Τρίτη, Ιουνίου 11, 2024

«Μαύρα» μαντάτα για Μακρόν: Τρίτος στις δημοσκοπήσεις – Πρώτη και με διαφορά η Λεπέν Συμμαχία της κεντροαριστεράς με την αριστερά εκτιμάται πως θα μπορούσε να αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη στη βουλή της Γαλλίας.





 

 


Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για τον Εμανουέλ Μακρόν από τις πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Γαλλία.

Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το M6 και το RTL, η «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει το 34% στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο και ακολουθεί η αριστερή – κεντροαριστερή συμμαχία «Λαϊκό Μέτωπο», η οποία συγκεντρώνει το 22% και τρίτο κόμμα του Μακρόν «Αναγέννηση» με 19%.


Σημειώνεται πως το «Λαϊκό Μέτωπο» απαρτίζεται από τους Σοσιαλιστές, την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, τους Οικολόγους και τους Κομμουνιστές.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.744 άτομα με περιθώριο σφάλματος μεταξύ 1,4 και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.


Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές περιφέρειες και ο βουλευτής σε κάθε μια από αυτές εκλέγεται μέσα από μια εκλογική διαδικασία δύο γύρων. Υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο, ο οποίος εν προκειμένω θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου, είναι οι δύο επικρατέστεροι του πρώτου γύρου.

Στην εκτίμηση εδρών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για τον δεύτερο γύρο, η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να κερδίσει από 235 έως 265 έδρες. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα από τις σημερινές 88 έδρες που έχει στο κοινοβούλιο, αλλά αυτός ο αριθμός υπολείπεται των 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.


Το «Λαϊκό Μέτωπο» θα μπορούσε να κερδίσει 115 έως 145 έδρες, ενώ η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν ενδέχεται να χάσει ακόμη και τις μισές έδρες από αυτές που κατέχει σήμερα, πέφτοντας από τις 250 σε έναν αριθμό που εκτιμάται από 125 έως 155.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου