Τρίτη, Μαΐου 07, 2024

Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ απειλεί με… αποβολές τους διαδηλωτές φοιτητές Ξέγυγε ο πρόεδρος του Χάρβαρντ με τους φοιτητές που διαδηλώνουν για τη Παλαιστίνη






 
 


Εκτός εαυτού ο προσωρινός πρόεδρος του Χάρβαρντ, προσπαθεί με απειλές να περιορίσει τις διαμαρτυρίες των φοιτητών για το δράμα στη Γάζα.

Ο Άλαν Γκάρμπερ μπήκε και αυτός στο χορό των κατασταλτικών επιχειρήσεων κατά των φοιτητών, απειλώντας τους ότι εάν δεν σταματήσουν την κατάληψη της αυλής του πανεπιστημίου θα τους… αποβάλει!






Σε ένα μήνυμα, που θα μπορούσε να έχει υπαγορευτεί από την ίδια την αστυνομία, ο Γκάρμπερ αναφέρει σε έξαλλη κατάσταση: «Γράφω σήμερα με αυτό το απλό μήνυμα: Η συνέχιση του καταυλισμού αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το εκπαιδευτικό περιβάλλον του Πανεπιστημίου. Όσοι συμμετέχουν ή τον διατηρούν θα παραπεμφθούν για “ακούσια άδεια” από τις σχολές τους».

Στο πνεύμα άλλων εποχών, όπου η σιωπή και η αδιαφορία για όσα γίνονται στον κόσμο θεωρούνταν πιθανόν… προσόν για τους φοιτητές, ο Γκάρμπερ σημειώνει ότι «τα άτομα που συμμετείχαν στις δραστηριότητες αυτές έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα ότι οι παραβιάσεις των πολιτικών του πανεπιστημίου και της σχολής θα έχουν πειθαρχικές συνέπειες και ότι περαιτέρω παραβιάσεις και συνεχής κλιμάκωση θα έχουν ως αποτέλεσμα όλο και αυστηρότερες κυρώσεις. Την περασμένη εβδομάδα, οι σχολές όλου του πανεπιστημίου άρχισαν να επιδίδουν πειθαρχικές ειδοποιήσεις σε φοιτητές που συνέχισαν να συμμετέχουν σε μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα στην αυλή παρά τις ειδοποιήσεις αυτές».


Με μία ρητορική που θυμίζει κάποιες φωνές και στην Ελλάδα, όταν πρόκειται για φοιτητικές κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος του Χάρβαρντ δηλώνει ότι «ο καταυλισμός ευνοεί τις φωνές λίγων έναντι των δικαιωμάτων πολλών που έχουν βιώσει διαταραχή στον τρόπο που σπουδάζουν και εργάζονται σε μια κρίσιμη περίοδο του εξαμήνου. Καλώ όσους συμμετέχουν στον καταυλισμό να τερματίσουν την κατάληψη της αυλής του πανεπιστημίου».

«Το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, συμπεριλαμβανομένης της διαμαρτυρίας και της διαφωνίας, είναι ζωτικής σημασίας για το έργο του ερευνητικού πανεπιστημίου. Αλλά δεν είναι απεριόριστο» διατείνεται ο Γκάρμπερ.


Η κατάληψη της αυλής του Χάρβαρντ διαρκεί ήδη 12 μέρες, με τους φοιτητές να μην πτοούνται από το πρωτοφανές κύμα καταστολής ή από τις κατηγορίες που τους απευθύνει το κατεστημένο στις ΗΠΑ για τη συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την κλιμάκωση των κάθε είδους πιέσεων, το κίνημα των φοιτητών και το κύμα για ειρήνη στη Γάζα μπαίνει σε μία καθοριστική στροφή. Ιδίως τώρα, που ενώ η Χαμάς αποδέχθηκε την εκεχειρία, ο Νετανιάχου δείχνει άκαμπτος και αδιάλλακτα υπέρ μίας χερσαίας εισβολής στη Ράφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου