Πέμπτη, Μαΐου 09, 2024

Μηνύματα «απαξίας» Μητσοτάκη σε Σαμαρά και Καραμανλή: Επιμένει σε Σακελλαροπούλου, αγνοεί τα «βέτο» Στηρίζει Σακελλαροπούλου ο Μητσοτάκης. Θεωρεί ότι πολιτεύεται με τρόπο που δεν δημιουργεί ζητήματα στην κυβέρνησή του.


ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 

 


Εμμέσως, αλλά σαφέστατα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε χθες πέραν πάσης αμφιβολίας την πρόθεσή του να στηρίξει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για μία νέα θητεία στο προεδρικό Μέγαρο, κόντρα σε όσους αντιτίθενται στην προοπτική, θεωρώντας ότι για λόγους που σχετίζονται με την ενότητα και τη συνέχεια της ΝΔ θα μπορούσε να περάσει η σκυτάλη σε έναν από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή. «Εχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της.

Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα» απάντησε ο πρωθυπουργός στη σχετική ερώτηση που του έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε (Πρώτο Θέμα).


Όσοι γνωρίζουν τι γίνεται στα ενδότερα της κυβερνητικής παράταξης, επιβεβαιώνουν ότι το κλίμα για την νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι από «χλιαρό» έως αρνητικό σε ένα μεγάλο κομμάτι του στελεχικού δυναμικού της ΝΔ, ενώ απόσταση ασφαλείας κρατούν εμφανώς και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Για τον Αντ. Σαμαρά, μάλιστα, έχει επανέλθει πολλές φορές από κάποιους το σενάριο της αξιοποίησής του στο πόστο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Ο Κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, έχει άλλη άποψη. Και το σημαντικότερο είναι ότι επιλέγει να τη γνωστοποιήσει, μερικές εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές, κι ενώ είναι σαφές ότι τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο Κ. Καραμανλής δεν δείχνουν καμία διάθεση στήριξης του γαλάζιου προεκλογικού αγώνα.







00:00PreviousPlayNext


00:00 / 02:35
MuteSettingsFullscreen
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player






Στάση, που επιβεβαίωσαν και με την επιλογή τους να μην εκφωνήσουν λόγο στο πρόσφατο Συνέδριο της ΝΔ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της.

Αυτά σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της παράταξής του.


Σε ό,τι αφορά ευρύτερα τη σχέση της κυβέρνησης, για την ακρίβεια του Μεγάρου Μαξίμου και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός δείχνει ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα στάση της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία, αν και έχει υπηρετήσει στα ανώτατα δικαστικά αξιώματα της χώρας, ασκεί τα θεσμικά της καθήκοντα με τρόπο πολιτικά ουδέτερο ή «άχρωμο», όπως λένε γαλάζια στελέχη, χωρίς καμία εμφανή, τουλάχιστον, διάθεση να βάλει τη δική της σφραγίδα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μοναδική εξαίρεση σε αυτή τη στάση ήταν η επιλογή της εορτάσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, μαζί με κυβερνητικά στελέχη, η οποία έφερε την προεδρία της Δημοκρατίας σε ευθεία αντιπαράθεση με την ιεραρχία της Εκκλησίας, ενώ προκάλεσε ποικίλα όσα σχόλια στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, θεωρεί ότι η κ. Σακελλαροπούλου πολιτεύεται με τρόπο που δεν δημιουργεί ζητήματα στην κυβέρνησή του. Θέλει, δε, να κάνει μία ακόμα επίδειξη πυγμής στο εσωτερικό της ΝΔ, γνωστοποιώντας στη δεδομένη χρονική συγκυρία τη βούλησή του να της ανανεώσει την θητεία στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου