Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024

Κενό στη χρηματοδότηση ταινιών και σειρών...

 




ΕΚΟΜΕ τέλος. Τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει ο νέος φορέας, ενώ έως την Παρασκευή 10 Μαΐου θα πρέπει να υποβληθούν στον προηγούμενο φορέα οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς για τις σειρές και τις ταινίες που θα χρηματοδοτηθούν στο μέλλον...

Σε έναν μεγάλο βαθμό, το μέλλον της επόμενης τηλεοπτικής σεζόν θα εξαρτηθεί από όσους προλάβουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως την επόμενη Παρασκευή, μετά την παράταση των πέντε ημερών που δόθηκε από την κυβέρνηση.

Το ΕΚΚΟΜΕΔ, σύμφωνα με τον ν. 5105/2024 που ψήφισε η κυβέρνηση, θα συνιστά συνέχεια της λειτουργίας του ΕΚΟΜΕ, ο οποίος βάζει λουκέτο, μετά τη θητεία του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο, και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το νέο σχήμα, που θα ανήκει πλέον στις αρμοδιότητες της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, θα αναλάβει να αποπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων που δημιούργησαν οι δύο φορείς. Το συνολικό ύψος αυτών δεν ανακοινώθηκε στη Βουλή. 

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί πως θα ενισχύσει τον φορέα από τα τέλη συνδρομητικής τηλεόρασης, κάτι που συνιστά «αιτία πόλεμου», όπως έχουν διαμηνύσει η Cosmote TV και η Nova, που έχουν να επιδεικνύουν τις δεσμεύσεις του πρώην υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη. 

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το ΕΚΚΟΜΕΔ θα αναλάβει την πληρωμή των υποχρεώσεων απέναντι σε έλληνες και ξένους παραγωγούς, τηλεοπτικούς σταθμούς για τις σειρές που έχουν ήδη προβληθεί. Το ΕΚΟΜΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε ισολογισμό λήξης εκκαθάρισης, παραδίδοντας και συνολικά απολογιστικά στοιχεία για το δημόσιο χρήμα που δαπανήθηκε για όλο το εύρος των παραγωγών αλλά και τις ταινίες του ΕΛΚ.

Από τις 10 Μαΐου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου ο νέος φορέας δεν θα δέχεται αιτήσεις. Το νέο σχήμα θα ενεργοποιηθεί στο κρίσιμο αυτό σκέλος από την 1η Οκτωβρίου 2024, «υπό την προϋπόθεση της έκδοσης των κοινών υπουργικών αποφάσεων Πολιτισμού και Οικονομικών της παρ. 1 του άρθρου 87», προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια στην αγορά. Οι παραγωγοί, για να γυρίσουν τις σειρές των προηγούμενων ετών, προχώρησαν στη σύναψη δανείων και τώρα οι εκκρεμότητές τους αυξάνονται κι άλλο. Συνεχίζουν, όμως, να περιμένουν, χωρίς να αντιδρούν.

Τι γίνεται με τις προηγούμενες αιτήσεις; Ο νόμος ορίζει πως όσοι υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο παλιό ΕΚΟΜΕ πριν από την 1η Ιουλίου του 2024, χωρίς να έχουν λάβει ακόμη απάντηση (!) θα αξιολογηθούν με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Για τα υπόλοιπα αιτήματα προβλέπονται άλλες διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου