Παρασκευή, Μαΐου 03, 2024

Η Κομισιόν βάζει στο στόχαστρο Facebook και Instagram - «Αναλαμβάνουμε δράση» Οι πιθανές ποινές σε Facebook και Instagram αν διαπιστωθούν σοβαρές και επανειλημμένες παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κανόνων.




Έρευνα κατά του Facebook και του Instagram ξεκίνησε η Κομισιόν, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι τα δύο εν λόγω κοινωνικά δίκτυα δεν τηρούν την υποχρεώσεις τους στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης εν όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, την ώρα που εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την Ρωσία.

«Αυτή η Κομισιόν έχει θέσει σε λειτουργία εργαλεία για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών από την παραπληροφόρηση και της χειραγώγηση των πληροφοριών από τρίτες χώρες», δήλωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Όταν υπάρχουν υποψίες για παραβίαση των κανόνων, αναλαμβάνουμε δράση. Αυτό συμβαίνει πάντα, αλλά ιδιαιτέρως σε περίοδο εκλογών», πρόσθεσε.






Πρόκειται για την πέμπτη επίσημη έρευνα που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον περασμένο χρόνο για την αντιμετώπιση του παράνομου online περιεχομένου και προϊόντων.

Η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει δύο έρευνες κατά του TikTok. Στο πλαίσιο της μίας από τις δύο έρευνες, η θυγατρική της κινεζικής ByteDance αναγκάσθηκε να διακόψει την περασμένη εβδομάδα τη νέα εφαρμογή Lite που ανταμείψει τους χρήστες για τον χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη, πράγμα που θεωρείται ότι δημιουργεί κινδύνους εθισμού στους νέους.


Στις αρχές Μαρτίου, κινήθηκε διαδικασία κατά της AliExpress, θυγατρικής της Alibaba, λόγω υποψιών ότι δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα κατά της πώλησης επικίνδυνων προϊόντων όπως τα πλαστά φάρμακα.

Η πρώτη επίσημη έρευνα αφορούσε επίσης κινδύνους που συνδέονται με την παραπληροφόρηση. Ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου κατά του Χ (πρώην Twitter) για παραλείψεις σχετικές με τον έλεγχο περιεχομένου και τη διαφάνεια.


Ο κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες εφαρμόζεται από το τέλος του Αυγούστου στις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες όπως το X, TikTok, οι μεγάλες πλατφόρμες της Meta (Facebook, Instagram), στην Apple, την Google, την Microsoft και την Amazon.

Συνολικά, 23 μεγάλοι παράγοντες του Ίντερνετ, ανάμεσά τους τρεις πορνογραφικές ιστοσελίδες (Pornhub, Stripchat και XVideos), έχουν τεθεί υπό άμεση παρακολούθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι παραβάτες υποχρεούνται να πληρώσουν πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και το 6% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, αλλά προβλέπεται έως και η απαγόρευση λειτουργίας τους στην Ευρώπη σε περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανόνων.
Η Φον Ντερ Λάιεν «δείχνει» απαγόρευση του TikTok και στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, η Φον Ντερ Λάιεν, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, μετά τις ΗΠΑ, να προχωρήσει και η ΕΕ στην απαγόρευση του TikTok. «Είναι μια επιλογή», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείεται».


Όπως υπενθύμισε εξάλλου η Κομισιόν ήταν «η πρώτη παγκοσμίως που απαγόρευσε το TikTok στα εταιρικά τηλέφωνα».

Στις δηλώσεις της, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεμαχίας στο Μάαστριχτ των επικεφαλής υποψηφίων των ευρωπαϊκών κομμάτων για τις ευρωεκλογές, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υιοθέτησε τη θέση της αμερικανικής πολιτικής περί εθνικής ασφάλειας εξαιτίας της κινεζικής ιδιοκτησίας (ByteDance) του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, το TikTok αποφάσισε να αναστείλει μια λειτουργία που ανταμείβει τους χρήστες για την αλληλεπίδραση με την εφαρμογή TikTok Lite, καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του σχετικά με το ενδεχόμενο παραβίασης των κανόνων ελέγχου περιεχομένου στο ευρωπαϊκό μπλοκ, όπως αυτοί ορίζονται από το Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίας (DSA).
Το TikTok βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας ξεχωριστής έρευνας -και πάλι βάσει του DSA- σχετικά με ελλιπή μέτρα για τη προστασία ανηλίκων. Βάσει των κανονισμών, η Κομισιόν μπορεί να διατάξει την προσωρινή αναστολή μιας υπηρεσίας ως έσχατη λύση σε κάθε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών.

Σημειώνεται πως το ΤικΤοκ αριθμεί περισσότερους από 125 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη (περίπου δηλαδή 1 στους 3 πολίτες της ΕΕ) και όπως και στις ΗΠΑ βρίσκεται στο στόχαστρο ως «εργαλείο» της Κίνας για την παρακολούθηση και την αξιοποίηση προσωπική δεδομένων χρηστών του, αλλά και για τη δυνατότητά του, λόγω δημοφιλίας, να χειραγωγεί με τους αλγόριθμούς του την κοινή γνώμη.


Ενδεικτικό της δυναμικής του είναι πως παρά τις επικρίσεις, αποτελεί πλέον ένα από τα αγαπημένα μέσα δυτικών ηγετών, που συνηθίζουν να προχωρούν σε αναρτήσεις για ενίσχυση του προφίλ τους, ιδιαίτερα στους νέους, οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών του TikTok.


Στις ΗΠΑ το TikTok αναγνωρίζεται πλέον και επίσημα ως «επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» με το Κογκρέσο να ψηφίζει - και τον Τζο Μπάιντεν να υπογράφει - το σχετικό νόμο για την απαγόρευσή του στη χώρα, εκτός εάν η μητρική εταιρεία ByteDance αποφασίσει - εντός 12 μηνών - την πώλησή του σε δυτικά χέρια.

Από την πλευρά η ByteDance διαμηνύει πως δεν σκοπεύει να πουλήσει την εφαρμογή, τονίζοντας πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η διοίκηση της εταιρείες υπογραμμίζει πως δεν έχει μοιραστεί και δεν σκοπεύει να μοιραστεί δεδομένα των χρηστών με την αμερικανική κυβέρνηση, καταγγέλλοντας πως η απόφαση των αμερικανικών αρχών ισοδυναμεί με παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης των χρηστών.


Σημειώνεται πως οποιαδήποτε πώληση θα προσέκρουε και στην αντίθεση των κινεζικών αρχών, καθώς το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου τροποποίησε το 2020 τον κατάλογο με τις τεχνολογίες που υπόκεινται σε περιορισμούς ή απαγόρευση εξαγωγής. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (επεξεργασία δεδομένων, προτάσεις περιεχομένου κτλ.), οι οποίες συνέβαλαν στην επιτυχία του TikTok, όπου ο χρήστης βλέπει στην οθόνη του βίντεο ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις προηγούμενες αναζητήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου