Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024

Ρωσία: Στρατιωτική άσκηση με τακτικά πυρηνικά όπλα διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για αυξανόμενους πυρηνικούς κινδύνους.




AP | Sputnik | Gavriil Grigorov





Η Ρωσία ανακοίνωσε, τη Δευτέρα (06/05), ότι θα πραγματοποιήσει μια στρατιωτική άσκηση που θα περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, μετά τις προκλητικές απειλές που, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, διατυπώθηκαν από δυτικούς αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η άσκηση διατάχθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και θα δοκιμάσει την ετοιμότητα των μη στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων να εκτελέσουν πολεμικές αποστολές. Οι στρατιωτικές ασκήσεις θα περιλαμβάνουν πρακτική εξάσκηση για την προετοιμασία και την ανάπτυξη για χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, και θα λάβουν μέρος πυραυλικοί σχηματισμοί της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας και ναυτικές δυνάμεις. «Κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά μέτρων για την εξάσκηση στα θέματα της προετοιμασίας και της χρήσης μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.


Η άσκηση αποσκοπεί στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ρωσίας «ως απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις και απειλές ορισμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Πάντως, η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα σχόλια του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για πιθανή γαλλική επέμβαση στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

Επισημαίνεται πως η Ρωσία λέει ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ωθούν τον κόσμο στα πρόθυρα της αντιπαράθεσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας την Ουκρανία με όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αγώνα της κατά των ρωσικών δυνάμεων, που εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι πυρηνικές δυνάμεις ελέγχουν συστηματικά τα πυρηνικά τους όπλα, αλλά σπάνια συνδέουν δημοσίως τις ασκήσεις αυτές με συγκεκριμένες αντιληπτές απειλές.




Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για αυξανόμενους πυρηνικούς κινδύνους – προειδοποιήσεις τις οποίες οι ΗΠΑ λένε ότι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας.
Η προειδοποίηση του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αντιμετωπίσει εκκλήσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας από ορισμένους σκληροπυρηνικούς να αλλάξει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικό όπλο, αν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε, πέρσι, ότι δεν βλέπει την ανάγκη να αλλάξει το δόγμα. Σε γενικές γραμμές, το δόγμα λέει ότι ένα τέτοιο όπλο θα χρησιμοποιηθεί ως απάντηση σε μια επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή σε χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση, τον Μάρτιο, ότι μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ – υπό την ηγεσία των ΗΠΑ – θα σήμαινε ότι ο πλανήτης βρισκόταν ένα βήμα πριν από τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σημείωσε ότι σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο.


Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, κατέχοντας περισσότερες από 10.600 από τις 12.100 πυρηνικές κεφαλές του κόσμου. Η Κίνα διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει τον πόλεμο ως μέρος μιας αιώνιας μάχης με τη Δύση, η οποία – όπως λέει – ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, διευρύνοντας το ΝΑΤΟ και καταπατώντας αυτό που η Μόσχα θεωρεί ως «ιστορική σφαίρα επιρροής της Ρωσίας». Η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της λένε ότι ο πόλεμος είναι μια αυτοκρατορικού τύπου αρπαγή γης από μια διεφθαρμένη δικτατορία. Οι δυτικοί ηγέτες έχουν ορκιστεί να εργαστούν για την ήττα των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενώ αποκλείουν οποιαδήποτε ανάπτυξη προσωπικού του ΝΑΤΟ εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου