Κυριακή, Ιουνίου 09, 2024

Τα κόμματα απέναντι στα τρία «Α»: Αδιαφορία, αποχή και αναποφάσιστοι τρομάζει η αποχή και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου των πολιτών.



Eurokinissi

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να προαναγγέλλουν μία «καυτή Κυριακή» και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώνουν πρωτόγνωρη αδιαφορία της κοινωνίας για τις   ευρωεκλογές αλλά και αμφιθυμία σε σχέση με τη στάση στην κάλπη, το γαλάζιο επιτελείο κορυφώνει στο παρασκήνιο τον αγώνα για την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού, με μοναδικό πλέον ζητούμενο, να προσέλθουν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ στις κάλπες.

Τα μηνύματα που καταφτάνουν από ολόκληρη την επικράτεια δείχνουν ότι ο χρόνος δεν λειτούργησε υπέρ της αύξησης της συσπείρωσης, όπως πχ συνέβη στις εθνικές εκλογές, η οποία παραμένει λίγο πάνω από 70%, ποσοστό μικρότερο του επιδιωκόμενου, ενώ «μπετόν» εμφανίζεται και η λεγόμενη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.





Η παραπάνω εικόνα, επιβεβαιώνεται άλλωστε και στις τέσσερις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στα τελευταία μέτρα του προεκλογικού αγώνα, Ειδικότερα, στην έρευνα της ALCO (ALPHA), οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,7% ενώ στη δημοσκόπηση της MRB (Open ),αγγίζουν το 16,5%.




Η έρευνα της Metron Analysis (MEGA) προσδιορίζει την αδιευκρίνιστη ψήφο στο 11,3%, ενώ η Pulse (ΣΚΑΪ) τοποθετεί την γκρίζα ζώνη στο 10,5 (2% αποχή και 8,5% αναποφάσιστοι / ΔΑ.






Παρ' ότι στο κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο της ΝΔ ευελπιστούν ότι η διαφαινόμενη κολοσσιαία αποχή, θα πλήξει κατά προτεραιότητα τα κόμματα που απευθύνονται στα πιο νεανικά κοινά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜΕΡΑ25 κα, ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν και τί μεγέθους συνέπειες θα υπάρξουν για την κυβερνητική παράταξη, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις και η αποχή ξεπεράσει σημαντικά το 50%, όπως κάποιοι προειδοποιούν.

Ένας πρόσθετος λόγος ανησυχίας έχει να κάνει με την σφοδρή αντιπαράθεση των τελευταίων προεκλογικών ημερών μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Στεφ. Κασσελάκη για τα πόθεν έσχες. Αν και η κυρίαρχη άποψη στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι θα πλήξει κυρίως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω των κενών και των ερωτημάτων που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση του excel με τα περιουσιακά του στοιχεία, κάποιοι στο επιτελείο του πρωθυπουργού φοβούνται ότι η ανταλλαγή πυρών γύρω από το πόθεν έσχες ενός εκάστου εκ των πολιτικών αρχηγών, θα συμβάλει στην εκτεταμένη «δυσανεξία» για τις επικείμενες κάλπες.


 




«Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, το 2009, όταν ο Κ. Καραμανλής έχασε από τον Γ. Παπανδρέου με συντριπτικό ποσοστό, κυρίως γιατί οι νεοδημοκράτες επέλεξαν να απέχουν από τις κάλπες» λένε γαλάζια στελέχη, που αν και αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για ευθέως συγκρίσιμες συνθήκες, εκφράζουν ανοικτό φόβο για τις συνέπειες τυχόν «λευκής απεργίας» ενός σημαντικού ποσοστού της παραδοσιακής εκλογικής βάσης της ΝΔ.

Ένα ακόμα στοιχείο που προβληματίζει το επιτελείο του πρωθυπουργού, είναι το εύρημα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με το οποίο, ένας στους δύο ψηφοφόρους, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει άλλο κόμμα από αυτό που στήριξε στις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού. «Αν αυτό επιβεβαιωθεί στις αυριανές κάλπες, τότε μπορεί να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων», παραδέχονται στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος. Πολλώ, δε, μάλλον, όπως λένε, που ένας στους τρεις γαλάζιους ψηφοφόρους δηλώνει ότι θεωρεί τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.
Η δημοσκόπηση της ALCO



Στη χθεσινή δημοσκόπηση της ALCO, στην εκπνοή του προεκλογικού χρόνου, H δημοσκόπηση της ALCO η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται στο 29,2 -33,6%. Στη δεύτερη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 14-17,2% και το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 11-14,2%. Όσον αφορά στην εκτίμηση ψήφου οι επιδόσεις των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 29,2 -33,6%, ΣΥΡΙΖΑ 14-17,2%, ΠΑΣΟΚ 11-14,2%, Ελληνική Λύση 7,1-9,1%, ΚΚΕ 6,7-8,7%, Πλεύση Ελευθερίας 2,5-4,1%, Νίκη 3,8-5,8%, Φωνή Λογικής 2,3-3,7%, Μέρα 25 2,2-3,6%, Νέα Αριστερά 2,5-4,1%, Δημοκράτες 1,9-3,3% και Πατριώτες 0,7-1,7%




Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου οι επιδόσεις των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 26,3%, ΣΥΡΙΖΑ 12,6%, ΠΑΣΟΚ 11,2%, Ελληνική Λύση 7,2%, ΚΚΕ 6.9%, Πλεύση Ελευθερίας 3%, Νίκη 4,7%, Φωνή Λογικής 2,5%, Μέρα 25 2,8%, Νέα Αριστερά 3,1%, Δημοκράτες 2%, Πατριώτες 1,1%, Άλλο κόμμα 2,9%, Δεν έχω αποφασίσει 13,7%.




Η δημοσκόπηση της MRB





Κοντά στο διπλάσιο παραμένει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της MRB (Open), η οποία επίσης δημοσιοποιήθηκε χθες και εμφανίζει το κυβερνών κόμμα στην πρόθεση ψήφου να συγκεντρώνει ποσοστό 26,3% και την αξιωματική αντιπολίτευση στο 13,4%.

Σημαντικό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, καθώς φτάνει στο 16,5%. Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 31,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5%, το ΚΚΕ 8%, η Ελληνική Λύση 8,5%, η Νίκη 4%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, η Νέα Αριστερά 3,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου