Κυριακή, Μαΐου 05, 2024

Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boeing - Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη Πριν από λίγες εβδομάδες είχε αυτοκτονήσει πρώην υπάλληλος της εταιρείας ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα παραγωγής και ασφαλείας






Ένας πληροφοριοδότης της Boeing που είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με έναν από τους προμηθευτές του αερομεταφορέα που αγνοούσε τα ελαττώματα παραγωγής πέθανε ξαφνικά την Τρίτη.

Ο θάνατος αυτός έρχεται μόλις δύο μήνες μετά την «αυτοκτονία» ενός άλλου πρώην υπαλλήλου ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα παραγωγής και ασφαλείας της εταιρείες.


Ο 45χρονος Τζόσουα Ντιν, πρώην ελεγκτής ποιότητας στην Spirit AeroSystems, πέθανε το πρωί της Τρίτης από μια ταχέως αναπτυσσόμενη μυστηριώδη λοίμωξη, ανέφεραν οι Seattle Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ντιν, από τη Wichita του Κάνσας των ΗΠΑ, φέρεται να ήταν καλά στην υγεία του μέχρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο, ανέφερε το δημοσίευμα.


Ωστόσο, στις 21 Απριλίου ήταν σε «πολύ κρίσιμη κατάσταση» και ήταν θετικός στη γρίπη Β, MRSA και πνευμονία.



Ο άτυχος άνδρας διασωληνώθηκε και υποβλήθηκε σε αιμοκάθαρση πριν μεταφερθεί αεροπορικώς σε άλλο νοσοκομείο στην Οκλαχόμα Σίτι.

Η αξονική τομογραφία έδειξε ότι είχε υποστεί επίσης εγκεφαλικό επεισόδιο.

Λίγο πριν από το θάνατό του, οι γιατροί σκεφτόντουσαν να ακρωτηριάσουν τα χέρια και τα πόδια του, τα οποία είχαν μολυθνεί.

«Είναι στη χειρότερη κατάσταση που έχω γνωρίσει ή ακούσει ποτέ. Ακόμα και το νοσοκομείο συμφωνεί», είχε γράψει το Σάββατο στο Facebook η κουνιάδα του, Κρίστεν Ντιν, πριν περιγράψει λεπτομερώς τις προσπάθειες που έκαναν οι γιατροί για να τον σώσουν. Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι πέθανε το πρωί της Τρίτης.



Ο Ντιν είχε σημάνει συναγερμό για τα κατασκευαστικά ελαττώματα ενώ εργαζόταν στην Spirit Aerosystems, μια εταιρεία με έδρα το Κάνσας, η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα αεροσκαφών για την Boeing το 2022. Σε λιγότερο από έναν χρόνο απολύθηκε.

«Νομίζω ότι είχαν στείλει μήνυμα σε κάποιον άλλο», είχε πει ο Ντιν στο NPR για την απόλυσή του. Ο Ντιν, ο οποίος εργαζόταν στην Spirit από το 2019 ως ελεγκτής ποιότητας, εξέφρασε ανησυχίες για ακατάλληλα διανοιγμένες οπές διαφραγμάτων σε εξαρτήματα για αεροπλάνα Boeing 373 Max, σύμφωνα με τους Seattle Times. Ισχυρίστηκε ότι η επισήμανση του θέματος στη διοίκηση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Ο Ντιν - ο οποίος κατέθεσε μαρτυρία ότι στον ίδιο και σε άλλους εργαζόμενους είχε ζητηθεί να υποβαθμίσουν τα προβλήματα που εντόπιζαν - υπέβαλε καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία υποστήριξε ότι τον έκαναν αποδιοπομπαίο τράγο στην προσπάθεια της Spirit να κρατήσει μυστικά τα προβλήματα παραγωγής της Boeing.

Τον Νοέμβριο του 2023, είχε υποβάλει καταγγελία στο υπουργείο Εργασίας για παράνομη απόλυση. Η υπόθεση εκκρεμούσε ακόμη μέχρι και τον θάνατό του.

Μετά από ένα περιστατικό τον περασμένο Ιανουάριο που αφορούσε μια καταπακτή πόρτας η οποία άνοιξε σε ένα Boeing 737 Max 9 κατά τη διάρκεια πτήσης της Alaska Airlines, ένας πρώην συναδέλφους του Ντιν υποστήριξε τους ισχυρισμούς του.

«Είναι γνωστό στη Spirit ότι αν κάνεις πολύ θόρυβο και προκαλέσεις πολλά προβλήματα, θα φύγεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοείς εντελώς τα πράγματα, αλλά δεν θέλουν να τα βρίσκεις όλα και να τα γράφεις».

Ο θάνατος του Ντιν έρχεται δύο μήνες μετά τον θάνατο του πληροφοριοδότη της Boeing, Τζον Μπαρνέτ, από αυτοτραυματισμό από πυροβολισμό τον Μάρτιο.

Ο θάνατός του εξακολουθεί να ερευνάται από την αστυνομία, αφού οι δικηγόροι του Barnett υποστηρίζουν ότι «δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι θα αυτοκτονούσε... κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει».

Ο ίδιος δικηγόρος, ο Brian Knowles, εκπροσωπούσε επίσης τον Ντιν. «Ο θάνατος του Τζος αποτελεί απώλεια για την αεροπορική κοινότητα και το ιπτάμενο κοινό. Διέθετε τεράστιο θάρρος για να υπερασπιστεί αυτό που θεωρούσε αληθινό και σωστό και έθεσε ζητήματα ποιότητας και ασφάλειας», πρόσθεσε ο Knowles.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου