούν στους υφισταμένους. Με την μερίδα του λέοντος στους (διορισμένους από τους υπουργούς) προϊσταμένους….

Και πώς ορίστηκαν οι Προϊστάμενοι στη Δημόσια Διοίκηση;

Σύμφωνα με την ΑΣΕΔΥ «με ανάθεση από τον εκάστοτε Υπουργό, χωρίς καμιά διαδικασία κρίσης και επιλογής. Από το 2011 έχουν να γίνουν κρίσεις στελεχών στο Δημόσιο. Τοποθετούνται, κάθε φορά, οι ημέτεροι των υπουργών. Αυτοί, λοιπόν, θα μοιράσουν τα μπόνους» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.
Εμφύλιος

Και περιγράφει έναν μικρό (εν εξελίξει) εμφύλιο: «Καταλαβαίνετε τι αλληλοφάγωμα θα γίνει στις δημόσιες υπηρεσίες όταν οι εν λόγω προϊστάμενοι θα μοιράζουν τα μπόνους…»


Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων θυμίζει ότι «πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό το οποίο είχε πρωτοσερβιρισθεί το 2022 με την ψήφιση τότε του Ν. 4942 που προέβλεπε τη χορήγηση μπόνους σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων με βάση την επίτευξη των στόχων (υπάλληλοι στο Ταμείο Ανάκαμψης κ.α.). Τότε το ποσό που διατέθηκε ήταν 20.000.000€ που αντιστοιχούσαν σε 33€ αύξηση τον χρόνο (20.000.000 :600.000= 33,33€)».

«Τώρα το ποσό... διπλασιάζεται και φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 40.000.000€ (!!!) τον χρόνο και το μέτρο αφορά όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (εφόσον πιάσουν τους στόχους) κι αντιστοιχεί, θεωρητικά, με «αύξηση» σε 66€ τον χρόνο (40.000.000:600.000=66,66€ τον χρόνο)» σχολιάζει δηκτικά η ΑΔΕΔΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι της αρμόδια διεύθυνσης για το Ταμείο Ανάκαμψης έπιασαν τους στόχους και έλαβαν το (προηγούμενο) μπόνους…

Μόνο που η απορρόφηση των κονδυλίων, που περιορίζονται σε μια κλειστή ομάδα μεγάλων επιχειρήσεων που έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, στόμωσε. Η χαμηλή απορροφητικότητα είναι πλέον ο κανόνας. Και η βασική αιτία υποχώρησης σχεδόν μιας ποσοστιαίας μονάδας όλων των προβλέψεων για την φετινή οικονομική μεγέθυνση (από 2,9% στο ΑΕΠ που περιγράφει ο προϋπολογισμός, ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ κάνουν λόγο για μεγέθυνση στο 2% φέτος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου