Τρίτη, Μαΐου 07, 2024

«Φλας δεξιά» από τον Κ. Μητσοτάκη - Ο αναβαθμισμένος ρόλος του Μάκη Βορίδη στο Μαξίμου O υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης πλέον θεωρείται ότι διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη χάραξη της στρατηγικής του κυβερνητικού επιτελείου.






 


 


Με ένα παράλληλο στοίχημα με αυτό ενός καλού ποσοστού, ίδιου ή και μεγαλύτερου με εκείνο που πέτυχε στις Ευρωεκλογές του 2019, βρίσκεται αντιμέτωπη το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου : Αυτό της διατήρησης του φιλελεύθερου, μεταρρυθμιστικού προφίλ της κυβέρνησης, το οποίο εσχάτως δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Κι αν το πρώτο οι περισσότεροι το θεωρούν επιτεύξιμο, προβλέποντας μάλιστα ότι στις 9 Ιουνίου, η ΝΔ μπορεί και να υπερβεί τον πήχη του 33,2% των προηγούμενων Ευρωεκλογών, το δεύτερο φαίνεται πιο δύσκολο, αφού, εδώ και μήνες, η κυβερνητική παράταξη δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της, όσο όμως και από τη δεξιά πτέρυγα εντός των τειχών.






Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, οι πιέσεις αυτές οδηγούν σε διαρκείς μετατοπίσεις και αλλαγές στη στρατηγική και τακτική του κυβερνητικού επιτελείου. Η πλέον ενδεικτική, αλλά όχι μοναδική, ήταν η συμπερίληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, παρά τις σοβαρές ενστάσεις των πιο κεντρογενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Για όσους γνωρίζουν το κυβερνητικό παρασκήνιο αλλά και όσα συμβαίνουν στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαιώνουν ότι αργά αλλά σταθερά υποχωρεί η επιρροή των αμιγώς εκσυγχρονιστών συμβούλων του Κ. Μητσοτάκη και αντιστοίχως, το «έδαφος» καλύπτεται από την επιρροή στελεχών με αμιγώς δεξιά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, που πλέον θεωρείται ότι διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη χάραξη της στρατηγικής του κυβερνητικού επιτελείου.


Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για μία συγκυριακή μετατόπιση, αλλά για μία τάση που όσο πιο βαθιά θα μπαίνει η κυβέρνηση στη δεύτερη τετραετία, τόσο θα ατονούν τα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά της πρώτης τετραετίας. Ιδιαίτερα, αν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι Ευρωκάλπες αναδείξουν στη δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ του Στεφ. Κασσελάκη. Εξέλιξη, που αν επιβεβαιωθεί, θα επηρεάσει εκ των πραγμάτων και τη γαλάζια στρατηγική.
Στην εξίσωση της επόμενης μέρας, άλλωστε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η μεταρρυθμιστική κόπωση που εμφανίζει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου