Τρίτη, Μαΐου 07, 2024

Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, αλλιώς αποκαθήλωση Ανδρουλάκη

 

Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, αλλιώς αποκαθήλωση Ανδρουλάκη

Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος να ξεφύγει το κόμμα από την τρίτη θέση αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά το ποσοστό του στις ευρωεκλογές, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα θέσει θέμα ηγεσίας

Σε διπλό ταμπλό επιχειρεί να παίξει επικοινωνιακά η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, ξεριζώνοντας τη ρητορική του Μαξίμου περί σταθερότητας της χώρας που δήθεν κρίνεται στις ευρωεκλογές αλλά και την ηττοπάθεια στο πασοκικό στρατόπεδο για την εκλογική κατάταξη στην ευρωκάλπη. Αυτή την περίοδο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης βγάζει τις ετικέτες που του κολλούν όχι μόνο οι πολιτικοί του αντίπαλοι αλλά και οι «άσπονδοι» φίλοι του ή και εσωκομματικά ενάντιοί του. 

Ολοι τους πια «κραδαίνουν» το σκιάχτρο της τρίτης θέσης στις ευρωεκλογές και τις επιπτώσεις της που μπορεί να φτάσουν ως και τις εξελίξεις στα εσωκομματικά όργανα. Παράλληλα, σαν από επικοινωνιακό… φωριαμό, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη βλέπει τους επιτελείς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να διαλέγουν για τη διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας τους ενόψει των ευρωεκλογών το συρτάρι των εκλογικών επιδόσεων του πρόσφατου παρελθόντος τους, που βολεύει το αφήγημά τους.

«Παραπειστική συζήτηση»

Το Μαξίμου βάζει τον πήχη στο ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 (34%) και όχι των εθνικών του 2023 (41%), ενώ η Κουμουνδούρου ανεβοκατεβάζει τον πήχη, με στελέχη της να χρησιμοποιούν για σύγκριση, πέρα από το 17% των βουλευτικών εκλογών, ακόμη και το δημοσκοπικό 10% της κατηφόρας προ διμήνου, ώστε να φανεί σαν ανάκαμψη ό,τι προκύψει το βράδυ της 9ης Ιουνίου 2024.

«Παραπειστική» χαρακτηρίζει το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη τόσο τη συζήτηση αυτή όσο και τα περί πορείας του ΠΑΣΟΚ προς την τρίτη θέση. Μάλιστα, ο Ν. Ανδρουλάκης θα δώσει το σύνθημα της «αναπτέρωσης» προβάλλοντας τη στρατηγική του για κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην ευρωκάλπη, καταδεικνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «η σοβαρή αντιπολίτευση» και η κυβερνητική επιλογή για να ανοίξει η πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, το μήνυμα θα το στείλει ηχηρά ο Ν. Ανδρουλάκης με την τετραήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι τη μεταπασχαλινή Τετάρτη. Είναι η περιοχή που στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 το ΠΑΣΟΚ ξαναθυμήθηκε ότι κάποτε ήταν το εκλογικό του κάστρο. Είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο Λασίθι με 25,58%, στο Ηράκλειο με 22,98% και στο Ρέθυμνο με 25,71%. Θα ανοίξει την περιοδεία του από τα Χανιά, όπου τον Ιούνιο του 2023 το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο κόμμα (11,21%).

Αντιμητσοτακική ρητορική

Ο Ν. Ανδρουλάκης θα προβάλει τις προτάσεις του κόμματός του αλλά παράλληλα θα αποδομήσει την πολιτική Μητσοτάκη και την αντιπολιτευτική ρητορική του Στέφανου Κασσελάκη. Σε πρώτο επίπεδο, πάντως, θα επιμείνει στην εκρίζωση του αφηγήματος Μητσοτάκη περί σταθερότητας. Θα είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την ομιλία του στη Βουλή τη Μεγ. Τρίτη όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ποια σταθερότητα; Σε λίγο θα έχετε πάνω από 160 βουλευτές. Ποια σταθερότητα παίζεται; Ενα μόνο κρίνεται στις ευρωπαϊκές εκλογές: αν θα υπάρχει εμπόδιο στην κλιμακούμενη αλαζονεία σας. Αν θα υπάρχει ανάχωμα στο πελατειακό κράτος μέσα από μια σοβαρή και ισχυρή αντιπολίτευση». 

Παράλληλα, θα επιμείνει στο ζήτημα της ακρίβειας, που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, και της κατάταξης της Ελλάδας στην τελευταία θέση με τη μικρότερη αγοραστική δύναμη σε όλη την ευρωζώνη. Οι βολές Ανδρουλάκη είναι πλέον ευθείες κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως σημειώνει συχνά πυκνά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβειας».

Ψηλά στην ατζέντα της Χαριλάου Τρικούπη είναι και τα ζητήματα του κράτους δικαίου αλλά και η ανάγκη να υψωθεί ασπίδα κατά της ακροδεξιάς. Στο προσκήνιο θα φέρνει την υπόθεση των υποκλοπών εν αναμονή εξελίξεων στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αλλά και την ενίσχυση του αισθήματος δικαίου των πολιτών με επίκεντρο τις τραγωδίες στο Μάτι και στα Τέμπη. Παράλληλα, «σηκώνει» το ζήτημα του αποκλεισμού του φασιστικού μορφώματος των Σπαρτιατών και από τη Βουλή, εν αναμονή της απόφασης του εκλογοδικείου για τις εθνικές εκλογές, αλλά και με αφορμή το βούλευμα που αποφάσισε την υφ’ όρων απόλυση του καταδικασμένου για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου.

Δεν λείπουν οι κριτικές φωνές

Παρόλο που έχει σημάνει εσωκομματικό σιωπητήριο στη Χαριλάου Τρικούπη μια ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές, δεν λείπουν και οι φωνές κριτικής. Μάλιστα, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι τοποθετήσεις στελέχους του ΠΑΣΟΚ που σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε περίπτωση που είναι τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Ανδρουλάκης θα προχωρήσει σε κινήσεις συλλογικής αξιολόγησης της πολιτικής τακτικής του θέτοντας εαυτόν στην κρίση των κομματικών οργάνων.

Η Βάσια Αναστασίου που διατύπωσε αυτές τις θέσεις σε δημόσια παρέμβασή της (Action TV, 2.5.24) είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έχει διατελέσει αναπληρώτρια γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος και στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, όπως έλεγαν από το επιτελείο Ανδρουλάκη, είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου. Μεταξύ άλλων, η Β. Αναστασίου σχετικά με τη στάση Ανδρουλάκη σε περίπτωση τρίτης θέσης στην ευρωκάλπη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι κινείται πολύ δημοκρατικά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το έχει αποδείξει από την πορεία του και θεωρώ ότι θα κάνει για άλλη μια φορά την πιο δημοκρατική και σωστή επιλογή για το κόμμα. Είναι ένας άνθρωπος που δεν κινείται προσωποκεντρικά αλλά βάζει το κόμμα πάνω από τον εαυτό του. […] Αν με ρωτάτε τι θα έκανα εγώ στην περίπτωση αυτή, ναι, θα έθετα τον εαυτό μου στην κρίση των οργάνων»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου