Δευτέρα, Ιουνίου 17, 2024

Όλα τα βλέμματα στις Βρυξέλλες: «Κλειδώνουν» σήμερα οι θέσεις για τα ευρωπαϊκά πόστα Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βιάζονται να ανανεώσουν την θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.





 
 


Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ για να συζητήσουν ποια πρόσωπα θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο των ευρωελογών.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, για την προεδρία της Κομισιόν θα προταθεί η ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάειν - με το Politico μάλιστα να σχολιάζει πως οι ηγέτες βιάζονται να καταλήξουν γρήγορα - για τη θέση του Σαρλ Μισέλ στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητείται το όνομα του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα και για τη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου εκ νέου η Ρομπέρτα Μέτσολα.


Σημειώνεται πως η απόφαση σήμερα θα είναι άτυπη, προτού σφραγίσουν τη συμφωνία κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27-28 Ιουνίου.

«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας των Βρυξελλών - συμπεριλαμβανομένης της επανεπιλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - θα ληφθεί γρήγορα, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λόγια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν», επισημαίνει το Politico.


Μάλιστα παραθέτει και τις δηλώσει του Σολτς σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, στην Ιταλία, όπου αναφέρει «οι αποφάσεις θα ληφθούν τώρα πολύ γρήγορα για τις πιο σημαντικές θέσεις που πρέπει να πληρωθούν στην Ευρώπη, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σε θέση να δράσει».
Προτροπές Σολτς για αποφυγή συνεργασίας με τα ακροδεξιά κόμματα

Ο Σολτς, ο οποίος δεν έχει υποστηρίξει δημοσίως τη φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι σε θέση να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία» μετά τις εκλογές.

«Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι έχει καταστήσει αυτό δυνατό στη δική της συμφωνία συνασπισμού», δήλωσε ο Σολτς. «Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι τώρα είναι θέμα να συγκεντρωθούν τα πάντα πολύ γρήγορα και με συνοχή. Και θα τα καταφέρουμε», είπε.


Ο Γερμανός ηγέτης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να αποφύγει τις συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα.

Μιλώντας για την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία φιλοξένησε αυτή την εβδομάδα τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Απουλία, ο Σολτς είπε ότι «δεν είναι μυστικό» ότι βρίσκεται «στην ακροδεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος». Υπάρχουν «πολιτικές διαφορές οι οποίες είναι αρκετά προφανείς και οι οποίες σημαίνουν επίσης ότι εργαζόμαστε σε πολύ διαφορετικές κομματικές οικογένειες», πρόσθεσε.

«Και όταν πρόκειται για την Ευρώπη, για παράδειγμα, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ο μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής να μπορεί να στηριχθεί στα παραδοσιακά δημοκρατικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή στους συντηρητικούς που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στους σοσιαλδημοκράτες και στους φιλελεύθερους», δήλωσε ο Σολτς. «Και μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρώπη, αυτό μπορεί να λειτουργήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου