Κυριακή, Μαΐου 05, 2024

Εγγυημένα πεντανόστιμη συνταγή με το αρνί που περίσσεψε το Πάσχα Η διάσημη ιρλανδέζικη shepherd's pie, μερικώς διασκευασμένη, είναι μια εξαιρετική ιδέα για να αξιοποιήσουμε το αρνί που περίσσεψε από το πασχαλινό τραπέζι.






Γράφει ο Άρης Σταυρίδης
 


Η πίτα του βοσκού shepherd's pie είναι αναπόσπαστο μέρος της βρετανικής μαγειρικής παράδοσης, παρότι η καταγωγή του πιάτου από την Ιρλανδία. Στην αυθεντική εκδοχή της γίνεται με αρνί, όμως, για λόγους ευκολίας σήμερα, γίνεται και με βοδινό και ονομάζεται cottage pie.

Φυσικά, η λέξη πίτα, όπως την εννοούμε στην ελληνική κουζίνα, χρησιμοποιείται εδώ καταχρηστικά. Στην πραγματικότητα, η shepherd's pie είναι ένα φαγητό που γίνεται στο φούρνο και, όπως το παστίτσιο ή ο μουσακάς, έχει στρώσεις από διαφορετικά υλικά.






Υλικά:700 γρ. πατάτες
2 κρόκους, από μεσαία αβγά
100 γρ. παρμεζάνα
800 γρ. αρνί η κατσίκι, χωρίς πέτσες και λίπη, που έχουμε μαδήσει και ψιλοκόψει
2 στικ σέλερι
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κλ. δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
120 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κύβο κότας (προαιρετικά)
500 νερό
200 γρ. αρακά, κατεψυγμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.


Βράζουμε τις καθαρισμένες πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να τις διαπερνάει το μαχαίρι. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν για να εξατμιστεί όλη η υγρασία τους.

Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μπολ, προσθέτουμε 100 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και πιέζουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον μύλο των λαχανικών για πιο λείο αποτέλεσμα -αποφεύγουμε το μπλέντερ. Προσθέτουμε τους κρόκους, 80 γρ. παρμεζάνα και ανακατεύουμε.


Ψιλοκόβουμε το σέλερι και το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο να σοταριστούν και να μαλακώσουν. Ρίχνουμε και το κρέας στο τηγάνι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τον πελτέ, 20 γρ. βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, προσέχοντας να μην αρπάξει.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον κύβο, το νερό και το δεντρολίβανο. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά για να εξατμιστεί η υγρασία. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον αρακά αφού τον έχουμε ξεπαγώσει.


Απλώνουμε όλη τη γέμιση σε ένα πυρίμαχο σκεύος 20x30 εκ. και σκεπάζουμε με τον πουρέ πατάτας.

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε 15-20 λεπτά για να δέσουν τα υλικά και πάρει χρυσαφένιο χρώμα ο πουρές.

Σημείωση: Για να φτιάξουμε shepherd's pie από την αρχή, ζητάμε από τον χασάπη μας αρνίσιο κιμά (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μισό – μισό αρνίσιο με βοδινό- τον οποίο σοτάρουμε ξεχωριστά και προσθέτουμε στο μείγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου