Τρίτη, Μαΐου 07, 2024

Τι έχουν κάνει Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός σε Game 5 των playoffs της Euroleague (Βίντεο) Τα πεπραγμένα από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στις σειρές που κρίθηκαν σε πέμπτο παιχνίδι.





ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

 


Γράφει ο Βαγγέλης Κύρκος
 


Τους πιο κομβικούς αγώνες τους στη σεζόν δίνουν το διήμερο 7-8 Μαΐου Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός (κατά χρονική σειρά), με στόχο την πρόκριση στο Final-4 της Euroleague που φέτος θα γίνει στο Βερολίνο το τριήμερο 24-26 Μαΐου.

Οι δύο ελληνικές ομάδες είναι ισόπαλες 2-2 στις σειρές τους για τα playoffs της διοργάνωσης και χρειάζονται μόνο νίκη στο Game 5, προκειμένου να «κλειδώσουν» την παρουσία τους στην τελική τετράδα. Για τον Ολυμπιακό θα είναι η τρίτη διαδοχική παρουσία σε Final-4, εάν τα καταφέρει, ενώ ο Παναθηναϊκός ψάχνει την επιστροφή του εκεί μετά την αγωνιστική περίοδο 2011-12.


Οι «πράσινοι» ρίχνονται πρώτοι στη μάχη, το βράδυ της Τρίτης (7/,5, 21:15, Novasports Prime) με αντίπαλο τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» ακολουθούν την Τετάρτη (8/5, 22:00, Novasports Prime) κόντρα στην Μπαρτσελόνα στην Καταλονία.
Όταν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έπαιξαν σε Game 5

Από τη σεζόν 2008-09, όταν και η πρόκριση στο Final-4 κρίνεται στις τρεις νίκες, 18 σειρές έχουν πάει σε πέμπτο παιχνίδι. Σε αυτές υπάρχει μια παρουσία του Παναθηναϊκού και πέντε του Ολυμπιακού (χωρίς να προσμετρώνται αυτές της τρέχουσας σεζόν).

Το απίθανο με τα Game 5, είναι ότι κανένα από αυτά δεν έχει καταλήξει σε χέρια φιλοξενούμενων. Κοινώς, όταν η σειρά των playoffs πήγαινε σε πέμπτο παιχνίδι, οι γηπεδούχοι πάντα επικρατούσαν και προκρίνονταν στο εκάστοτε Final-4. 
Οι «πράσινοι» έχουν βρεθεί, στη μοναδική τους φορά που έπαιξαν σε Game 5, στην ευχάριστη θέση να είναι γηπεδούχοι. Από την πλευρά τους, οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξένησαν το πέμπτο παιχνίδι τέσσερις φορές σε πέντε συμμετοχές.
Ο… οιωνός για τον Παναθηναϊκό

Όπως προαναφέρθηκε, ο Παναθηναϊκός έπαιξε μόλις μια φορά σε Game 5. Από τη σειρά βγήκε νικητής και μάλιστα ήταν κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ (την τωρινή του αντίπαλο) τη σεζόν 2011-12.

Οι Ισραηλινοί είχαν κάνει το break στο Game 2, αλλά η ελληνική ομάδα «απάντησε» στο τέταρτο παιχνίδι (καλή ώρα) και πήρε την πρόκριση για το Final Four της Κωνσταντινούπολης με νίκη 86-85 στην έδρα του, στην τελευταία του ως σήμερα συμμετοχή σε τελική φάση της Euroleague.






Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα έχουν το «know how»

Ο Ολυμπιακός έχει βρεθεί στη θέση του φιλοξενούμενου σε Game 5 μόλις μία φορά. Ήταν πριν από ακριβώς 10 χρόνια και πάλι απέναντι σε ισπανική ομάδα, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν έγινε κανένα break σε εκείνη τη σειρά, με τον back to back πρωταθλητή Ευρώπης, που είχε προπονητή -και τότε- τον Γιώργο Μπαρτζώκα, να χάνει 83-69 και να αποκλείεται.

Ωστόσο, οι άλλες τέσσερις προσπάθειες των Πειραιωτών ήταν πετυχημένες. Οι δύο, μάλιστα, στις αντίστοιχες πιο πρόσφατες σεζόν.

Η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε Game 5 ήταν την αγωνιστική περίοδο 2012-13, όταν επιβλήθηκε της Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ με 82-72.


Η Αναντολού Εφές ήταν ξανά το «θύμα» των Πειραιωτών τη σεζόν 2016-17, καθώς της είχε επιβληθεί με 87-78 στο πέμπτο παιχνίδι και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Final-4 της Κωνσταντινούπολης (για μια ακόμη φορά).






Τη σεζόν 2021-22 ήταν η σειρά της Μονακό να νιώσει την πίκρα του αποκλεισμού στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς των playoffs της Euroleague, όταν ηττήθηκε με 94-88 από την ομάδα του Μπαρτζώκα, η οποία έδωσε το «παρών» στο Βελιγράδι.







Τέλος, πέρσι περίπου τέτοιον καιρό, ο Ολυμπιακός επικρατούσε με 84-72 της Φενέρμπαχτσε, για να προκριθεί στο Final-4 του Κάουνας. Ήταν η τρίτη του επικράτηση σε ισάριθμες περιπτώσεις κόντρα σε τουρκική ομάδα.

Το κακό για τους «ερυθρόλευκους» στη φετινή συγκυρία, είναι ότι βρίσκουν απέναντί τους την Μπαρτσελόνα. Οι δύο αντίπαλοι στο παιχνίδι της Τετάρτης στη Βαρκελώνη, είναι οι ομάδες με τις περισσότερες προκρίσεις σε Game 5 (πάντα ως γηπεδούχοι). Με άλλα λόγια, και οι Καταλανοί μετρούν τέσσερις προκρίσεις σε πέμπτα παιχνίδια playoffs, σε έξι όμως περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου