Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024

Tο Ισραήλ προχωρά στις επιχειρήσεις στη Ράφα - «Οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου έληξαν» Αποφασισμένος ο Νετανιάχου να προχωρήσει το Ισραήλ τα σχέδιά του στη Ράφα, παρά την αμερικανική προειδοποίηση.



AP Photo/Tsafrir Abayov

 
 


Το Ισραήλ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου «έληξαν» και ως εκ τούτου πρόκειται να προχωρήσει τις σχεδιασμένες επιχειρήσεις του στη Ράφα.

Η ισραηλινή πλευρά παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία στη Γάζα τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και θεωρεί ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο έχει λήξει, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.






Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Νετανιάχου: «Στο Ισραήλ θα πολεμήσουμε ακόμη και με τα νύχια μας αν χρειαστεί»

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να μη δίνει ιδιαίτερη βάση στη χθεσινή (8/5) προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι η χώρα του θα σταματήσει ορισμένες προμήθειες όπλων στο Ισραήλ, σε περίπτωση που επιτεθεί στη Ράφα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεί μόνη της εάν το φέρουν έτσι οι συνθήκες. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας (αν χρειαστεί). Αλλά, έχουμε πολύ περισσότερα από ό,τι τα νύχια μας, και με αυτή την πνευματική δύναμη, με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε».



Καμία συμφωνία για εκεχειρία - Αποχώρησε η Χαμάς από τις διαπραγματεύσεις

Νωρίτερα την Πέμπτη (9/5), η Χαμάς είχε αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία της έφυγε από το Κάιρο, όπου διεξήγαγε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και ότι βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Ντόχα του Κατάρ.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, σε ανακοίνωσή της η Χαμάς σημείωσε ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της περιοχής είχαν στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες των μεσολαβητών και να κλιμακώσουν τον πόλεμο. Επίσης, επαναβεβαίωσε τη «δέσμευση και προσήλωσή της» στην τρέχουσα πρόταση.






LIVE UPDATES: Hamas delegation leaves Cairo after failed negotiation talkshttps://t.co/EnwgxdIwvh— Haaretz.com (@haaretzcom) May 9, 2024



Παράλληλα, το Al-Qahera News που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου, ανέφερε και αυτό ότι οι εκπρόσωποι της Χαμάς και του Ισραήλ έφυγαν από το Κάιρο.

Οι προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων μεσολαβητριών χωρών, όπως του Κατάρ και των ΗΠΑ, «συνεχίζονται ώστε να υπάρξει κάποια προσέγγιση στις απόψεις των δύο μερών», προσέθετε το Al-Qahera News, το οποίο επικαλέστηκε υψηλόβαθμο αξιωματούχο.
ΟΗΕ: 80.000 άνθρωποι έφυγαν από τη Ράφα

Σε μια άλλη εξέλιξη, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης να απομακρυνθούν.


«Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους στις 6 Μαΐου, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, αναζητώντας καταφύγιο αλλού, το τίμημα που πληρώνουν αυτές οι οικογένειες είναι αφόρητο», ανέφερε η UNRWA στο X (πρώην Twitter), διευκρινίζοντας ότι «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές» στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου