Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024

Κύπρος – Oλόκληρη η κατεχόμενη περιοχή τουρκικό στρατόπεδο




Εργοτάξιο του τουρκικού στρατού έχει καταστήσει η Αγκυρα ολόκληρη την κατεχόμενη Κύπρο. Με την ανοχή του ΟΗΕ κατασκευάζονται οχυρωματικά έργα σε όλο το εύρος των εδαφών στα Κατεχόμενα και ενισχύονται δυνάμεις για αυτόνομη δράση επιθετικού χαρακτήρα, που, μεταξύ άλλων, εγκλωβίζουν όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, κυρίως, τη Λευκωσία και τη Λάρνακα. Το τουρκικό γενικό επιτελείο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Κύπρο, έχει εκπονήσει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών επιχειρήσεων τη δεδομένη στιγμή σε ολόκληρη τη Μεγαλόνησο, ενώ κατασκευάζονται είτε επεκτείνονται στρατιωτικές υποδομές για να μπορούν να φιλοξενήσουν νέες στρατιωτικές δυνατότητες.

Σύμφωνα με τις γενικές αρχές στη στρατιωτική θεωρία, τα επιθετικά δόγματα υπερτερούν -καταρχήν- έναντι των αμυντικών δογμάτων και αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται πλήρως στην Κύπρο, ανάμεσα στην Εθνική Φρουρά και στον τουρκικό κατοχικό στρατό. Οι τουρκικοί σχεδιασμοί προβλέπουν στρατηγική οργάνωση αφετηρίας με ορμητήρια που μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή (με μια απλή διαταγή του τουρκικού γενικού επιτελείου) σε όλο το εύρος της πράσινης γραμμής με κωδικές ονομασίες των επιχειρήσεων και με αποστολές άμεσης επίθεσης, χωρίς μετακίνηση άλλων δυνάμεων από την τουρκική ενδοχώρα.
Ο Γκιουλέρ

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Γιασάρ Γκιουλέρ πήγε την περασμένη εβδομάδα στην κατεχόμενη Κύπρο, συνοδευόμενος από σύσσωμη της ηγεσία του τουρκικού στρατού. Η επίσκεψη περιελάμβανε ενημερώσεις για την πρόοδο των έργων, ενώ παρακάθισε σε δείπνο το οποίο παρέθεσε η στρατιωτική ηγεσία της 28ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού του τουρκικού κατοχικού στρατού, την οποία και επιθεώρησε «μέχρις τελευταίας σφαίρας».

Ο Γκιουλέρ μίλησε στους συγκεντρωμένους στρατιώτες του στρατοπέδου: «Οπως δεν μείναμε σιωπηλοί για την καταπίεση που βίωσαν οι συμπατριώτες μας πριν από 50 χρόνια, έτσι και σήμερα έχουμε την αποφασιστικότητα και την επιμονή να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Είναι ο ίδιος που σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε με τον Ελληνα ΥΠΕΘΑ Ν. Δένδια, ενδιαφερόμενος για την προ ημερών αποστολή διάσωσης και την υγεία του Ελληνα πιλότου που έπεσε λόγω βλάβης του μαχητικού F16 αεροσκάφους του στο Αιγαίο, μακριά από τα τουρκικά νερά. Τον έκοψε ο πόνος; Οχι, βέβαια. Το έκανε για να δηλώσει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ολόκληρο το ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Ο Γκιουλέρ είπε ακόμα ότι η λύση πρέπει να γίνει με βάση τα ιστορικά και σημερινά δεδομένα, τη στιγμή που η διπλωμάτισσα Ολγκίν Κουεγιάρ, απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, καταβάλλει προσπάθεια να βρει βάση συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές και ενώ προετοιμάζει άφιξη στη Λευκωσία και συναντήσεις εντός του Μαΐου.

Η Τουρκία συνεχίζει την εκτέλεση στρατιωτικών υποδομών στο κατεχόμενο τμήμα με την μετατροπή του παράνομου αεροδρομίου σε πολεμική βάση, την κατασκευή Ναυστάθμου στην Κερύνεια και άλλες υποδομές, στη βάση της προοπτικής διχοτόμησης (εν καιρώ και ενσωμάτωσης) του βόρειου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία.

Νικ. Σταυρουλάκις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου